Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Γουόρνερ θα έπρεπε να είναι νεκρός. Ένα μόλις άγγιγμα της Τζούλιετ θα έπρεπε να είναι αρκετό να τον σκοτώσει.
Αλλά η μυστηριώδης ανοσία του στη θανατηφόρα υπερδύναμή της την αφήνει να αναρωτιέται γιατί οι δυνάμεις της την απογοήτευσαν μπροστά στον άνθρωπο που αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για εκείνη.
Η ίδια και ο Άνταμ μετά βίας καταφέρνουν να αποδράσουν από τα δίχτυα του.
Ανακαλύπτουν το κρησφύγετο των στασιαστών και των ανθρώπων σαν εκείνη. Ανθρώπων με χαρίσματα.
Η Τζούλιετ είναι πλέον ελεύθερη από τη Νέα Διακυβέρνηση, ελεύθερη από το σχέδιό τους να τη χρησιμοποιήσουν σαν όπλο, ελεύθερη να αγαπάει τον Άνταμ.
Αλλά ποτέ δεν θα ελευθερωθεί από το θανατηφόρο άγγιγμά της. Ποτέ δεν θα είναι πραγματικά ελεύθερη όσο νιώθει την ανάσα του Γουόρνερ πάνω της.
Έχει έρθει πια η στιγμή να υψώσει το ανάστημά της απέναντι στη Νέα Διακυβέρνηση και να προσπαθήσει να ξαναχτίσει τον διαλυμένο κόσμο της.

Προσωπική άποψη:
Έχουν περάσει μόλις δύο μήνες απ' όταν οι εκδόσεις Elxis κυκλοφόρησαν στη χώρα μας το "Διάλυσέ", το πρώτο βιβλίο της σειράς "Shatter me" της Tahereh Mafi, και χωρίς να χάσουν χρόνο, επέστρεψαν με το δεύτερο βιβλίο αυτής, επιτρέποντάς μας να βυθιστούμε ακόμα πιο βαθιά στον ζοφερό δυστοπικό κόσμο που δημιούργησε η συγγραφέας, επιτρέποντάς μας να γνωρίσουμε ακόμα πιο σκοτεινές πλευρές αυτού και ακόμα περισσότερους ανθρώπους, όπου ο καθένας απ' αυτούς καλείται να υπηρετήσει τον δικό του, πολύ συγκεκριμένο σκοπό, με εμάς, ως αναγνώστες, να καλούμαστε να πάρουμε θέση και να επιλέξουμε στρατόπεδο.

Η Τζούλιετ έχει καταφέρει ν' αποδράσει από τα δίχτυα της Νέας Διακυβέρνησης χωρίς, ωστόσο, να έχει καταφέρει να σκοτώσει τον Γουόρνερ, ο οποίος, μυστηριωδώς, αποδεικνύεται πως έχει ανοσία στο θανατηφόρο άγγιγμά της. Αυτό σημαίνει πως δεν έχει πάψει να την απειλεί και πως η θέση της παραμένει ευάλωτη. Μαζί με τον Άνταμ καταφέρνουν να ανακαλύψουν το κρησφύγετο των στασιαστών, στο οποίο δεν θα βρει μόνο συμμάχους, αλλά και ανθρώπους που όπως εκείνη, έχουν ξεχωριστά χαρίσματα. Η Τζούλιετ πρέπει να βρει έναν τρόπο ν' απαλλαγεί από τον Γουόρνερ, να αντισταθεί στη Νέα Διακυβέρνηση και στα σχέδιά τους, προσπαθώντας να ξαναχτίσει τον κόσμο της, αλλά και να μπορεί ν' αγαπάει τον Άνταμ, ελεύθερη και χωρίς δεσμεύσεις. Είναι, όμως, αυτό δυνατόν σε έναν κόσμο όπου κάποιοι εξακολουθούν να θέλουν να την ελέγξουν;

