"Ευχές στον ουρανό" της Ντένιας Πάτρα

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δημοτικού σχολείου μιας μικρής πόλης δεν μοιάζει με τα άλλα. Κουβαλά μια μεγάλη παράδοση που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Στα κλαριά του κρύβεται η σοφία πολλών χρόνων. Εκείνο, πάντα εκεί, στέκει σιωπηλό και βλέπει τους μαθητές να ενηλικιώνονται, να κάνουν οικογένειες και έπειτα να το στολίζουν με κάθε λογής στολίδια τα παιδιά και τα εγγόνια τους.
Αυτή τη χρονιά τα πράγματα αλλάζουν, αφού οι μαθητές αποφασίζουν να μην επιλέξουν λαμπιόνια και χρυσόσκονη για τον στολισμό του αλλά λιτά, χάρτινα στολίδια, σε καθένα από τα οποία γράφουν μια ευχή. Και τότε, συμβαίνει κάτι μαγικό. Οι ευχές πετούν! Ταξιδεύουν σ’ ολόκληρη τη Γη και προσγειώνονται εκεί όπου καθεμία θα πιάσει περισσότερο τόπο, αγγίζοντας τις καρδιές αμέτρητων παιδιών σε πολλές χώρες.
Μια τρυφερή χριστουγεννιάτικη ιστορία που μιλά με ευαισθησία για τις υψηλές αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ειρήνης, έννοιες συνώνυμες με τα Χριστούγεννα. Όπως σημειώνει η συγγραφέας Ντένια Πάτρα: «Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος του χρόνου που λατρεύουμε όλοι. Κάτι "μαγικό" υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Είναι μια καλή αφορμή για να προσφέρουμε δώρα και να εκφράσουμε την αγάπη μας. Πολλές φορές όμως οδηγούμαστε σε καταναλωτικές υπερβολές. Συχνά ξεχνάμε πως δεν είναι μόνο μια γιορτή που έχει "εξωτερική" λάμψη αλλά και "εσωτερική". Αυτή η περίοδος είναι ιδανική ευκαιρία να σκεφτούμε μέσα σε ποιες συνθήκες ζουν οι άνθρωποι σε άλλες χώρες, να αναδείξουμε και να χαρίσουμε στους γύρω μας τις αξίες μας, που είναι σημαντικές επειδή καθοδηγούν τις προσδοκίες μας και τη στάση μας απέναντι στη ζωή».