"Η επιστροφή του Φαράζ Αλί" της Aamina Ahmad

Ο Φαράζ έχει να βρεθεί από παιδί στον Μοχαλά, στη διαβόητη γειτονιά των κόκκινων φαναριών της Λαχόρης, όπου οι γυναίκες εξαναγκάζονται στην πορνεία. Ακόμα θυμάται τη μέρα που τον πήραν με τη βία από το σπίτι στο οποίο έμενε με τη μητέρα και την αδερφή του, ύστερα από εντολή του ισχυρού πατέρα του, ο οποίος ήθελε να του δώσει την ευκαιρία να ζήσει μια αξιοσέβαστη ζωή.
Τώρα, ο Φαράζ έρχεται αναπάντεχα αντιμέτωπος με το παρελθόν του καθώς διορίζεται διοικητής του αστυνομικού τμήματος του Μοχαλά με μία μόνο αποστολή: να συγκαλύψει τον βίαιο θάνατο μιας νεαρής κοπέλας.
Βαθύτατα ευαίσθητο και καταιγιστικό, το καθηλωτικό αυτό μυθιστόρημα θέτει ένα αιώνιο ερώτημα: Ποιους επιλέγουμε να προστατεύσουμε και με ποιο τίμημα;

"Ο χειμώνας των λεόντων" της Stefania Auci

Νίκησαν τελικά, οι Φλόριο, οι Λέοντες της Σικελίας. Είναι πια παρελθόν το φτωχομάγαζο στο κέντρο του Παλέρμο. Τώρα πια έχουν μέγαρα κι εργοστάσια, πλοία και τονάρες, μετάξια και κοσμήματα. Κερδίζουν τα πάντα και χάνουν τα πάντα, οι Φλόριο. Κι όμως αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της απίστευτης ιστορίας τους. Γιατί τούτος ο πατέρας και τούτος ο γιος, τόσο διαφορετικοί, τόσο ανόμοιοι μεταξύ τους, έχουν στο πλάι τους δύο γυναίκες επίσης πολύ διαφορετικές, αν και εξαιρετικές και οι δύο: τη Τζοβάνα, τη σύζυγο του Ινιάτσιο, σκληρή και εύθραυστη σαν κρύσταλλο, γεμάτη πάθος αλλά διψασμένη για αγάπη, και τη Φράνκα, τη σύζυγο του γιου Ινιάτσιο, την πιο όμορφη γυναίκα στην Ευρώπη, που η χρυσαφένια της ζωή γίνεται θρύψαλα κάτω από τα χτυπήματα μιας αδυσώπητης μοίρας. Αυτές οι δύο γυναίκες θα ζήσουν την πραγματική άνοδο και πτώση -συναρπαστική και τρομερή, ένδοξη και τραγική- μιας οικογένειας η οποία, για μια μονάχα ατελείωτη στιγμή, φώτισε τον κόσμο. Και χάρη σ’ αυτές τις γυναίκες θα καταλάβουμε για ποιο λόγο, μετά από τόσα χρόνια, οι Φλόριο εξακολουθούν να ζουν, να δίνουν ακόμα ζωή στην καρδιά ενός νησιού και μιας πόλης. Μοναδικοί και αλησμόνητοι.

"Η κίσσα" της Elisabeth Day

Η Μαρίσα ζει τον απόλυτο έρωτα με τον Τζέικ. Κάθε μέρα που περνάει, η σχέση τους δυναμώνει και πολύ γρήγορα αποφασίζει να μείνει μαζί του σε ένα πολύ μεγάλο σπίτι αφήνοντας πίσω την παλιά της ζωή και κόβοντας το νήμα επικοινωνίας με τον πατέρα της.
Όταν μένει έγκυος, διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα τεράστια έξοδα και αποφασίζουν να νοικιάσουν ένα δωμάτιο του σπιτιού σε μια κοπέλα, την Κέιτ.
Όμως κάτι δεν πάει καλά με την Κέιτ. Είναι ο τρόπος που κοιτάζει τον σύντροφο της Μαρίσα; Ότι κάθεται πολύ κοντά του στον καναπέ; Ότι ρωτάει διαρκώς για το μωρό που θα αποκτήσουν; Ή είναι όλα στο μυαλό της; Μερικές φορές, η Μαρίσα έχει την παράξενη εντύπωση ότι η Κέιτ έχει ξαναβρεθεί σ’ αυτό το σπίτι. Βολεύεται χωρίς ίχνος αμηχανίας. Βάζει την οδοντόβουρτσά της στο ράφι του μεγάλου μπάνιου δίπλα στις δικές τους…
Η Μαρίσα, όσο περνάει ο καιρός, βεβαιώνεται ότι η γυναίκα που κοιμάται στο σπίτι τους δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει.
Τι είναι όμως αυτό; Και ως πού θα φτάσει η Μαρίσα για να βρει την απάντηση;

