Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΜΙΝΑ ΝΤΑΜΠΙΡΙ ΚΑΙ Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΣΤΗΣ ΒΙΝΣΕΝΤ ΒΑΛΝΤΕΡ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΛΩΣΕΙ ΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.
Ένα αγόρι εξαφανίζεται από το νηπιαγωγείο του στο Σεντερμάλμ της Στοκχόλμης. Η αστυνομικός Μίνα Νταμπίρι και οι συνάδελφοί της δοκιμάζονται για μία ακόμα φορά. Ανακαλύπτουν ομοιότητες με μία προηγούμενη απαγωγή παιδιού που εξελίχθηκε πολύ άσχημα, και αντιλαμβάνονται ότι εμπλέκονται σκοτεινές δυνάμεις. Όλα δείχνουν ότι κινδυνεύουν να χαθούν κι άλλα παιδιά.
Για πρώτη φορά μετά τα δραματικά γεγονότα πριν από δύο χρόνια, η Μίνα συναντά τον πνευματιστή Βίνσεντ Βάλντερ. Η σχέση τους συνεχίζει να είναι ιδιαίτερη όπως τότε, και η βοήθεια του Βίνσεντ αποδεικνύεται πολύτιμη και σε αυτήν την έρευνα. Όμως ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Πόσα παιδιά πρέπει να θυσιαστούν πριν καταφέρει η αστυνομία να ανακαλύψει τον δράστη; Θα καταφέρουν η Μίνα και ο Βίνσεντ να νικήσουν τους προσωπικούς τους δαίμονες; Το κακό σαρώνει τα πάντα και οι σκιές βρυχώνται εκκωφαντικά.
Οι εξειδικευμένες γνώσεις του Henrik Fexeus πάνω στην ανθρώπινη ψυχή και η ικανότητα της Camilla Lackberg να πλάθει αστυνομικές ιστορίες συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο.

Προσωπική άποψη:
Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου της φημολογούμενης τριλογίας -όρκο δεν παίρνω πως οι συγγραφείς θα παραμείνουν στο αρχικό τους πλάνο, καθώς, καμιά φορά, οι πιέσεις των εκδοτών για να συνεχίσουν την πορεία τους επιτυχημένα projects είναι μεγάλη- των Camilla Lackberg και Henrik Fexeus, με πρωταγωνιστές το δίδυμο Μίνα Νταμπίτι και Βίνσεντ Βάλντερ, το οποίο είχε δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές μας σε πολλά επίπεδα, έφτασε η στιγμή που πήραμε στα χέρια μας το δεύτερο βιβλίο αυτής, που από την περίληψη και μόνο σε άφηνε να καταλάβεις πως αυτή τη φορά θα δοκιμαζόσουν ακόμα περισσότερο, με το συγγραφικό δίδυμο να επιλέγει να κολυμπήσει σε ακόμα πιο σκοτεινά νερά, αγγίζοντας πολύ πιο ευαίσθητες χορδές.

Η Μίνα Νταμπίρι, δύο χρόνια μετά την περιπέτεια μέσω της οποίας μας συστήθηκε, επιστρέφει για ν' αναλάβει, μαζί με την ομάδα της, μία ακόμα φρικτή υπόθεση, αυτή της εξαφάνισης ενός μικρού αγοριού από ένα νηπιαγωγείο Σεντερμάλμ της Στοκχόλμης, η οποία έχει πολλές και τρομακτικές ομοιότητες με μια άλλη απαγωγή παιδιού, που μόνο καλή κατάληξη δεν είχε. Όπως όλα δείχνουν, τα γεγονότα αυτά δεν είναι διόλου τυχαία, σκοτεινές δυνάμεις φαίνεται να περικυκλώνουν το όλο μυστήριο, ενώ ο χρόνος τούς πιέζει ασφυκτικά, αν δεν θέλουν να προσθέσουν τα ονόματα κι άλλων νεκρών παιδιών στις λίστες τους. Η Μίνα, για μια ακόμα φορά, θα απευθυνθεί στον πνευματιστή Βίνσεντ Βάλντερ, με τον οποίο μπορεί να διατηρεί μια πολύ ιδιαίτερη και περίεργη σχέση, αλλά που η βοήθειά του έχει αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμη στο παρελθόν, πράγμα που φαίνεται να ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, αρκεί να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα προσωπικά τους δράματα και να εστιάσουν σε ό,τι πρέπει να κάνουν, πριν ο δράστης ολοκληρώσει το όποιο μακάβριο σχέδιο έχει στο μυαλό του.

