Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στα σκοτεινά σαλόνια του βικτοριανού Λονδίνου δύο τολμηρές γυναίκες αναζητούν την αλήθεια και τη δικαιοσύνη μέσα από την επικίνδυνη τέχνη της επίκλησης των πνευμάτων.
1873. Σε έναν εγκαταλελειμμένο πύργο στα περίχωρα του Παρισιού, τελείται μια σκοτεινή σεάνς από τη διάσημη πνευματίστρια Βοντλίν Ντ’ Αλέρ. Γνωστή παγκοσμίως για το ταλέντο της να καλεί τα πνεύματα θυμάτων δολοφονίας προκειμένου να εξακριβώσει την ταυτότητα των δολοφόνων, είναι περιζήτητη από χήρες και αστυνομικούς ερευνητές.
Η Λένα Γουίκς έχει έρθει στο Παρίσι με σκοπό να βρει απαντήσεις για τον θάνατο της αδερφής της, αλλά πρώτα απ’ όλα πρέπει αποδεχτεί το άγνωστο και, κόντρα στην ορθή λογική, να ξεπεράσει την προκατάληψή της ενάντια στον αποκρυφισμό.
Όταν καλούν τη Βοντλίν στην Αγγλία για να διαλευκάνει μια σημαντική δολοφονία, η Λένα τη συνοδεύει ως μαθητευόμενη. Καθώς όμως συνασπίζονται με τους ισχυρούς άνδρες της Λέσχης Σεάνς Λονδίνου για την επίλυση του μυστηρίου, αρχίζουν να υποψιάζονται ότι ίσως να βρίσκονται και οι ίδιες μπλεγμένες σε ένα έγκλημα.
Μια αξέχαστη ιστορία που εξερευνά τα θολά όρια μεταξύ αλήθειας και ψευδαίσθησης, αποκαλύπτοντας τα μεγάλα ρίσκα που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν οι γυναίκες όταν θέλουν να πάρουν εκδίκηση για τους ανθρώπους που αγαπούν.

Προσωπική άποψη:
Έχουν περάσει σχεδόν 2 χρόνια απ' όταν κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της Sarah Penner, "Το μυστικό φαρμακείο", από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Ένα βιβλίο που στο επίκεντρό του είχε τη βία ενάντια των γυναικών και το πως εκείνες μπορούν να φτάσουν να ξεπεράσουν τα όρια προκειμένου ν' απελευθερωθούν από τα βίαια δεσμά που τις κρατάνε κάτω από τον έλεγχο των θυτών. Μια ιστορία που δυστυχώς η πραγματικότητά της παραμένει επίκαιρη ακόμα και στις μέρες μας, με την αφήγησή της όμως να τοποθετείται σε μιαν άλλη, πιο σκοτεινή εποχή, κάνοντάς την αυτόματα πιο ατμοσφαιρική. Αυτό το στοιχείο, λοιπόν, είναι που επέλεξε η συγγραφέας να διατηρήσει και στο δεύτερο βιβλίο της, "Η μυστική λέσχη", δείχνοντάς μας μια ακόμα ακραία πλευρά της γυναικείας φύσης, όχι όμως προς δικό τους όφελος, αλλά για να εκδικηθούν το κακό που δέχτηκαν εκείνοι που αγαπούσαν.

