Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Κέντρο Σπουδών Europa Hispánica, παρουσιάζουν μια ενότητα τεσσάρων ντοκυμαντέρ, με θέμα μεγάλους ζωγράφους που φιλοξενούνται στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης. Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) κάθε Τρίτη του Νοεμβρίου 2023 στις 18:30μ.μ.

Τα τέσσερα ντοκυμαντέρ παραγωγής του CEEH (Centro de Estudios Europa Hispanica), σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, όπως το Μουσείο Πράδο, The Auckland Project ή το Ίδρυμα Ελ Γκρέκο, είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνο για την παρουσίαση των συλλογών μεγάλων ισπανικών μουσείων, αλλά και γιατί δείχνουν τη δουλειά και το έργο των Ισπανών συντηρητών, μελετητών και μουσειολόγων που εργάζονται σε αυτά. Όλες οι ταινίες έχουν συμπεριληφθεί σε προγράμματα μουσείων, πανεπιστημίων, φεστιβάλ υψηλού διεθνούς επιπέδου, όπως τα: Grand Palais (Παρίσι), Musée du Louvre (Παρίσι), National Gallery (Ουάσινγκτον), Frick Collection (Νέα Υόρκη), Meadows Museum (Ντάλλας) Museo de la Santa Cruz (Τολέδο), Museo del Prado (Μαδρίτη), Museo Thyssen (Μαδρίτη), Seminci (Βαγιαδολίδ) και πολλά ακόμα.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2023, 18:30μ.μ.: Ο Θουρμπαράν και οι δώδεκα γιοί του
Το ντοκυμαντέρ παρουσιάζει την ιστορία του Ιακώβ και των δώδεκα γιων του, καθώς και τη σημασία αυτής. Πρόκειται για μια σειρά από δεκατρείς πίνακες, ζωγραφισμένους από τον Φρανθίσκο ντε Θουρμπαράν στη Σεβίλλη γύρω στα 1640, πιθανότατα με προορισμό τον «Νέο Κόσμο», αν και δεν γνωρίζαμε τίποτα για αυτούς μέχρι που αποκτήθηκαν σε μια δημοπρασία από τον Λονδρέζο έμπορο Τζέιμς Μέντες, εβδομήντα χρόνια μετά.

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023, 18:30μ.μ.: Ελ Γκρέκο, ο ζωγράφος του αθέατου
H ταινία παρουσιάζει τον Ελ Γκρέκο στο ιστορικό του πλαίσιο ώστε να γίνει κατανοητός ως δημιουργός μιας νέας καλλιτεχνικής γλώσσας. Το μεγάλο επίτευγμα του Ελ Γκρέκο ήταν ότι βασιζόμενος στην εμπειρία του στην αγιογραφία, κατάφερε να μεταφράσει τα μυστήρια της θρησκείας σε εικόνες που μιλούσαν στον άνθρωπο του 16ου και 17ου αιώνα, μεταδίδοντάς του μυστικιστικά οράματα. Στο ντοκυμαντέρ περιγράφεται πώς ο Ελ Γκρέκο πέτυχε ένα τόσο προσωπικό στυλ και ποια ήταν τα βασικά συστατικά του έργου του, τα οποία άσκησαν τεράστια επιρροή στη σύγχρονη ζωγραφική.

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023, 18:30μ.μ.: Ρούμπενς, το θέαμα της ζωής
Ο Ρούμπενς ήταν, εκτός από καλλιτέχνης με εξαιρετικό ταλέντο, άνθρωπος με μεγάλη πολυμάθεια και αφοσιωμένος αυλικός και διπλωμάτης. Μέσα στην κρίση της εποχής που έζησε, το έργο του πιστοποιούσε τις αξίες ενός κόσμου που σταδιακά εξαφανιζόταν, μέσα από το σφρίγος της πινελιάς του, το βάρος που είχε ο όγκος στη ζωγραφική του και την παθιασμένη δύναμη της αφηγηματικότητας του.

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023, 18:30μ.μ.: Πατινίρ, η εφεύρεση του τοπίου
Ο Γιοάχιμ Πατινίρ, που εργάστηκε στην Αμβέρσα μεταξύ 1515 και 1524, ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος καλλιτέχνης που ειδικεύτηκε στη ζωγραφική τοπίων. Αυτό το ντοκυμαντέρ πραγματεύεται την αινιγματική φύση ενός ζωγράφου, που ξέρουμε ελάχιστα στοιχεία της βιογραφίας του, κι όμως κατάφερε να φέρει επανάσταση στην αγορά της τέχνης, ακόμα και στην ίδια την έννοια της ζωγραφικής στην αυγή του 16ου αιώνα.