Σε αντίθεση με το πρώτο βιβλίο της σειράς, όπου η συγγραφέας έκανε το αναμενόμενο, που δεν είναι άλλο απ' το να μας συστήσει τον κόσμο της και να μας εισάγει στην πραγματικότητα αυτού, εδώ δεν αναλώνεται σε εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που μπορεί ν' αποδυναμώνουν κάπως τη ροή της αφήγησης. Αντίθετα, μας παρουσιάζει μια άλλη πλευρά του κόσμου της, που έρχεται σε σύγκρουση με αυτήν που ήδη γνωρίζουμε, κάτι που επιτρέπει στην ίδια να εμβαθύνει στους χαρακτήρες της, στα εσωτερικά διλήμματα που αυτοί αντιμετωπίζουν και στις σκληρές αποφάσεις που καλούνται να πάρουν, κάνοντάς μας να ταυτιστούμε μαζί τους, να μπούμε στη θέση τους και ν' αναλογιστούμε τι θα κάναμε εμείς σε ακραίες καταστάσεις, όπου ορισμένες επιλογές φαντάζουν μονόδρομος και εκτός του δικού μας ελέγχου.

Η σχέση ανάμεσα στους Τζούλιετ και Άνταμ περνάει κρίση, δεδομένου ότι παίρνουν κάποιες απαντήσεις οι οποίες όχι απλά δεν τους ικανοποιούν, αλλά τους δυσκολεύουν να επιλύσουν τα προβλήματά τους, οδηγώντας σε ορισμένα πισωγυρίσματα που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά, αλλά που στην προκειμένη περίπτωση και δεδομένων των ευρύτερων συνθηκών που επικρατούν στην ιστορία μας, καταφέρνουν να λειτουργήσουν. Αυτός, όμως, ο χαρακτήρας που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, και που δικαιολογημένα έχει διχάσει το αναγνωστικό κοινό, είναι ο Γουόρνερ, που όσο περισσότερο αναλύεται το ψυχογράφημά του, τόσο περισσότερο γοητευτικός καθίσταται στα μάτια μας, αιτιολογώντας πράγματα που μέχρι τώρα δεν έβγαζαν απόλυτο νόημα, δημιουργώντας παράλληλα ένα τρίγωνο αρκετά έξω από τα συνηθισμένα, γι' αυτό και παρουσιάζει τόσο ενδιαφέρον, κάνοντάς μας να θέλουμε απελπισμένα να δούμε το που θα καταλήξει.

Η αφήγηση είναι γεμάτη συναισθηματικές εντάσεις, με τους ήρωές μας να έρχονται σε κόντρα τόσο με τον ίδιο τους τον εαυτό όσο και με τους γύρω τους, κι εμείς αισθανόμαστε διχασμένοι και συγχυσμένοι απέναντι σε όλο αυτό που συμβαίνει, γιατί μπορούμε και τους κατανοούμε όλους, αλλά στο τέλος ξέρουμε πως θα πρέπει ν' ακολουθήσουμε μία πορεία, ακόμα κι αν αυτή δεν είναι η σωστή -πράγμα πολύ σχετικό καθώς, για να μπορέσουμε να φτάσουμε εκεί, έχουμε ακόμα πολύ μεγάλο δρόμο να διανύσουμε. Εξαιρετικοί δευτερεύοντες χαρακτήρες έρχονται να πλαισιώσουν τους πρωταγωνιστές μας, με κάποιους απ' αυτούς να προσθέτουν κι ορισμένες διασκεδαστικές πινελιές, που τόσο πολύ χρειαζόταν αυτή η ιστορία προκειμένου ν' αποφορτιστεί σε στιγμές όπου νιώθουμε να φτάνουμε στα άκρα, με τις έννοιες της γενναιότητας και του θάρρους να βρίσκονται συνεχώς στο μικροσκόπιο, οδηγώντας μας σε ένα προσωρινό φινάλε που μας αφήνει με κομμένη την ανάσα, να ζητάμε λίγο ακόμα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tahereh Mafi
Μεταφραστής: Δελέγκος Μιχάλης
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 544
ISBN: 978-618-219-011-1