Όπως έχετε ήδη καταλάβει, το βιβλίο αναφέρεται σε δολοφονίες παιδιών, ένα θέμα που από μόνο του είναι πολύ δύσκολο, τόσο ως προς τον τρόπο προσέγγισης αυτού, όσο και ως προς την απόδοσή του στο χαρτί. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, "Το κουτί", τα θύματα ήταν γυναίκες, οι οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους με άκρως βίαιους τρόπους, τους οποίους, οι συγγραφείς, δεν δίστασαν να μοιραστούν μαζί μας με αρκετά φρικιαστικές λεπτομέρειες. Αυτή τη φορά, και ορθώς κατά την ταπεινή μου άποψη, επέλεξαν έναν πιο ήπιο τρόπο απόδοσης της βίας και της φρικαλεότητες των εγκλημάτων, χωρίς να γίνονται υπερβολικά γραφικοί, αλλά και χωρίς να ωραιοποιούν καταστάσεις. Έχουν επιλέξει, θα λέγαμε, να παίξουν περισσότερο τα συναισθήματα των αναγνωστών τους, μια επιλογή που απέδωσε, γιατί στο επίκεντρο όλης της δράσης βρίσκεται ο χειρότερος φόβος κάθε γονιού. Να χάσει το παιδί του! Πόσο μάλλον, να το βρει νεκρό κάτω υπό τέτοιες συνθήκες.

Η πλοκή είναι ιδιαίτερα έξυπνη και η δομή αυτής καλοστημένη και καλοδουλεμένη, με το μυστήριο και τη δράση να βρίσκονται σε αρμονία, ενώ τα στοιχεία έρχονται στο φως με πολύ οργανικό τρόπο, έτσι που δεν μένουμε με κενά ή αναπάντητα ερωτηματικά, και κάθε τι έρχεται να μπει στη σωστή του θέση τη σωστή στιγμή. Η χημεία ανάμεσα στους πρωταγωνιστές είναι αδιαμφισβήτητη, με τον έναν να συμπληρώνει τον άλλον χάρη στη μοναδικότητά του, αλλά και με τον καθένα τους, ως μονάδα, να εξυπηρετεί απόλυτα τον σκοπό και τον λόγο της ύπαρξής του -η Μίνα είναι πιο πραγματίστρια, ενώ ο Βίνσεντ πιο πνευματικός-, ισορροπώντας ανάμεσα στο φαινομενικά λογικό και στο φαινομενικά παράλογο τα οποία, ωστόσο, μπορούν να συνυπάρχουν με τρόπους που ίσως να μην είναι εύκολο να διακρίνουμε με μια πρώτη ματιά, προκαλώντας μας να ψάξουμε λίγο βαθύτερα απ' αυτό που φαίνεται στην επιφάνεια.

Μπαίνω στον πειρασμό να συγκρίνω "Το κουτί" με το "Η σέχτα", αλλά έπειτα από ώριμη σκέψη αποφάσισα να μην το κάνω, επειδή μπορεί και τα δύο βιβλία να ανήκουν στο ίδιο σύμπαν και να έχουν μια κάποια κοινή προσέγγιση, ωστόσο, έχουν αρκετά διαφορετική αισθητική και μάλιστα σε αρκετά σημεία. Το χρονικό άλμα ανάμεσα σε αυτές τις δύο δεν είναι διόλου τυχαίο και λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλά απ' όσα ακολουθούν. Παράλληλα, οι προσωπικές ζωές των κεντρικών χαρακτήρων, εκτός απ' τη διαμόρφωση αυτών, συμβάλλουν και στη διαμόρφωση κι εξελικτική πορεία της ίδιας της αφήγησης, που αν και πλούσια, δεν γίνεται κουραστική ούτε κάνει κάποια καμπή, παρά ακολουθεί μια σταθερή πορεία, με εντάσεις εδώ κι εκεί και όπου αυτό απαιτείται, για να φτάσουμε στην κορύφωση του δράματος, που μαζί με το φινάλε φέρνει και μια ανατροπή που δεν βλέπαμε να έρχεται και που σημαίνει, πιθανότατα, την αρχή μιας νέας εποχής. Το σίγουρο είναι πως ανυπομονούμε να την δούμε!
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Camilla Lackberg & Henrik Fexeus
Μεταφραστής: Νάτση Αγγελική
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 904
ISBN: 978-618-03-3230-8