Η Βοντλίν Ντ’ Αλέρ, πνευματίστρια στα 1873, είναι ιδιαίτερα γνωστή στους κύκλους των αποκρυφιστών, καθώς έχει τη μοναδική ικανότητα να καλεί τα πνεύματα ανθρώπων που έχουν φύγει δολοφονημένοι από τούτη τη ζωή, κάτι που ωθεί στην πόρτα της τόσο αστυνομικούς, όσο και συγγενείς των θυμάτων που αναζητούν δικαίωση. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή της Λένας, που αν και πιστή στην επιστήμη, αποφασίζει να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις της, θέλοντας να μάθει ποιος και γιατί σκότωσε την αδερφή της. Και κάπως έτσι, θα βρεθεί στο πλευρό της γυναίκας που θεωρεί πως ίσως να μπορεί να τις δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται, ως μαθητευόμενή της, και οι δυο τους θα ταξιδέψουν στην Αγγλία, για να βρεθούν στην αντρική Λέσχης Σεάνς του Λονδίνου. Σκοπός του ταξιδιού τους, να βοηθήσουν στην επίλυση ενός φόνου, όμως πολύ σύντομα θ' αντιληφθούν πως τα πράγματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα απ' όσο φαίνονται.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως η αγάπη μπορεί ν' αποτελέσει κίνητρο για τα πάντα, και δεν θα έλεγα ότι διαφωνώ ιδιαίτερα μαζί τους, ωστόσο δεν απορρίπτω κι εκείνους που βρίσκονται στην άλλη άκρη του debate που λένε πως ναι μεν το κίνητρο δεν αναιρείται, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούμε ν' αναιρέσουμε και τους ηθικούς κανόνες που σχηματίζουν τα λεπτά όρια σε όλες τις καταστάσεις και τα οποία δεν πρέπει να ξεπεραστούν, γιατί τότε πώς μπορούμε να παραμένουμε άνθρωποι. Διαβάζοντας την ιστορία αυτή, νομίζω πως το συγκεκριμένο δίλημμα είναι το μεγαλύτερο με το οποίο έρχεται αντιμέτωπος ο κάθε αναγνώστης, αφού βλέπει συνεχώς την προσωπική επιθυμία να έρχεται σε σύγκρουση με την ταυτότητα που οφείλει να έχει το δίκαιο.

Η αφήγηση ξεκινάει με έναν αρκετά αργό ρυθμό, όμως, όσο περισσότερο αυτή προχωράει και βαθαίνει στον κόσμο των σκοτεινών μυστικών της, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο ρυθμός της ροής, και μαζί με αυτόν και το ενδιαφέρον μας, φτάνοντας στο τελευταίο μέρος αυτής, το οποίο είναι γεμάτο ανατροπές και μια πραγματικά εντυπωσιακή κορύφωση του όλου δράματος. Μοιρασμένη ανάμεσα στους Λένα -σε τρίτο πρόσωπο- και κύριο Μόλεϊ -σε πρώτο πρόσωπο-, συμβάλλει στο να χτιστεί το μυστήριο πίσω από τους φόνους, που στην πραγματικότητα κρύβουν περισσότερο απ' όσα υποθέτουμε. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της δε, δεν είναι άλλο από τους κεντρικούς της -και όχι μόνο- χαρακτήρες, ο καθένας απ' αυτούς εκκεντρικός με τον δικό του τρόπο και συνάμα εξαιρετικά ενδιαφέροντες, τόσο ως προς την ανάλυση των κινήτρων τους όσο και ως προς το σύνολο της προσωπικότητας και των εκάστοτε χαρακτηριστικών τους.

Η Penner έχει αξιοποιήσει στο έπακρο τη βικτοριανή αισθητική, που από μόνο του αποτελεί το ιδανικό σκηνικό δράσης για μια ιστορία που εμπεριέχει σκοτεινά μυστικά, βία , φαντάσματα και στοιχεία αποκρυφισμού, δίνοντας μια άλλη διάσταση στον όρο πνευματική αναζήτηση -με το πνευματιστικό κίνημα της εποχής να έρχεται σε πλήρη κόντρα με τους ευρύτερους κανόνες αυτής-, που στην προκειμένη προέρχεται από την προσπάθεια επαφής ανάμεσα στον κόσμο των ζωντανών με εκείνον των νεκρών. Για άλλη μια φορά, η συγγραφέας προσεγγίζει τη θέση της γυναίκας σε ένα κοινωνικό καθεστώς που σκοπό του έχει να τις "πνίξει", ωστόσο, έχω την αίσθηση πως δεν τόλμησε να "βουτήξει" τόσο βαθιά όσο θα μπορούσε -ή και όσο θα όφειλε. Παρ' όλα ταύτα, ως συνολική εμπειρία, η ανάγνωση του βιβλίου αυτού αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, με αυξητική κορύφωση, οδηγώντας σε ένα φινάλε που δεν περίμενα και που με ξάφνιασε ευχάριστα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah Penner
Μεταφραστής: Τζανακάρη Βάσια
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-960-645-466-0