Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Μια καθηλωτική, συναρπαστική ιστορία για ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ιδιωτικού τομέα, το MOONSHOT αφηγείται τους εννέα γεμάτους ένταση μήνες του 2020, όταν οι επιστήμονες της Pfizer, υπό την οραματική ηγεσία του Δρα Άλμπερτ Μπουρλά, συνεργάστηκαν με την BioNTech για να κάνουν το αδύνατο δυνατό – να αναπτύξουν, να υποβάλουν σε δοκιμή και να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο κατά της COVID-19, για το οποίο παλιότερα θα απαιτούνταν πολλά χρόνια.
Ο Δρ Μπουρλά εξιστορεί πώς οι ευφυείς, αφοσιωμένοι άνθρωποι της Pfizer, κάτω από την τεράστια πίεση της πλανητικής πανδημίας, ξεπέρασαν μία σειρά από κρίσεις, εν μέσω κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής, και αποκαλύπτει τις αμφιβολίες, τις αποφάσεις και τα εμπόδια στη διάρκεια αυτής της διαδρομής. Όπως καθιστά σαφές ο Δδρ Μπουρλά, η επιτυχία της Pfizer δεν οφείλεται στην τύχη αλλά στην καλή προετοιμασία, με βάση τέσσερις απλές αξίες: Θάρρος, Αριστεία, Ισότιμη αντιμετώπιση και Χαρά.
Το MOONSHOT είναι μια ιστορία για την ηγεσία κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες – πώς ο Δρ Μπουρλά, Έλληνας μετανάστης και κτηνίατρος, παιδί επιζώντων του Ολοκαυτώματος, έγινε επικεφαλής σε έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς του κόσμου και πώς εισήγαγε τη ριζική μεταμόρφωση του οργανισμού πριν η παγκόσμια υγειονομική κρίση δοκιμάσει τις αντοχές του, των επιστημόνων του και του επικεφαλής του. Το MOONSHOT περιγράφει τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να αξιοποιηθούν για να αντεπεξέλθουμε στις πολλαπλές, πρωτόγνωρες προκλήσεις της εποχής μας, ενώ αποκαλύπτει πώς η Pfizer εφάρμοσε επιστημονικές καινοτομίες σε χρόνο ρεκόρ, προσφέροντας μαθήματα ηγεσίας που μπορούν να βοηθήσουν όλους να διαχειριστούν με επιτυχία φαινομενικά ανεπίλυτα προβλήματα.

Προσωπική άποψη:
Τα τελευταία δυόμιση χρόνια τα έχουμε ζήσει μέσα σε ένα ευρύτερο κλίμα παράνοιας. Ο Covid-19 ήρθε κι έφερε τα πάνω κάτω στις συνήθειές μας, στην καθημερινότητά μας, στη ρουτίνα μας, στην ψυχολογία μας, μα περισσότερο από κάθε τι άλλο στις σχέσεις μας με τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω μας. Τουλάχιστον, έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ, ρίχνοντας απλά μια ματιά στον περίγυρό μου. Τα Μ.Μ.Ε. φρόντισαν να σπείρουν τον τρόμο και τον πανικό, με αποτέλεσμα όλη η κατάσταση να γιγαντωθεί, όχι τόσο πρακτικά, όσο περισσότερο ψυχολογικά, παίρνοντας τερατώδεις διαστάσεις μέσα στα μυαλά των ανθρώπων, τα οποία τροφοδοτούσαν συνεχώς με εικόνες Αποκάλυψης μέσω των δελτίων ειδήσεων. Και μετά, όλοι περίμεναν το μαγικό εμβόλιο που θα έλυνε τα πάντα -και, ω, τι παράξενο... δεν έλυσε απολύτως τίποτα!- και θα παίρναμε και πάλι πίσω τις ζωές μας. Και στο σημείο αυτό δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω!

Το εμβόλιο, λοιπόν, δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ και διατέθηκε στην αγορά σε ακόμα μεγαλύτερο χρόνο ρεκόρ, με πολλούς να υποστηρίζουν πως η τεχνολογία και η επιστήμη έχουν προχωρήσει και πως πλέον δεν απαιτούνται χρόνια για τη δημιουργία κατάλληλων φαρμάκων για την κάθε περίπτωση, αλλά και ότι κάτω απ' τις παρούσες συνθήκες δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο και για μακρόχρονες δοκιμές και πειραματισμούς. Κοινώς... η φάση ήταν "Mayday, mayday! Χιούστον, έχουμε πρόβλημα!", ή τουλάχιστον έτσι αρέσκονταν να την παρουσιάζουν. Anyway, που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι, την όλη παράνοια με τα εμβόλια, εκτός από τις εταιρείες που τα έβγαλαν στην αγορά, εκμεταλλεύτηκαν και πολλοί άλλοι, ανάμεσά τους άνθρωποι οι οποίοι αποφάσισαν να γράψουν βιβλία σχετικά με αυτά, για το πως δημιουργήθηκαν, τη διαδικασία παραγωγής, τον αντίκτυπο που είχαν και οτιδήποτε άλλο περιστρεφόταν γύρω από αυτά. Ένας απ' αυτούς και ο Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, ηγετική κεφαλή της Pfizer, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το βιβλίο είναι αυτό που πολύ λαϊκά θ' αποκαλούσαμε... αμερικανιά. Ουσιαστικά, προσπαθεί να υποστηρίξει τη θέση διαφάνειας της εταιρείας σε όλο αυτό το τσίρκο συμφερόντων που ξέσπασε με την κυκλοφορία των εμβολίων στην αγορά, αλλά και την υποστήριξη της ευρύτερης διαφάνειας που πρέπει να επικρατεί στον φαρμακευτικό κλάδο, αλλά αν θέλετε την ταπεινή μου άποψη, αποτυγχάνει παταγωδώς να το πετύχει. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός πως δεν εστιάζει τόσο όσο θα έπρεπε στα τεχνικά μέρη, όπου αυτά θα είχαν πραγματικό ενδιαφέρον, ειδικά για τους ανθρώπους εκείνους που δεν γνωρίζουν πολλά γύρω από τη βιομηχανία των φαρμάκων και την παραγωγή εμβολίων, αλλά επιλέγει να σταθεί περισσότερο στο πολιτικό κομμάτι που αφορά αυτά -ενώ δεν θα έπρεπε να παίζονται πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες της υγείας κανενός, πόσο μάλλον ολόκληρου του πλανήτη. Εν τέλει, το όλο εγχείρημα, ενώ θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρον, καταλήγει να είναι εκνευριστικό και στερείται πληροφοριών και ουσίας.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά
Μεταφραστής: Δουλγερίδης Δημήτρης
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Γενικών Γνώσεων
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 288
ISBN: 978-618-01-4290-7