"Σήκω και στάσου με δύναμη" της Brené Brown, PhD, LMSW

Πώς η ικανότητα να ξανασηκωνόμαστε μεταμορφώνει τον τρόπο που ζούμε;
Δεν είναι πάντα εύκολο να ζούμε τη ζωή μας με θάρρος. Σκοντάφτουμε και πέφτουμε πολλές φορές. Το Σήκω και στάσου με δύναμη δείχνει την αναγέννηση μετά τις πτώσεις. Η Μπράουν έχει ακούσει μια ευρεία γκάμα ανθρώπων –από ηγέτες εταιρειών του Fortune 500 και στρατιωτικών οργανισμών, μέχρι καλλιτέχνες, ζευγάρια με μακροχρόνιες σχέσεις, εκπαιδευτικούς και γονείς– να μοιράζονται μαζί της ιστορίες θάρρους, ιστορίες πτώσεων και αναγέννησης. Αναρωτήθηκε, λοιπόν: Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μεταξύ τους;
Η απάντηση ήταν σαφής: οι άνθρωποι αυτοί αναγνωρίζουν τη δύναμη του συναισθήματος και δεν φοβούνται να αφεθούν στη δυσφορία που μπορεί να τους προκαλεί. Η προσπάθεια να ξαναβρούμε τα πατήματά μας μετά από μια δύσκολη μάχη, δοκιμάζει το θάρρος μας και σφυρηλατεί τις αξίες μας. Μας καλεί να αναμετρηθούμε με τα συναισθήματά μας και να σταθούμε με φιλοπεριέργεια απέναντι σε αυτά που νιώθουμε. Να εξερευνήσουμε τις ιστορίες που δημιουργούμε, μέχρι να βρούμε έναν σπόρο αλήθειας. Και να ζούμε αυτή τη διαδικασία καθημερινά, μέχρι να γίνει συστηματική πρακτική μας και να φέρει επανάσταση στις ζωές μας. Με το να ξαναγεννιόμαστε μετά από κάθε πτώση, καλλιεργούμε πληρότητα και αυθεντικότητα και μαθαίνουμε ακόμα καλύτερα ποιοι είμαστε στ’ αλήθεια.

"Ο μαύρος κύκνος" του Nassim Nicholas Taleb

«Πριν από την ανακάλυψη της Αυστραλίας, στον Παλαιό Κόσμο ήταν πεπεισμένοι ότι όλοι οι κύκνοι ήταν λευκοί, μια πεποίθηση εδραιωμένη, καθώς την επιβεβαίωναν και τα εμπειρικά τεκμήρια. Η πρώτη φορά που είδαν έναν μαύρο κύκνο θα πρέπει να αποτέλεσε ενδιαφέρουσα έκπληξη για κάμποσους ορνιθολόγους (και άλλους που νοιάζονται ιδιαίτερα για το χρώμα των πτηνών), αλλά η σημασία της ιστορίας δεν είναι αυτή. Μία και μόνο παρατήρηση μπορεί να ακυρώσει μια γενική δήλωση που προέκυψε και επιβεβαιωνόταν από χιλιετίες κατά τις οποίες είχαμε δει εκατομμύρια λευκούς κύκνους και μόνο. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα (και, απ' ό,τι μου λένε, κάπως άσχημο) μαύρο πουλί. Στο παρόν (προσωπικό) δοκίμιο, παίρνω το ρίσκο και ισχυρίζομαι, ενάντια σε πολλές από τις συνήθειες της σκέψης μας, ότι ο κόσμος κυριαρχείται από το ακραίο, το άγνωστο και το πολύ απίθανο την ίδια στιγμή που εμείς περνάμε τον χρόνο μας εστιάζοντας στο γνωστό και το επαναλαμβανόμενο. Παίρνω το θάρρος επίσης να ισχυριστώ ότι, παρά την πρόοδό μας και την εξέλιξη της γνώσης ή ίσως εξαιτίας της προόδου και της εξέλιξης της γνώσης, το μέλλον θα είναι όλο και λιγότερο προβλέψιμο, ενώ τόσο η ανθρώπινη φύση όσο και οι κοινωνικές «επιστήμες» δείχνουν να συνωμοτούν για να μας κρύψουν την ιδέα».
Για τον Νασίμ Νίκολας Ταλέμπ, τον συγγραφέα του μπεστ σέλερ Στην πλάνη του τυχαίου, ο Μαύρος Κύκνος αποτελεί τη βάση όλων των γεγονότων στον κόσμο, από την εμφάνιση των θρησκειών μέχρι τα συμβάντα στην προσωπική μας ζωή. Ο Μαύρος Κύκνος είναι ένα εξαιρετικά απίθανο γεγονός με τρία βασικά χαρακτηριστικά: είναι απρόβλεπτο, έχει τεράστιες συνέπειες και μετά την έλευσή του επιθυμούμε να το εμφανίσουμε λιγότερο τυχαίο και περισσότερο προβλέψιμο απ' ό,τι πραγματικά είναι.
Ο Ταλέμπ είναι ένας εξαιρετικά διασκεδαστικός συγγραφέας, με πνεύμα, θράσος και ασυνήθιστες ιστορίες να διηγηθεί. Χρησιμοποιεί με μαεστρία την ευρυμάθειά του σε αντικείμενα που εκτείνονται από τη γνωστική ψυχολογία και τις επιχειρήσεις έως τη θεωρία πιθανοτήτων και –εξηγεί ότι καλλιεργούμε αυταπάτες πως γνωρίζουμε περισσότερα απ' όσα ξέρουμε περιορίζοντας τη γνώση μας στο επουσιώδες και ασήμαντο, κι έτσι τα μεγάλα γεγονότα εξακολουθούν να μας αιφνιδιάζουν και να διαμορφώνουν τον κόσμο μας. Εντυπωσιακό, βαθύ και οικουμενικό, Ο Μαύρος Κύκνος αποτελεί ένα βιβλίο-ορόσημο, που θα μπορούσε να είναι ένας Μαύρος Κύκνος.