"Το δέντρο του χορού" της Kiran Millwood Hargrave

Στρασβούργο, 1518.
Στην καρδιά ενός αφόρητα ζεστού καλοκαιριού, µια µοναχική γυναίκα αρχίζει να χορεύει στην πλατεία της πόλης. Χορεύει ασταµάτητα, µέρες ολόκληρες. Όταν εκατοντάδες άλλες γυναίκες την ακολουθούν, οι αρχές κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποφασίζουν να φέρουν µουσικούς, που θα παίζουν µέχρι να βγει ο Διάβολος από το σώµα των γυναικών. Λίγο έξω από τα όρια της πόλης, η έγκυος Λίσµπετ ζει µε την πεθερά και τον άντρα της, φροντίζοντας τις µέλισσες από τις οποίες βγάζουν τα προς το ζην. Κι ενώ η «επιδηµία του χορού» παίρνει µεγάλες διαστάσεις, η κουνιάδα της Λίσµπετ, η Αγκνέτε, επιστρέφει ύστερα από εφτά χρόνια στα βουνά, χρόνια εξιλέωσης για µια αµαρτία που κανείς δε θέλει να κατονοµάσει, έναν όρκο σιωπής που η Λίσµπετ είναι αποφασισµένη να σπάσει. Καθώς η πόλη λυγίζει κάτω από τον πάταγο χιλίων ποδιών, η Λίσµπετ βρίσκεται µπλεγµένη σε έναν ιστό απάτης και παράνοµου πάθους, ενώ χορεύει και η ίδια στον ρυθµό µιας επικίνδυνης µελωδίας…
Το Δέντρο του χορού, βασισµένο σε πραγµατικά περιστατικά, είναι ένα µυθιστόρηµα για τις δαιδαλώδεις διαδροµές σκοτεινών οικογενειακών µυστικών, για την απαγορευµένη αγάπη, µια ιστορία γυναικών που εξωθούνται στα άκρα, σε µια εποχή δεισιδαιµονίας, υστερίας και µεγάλων αλλαγών.

"Πιτσιμπούργκο (νέα έκδοση)" της Σώτης Τριανταφύλλου

Αυτό το σύντοµο βιβλίο —γραµµένο σε µορφή επιστολών— είναι η ιστορία του Δηµοσθένη και της Ελέγκως, ενός νιόπαντρου ζευγαριού από τη Χίο. Ο Δηµοσθένης έχει µεταναστεύσει στο Πίτσµπουργκ της Πενσυλβάνια, ενώ η νεαρή γυναίκα του περιµένει στο νησί το πολυπόθητο εισιτήριο του πλοίου για να τον συναντήσει στην Αµερική. Μέσα από την αλληλογραφία του Δηµοσθένη και της Ελέγκως —που χρονολογείται από τις µέρες του Πρώτου Παγκοσµίου Πολέµου— καταγράφονται θραύσµατα της µεταναστευτικής εµπειρίας στα τοπία του χάλυβα και του κάρβουνου, καθώς και της ιστορίας της Χίου. Το «Πιτσιµπούργκο» είναι ένα κατεστραµµένο όνειρο· µια χαµένη λεπτοµέρεια της µεγάλης περιπέτειας της µετανάστευσης.

"Terra Ultima. Η ανακάλυψη μιας άγνωστης ηπείρου" των Raoul Deleo Raoul & Noah J. Stern

«Έχουμε ήδη διασχίσει και σχολαστικά χαρτογραφήσει την υδρόγειο. […] Ξαφνικά, όμως, αποδεικνύεται πως κάτι είχαμε παραβλέψει, κάτι είχαμε παραλείψει σε όλους τους άτλαντες.
Μια ολόκληρη ήπειρο: την Terra Ultima».
Και τι ήπειρο: κολοσσιαία και εντελώς μοναδική. Η φύση θα μπορούσε να ακολουθήσει την πορεία της χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Ο εξερευνητής Ραούλ Ντελέο βρήκε την Terra Ultima ύστερα από χρόνια αναζήτησης. Με πολύχρωμα, λεπτομερή σχέδια παρουσιάζει τις αποστολές του και τα θαυμαστά ζώα, φυτά και τοπία που συνάντησε εκεί.
Η Terra Ultima είχε ήδη προκαλέσει ενθουσιασμό στον επιστημονικό χώρο. Τώρα, όμως, όλοι μπορούν να γνωρίσουν αυτό το άγνωστο κομμάτι του κόσμου. Ειδικά γι’ αυτό το βιβλίο ο συνάδελφος εξερευνητής και βιολόγος Νόα Γ. Στερν είχε πρόσβαση στο αρχείο του Ντελέο. Έκανε μια αντιπροσωπευτική επιλογή από γκραβούρες και σημειώσεις, ώστε όλοι να αποκτήσουν μια εικόνα αυτής της συναρπαστικής νέας ηπείρου.

"Μικρή ιστορία του πολέμου" του Jeremy Black

Ανά τους αιώνες ο πόλεμος δεν έπαψε να μετασχηματίζει βίαια την κοινωνική, την πολιτική και τη θρησκευτική ζωή των ανθρώπων. Κάθε κοινωνία και κουλτούρα σφυρηλατεί και ενισχύει μέσω των πολεμικών της αφηγήσεων ένα αίσθημα κοινού πεπρωμένου για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, και ο τρόπος με τον οποίο μια κοινότητα αντιλαμβάνεται μια σύγκρουση του παρελθόντος μπορεί να έχει βαθιές και τραγικές συνέπειες.
Ο Τζέρεμυ Μπλακ μελετά τον πόλεμο ως παγκόσμιο φαινόμενο και όχι ως μια απλή αλληλουχία στρατιωτικών ηγετών, τακτικών μάχης ή βελτιώσεων στα όπλα. Προσφέρει μια εξαιρετικά περιεκτική επισκόπηση, που εκτείνεται από την Κίνα των Χαν ως την Ασσυρία, από τη Μεσοποταμία ως την Τροία, από την αυτοκρατορική Ρώμη ως τη ναπολεόντεια Γαλλία, από το Βιετνάμ και το Αφγα-νιστάν ως την Ουκρανία.