Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Μετά από μια δεκαετία χωριστά, συναντιούνται τυχαία… και όλα είναι διαφορετικά.
Η Μέισι Σόρενσεν έχει μια φιλόδοξη, αν και συναισθηματικά χλιαρή, ρουτίνα: σταθερή δουλειά με προοπτική, έναν ευκατάστατο αρραβωνιαστικό και τον γάμο των ονείρων της να πλησιάζει. Έχει οργανώσει τα πάντα ώστε να χωρούν στα κατάλληλα κουτάκια, ακόμα και τα συναισθήματά της.
Όμως τότε συναντά απρόσμενα τον Έλιοτ Πετρόπουλος –τον πρώτο και μοναδικό έρωτα της ζωής της– και όλα γύρω της μοιάζουν να διαλύονται.
Μια φορά και έναν καιρό, ο Έλιοτ και η Μέισι ήταν ερωτευμένοι.
Με τον Έλιοτ κάποτε μοιράζονταν την ίδια αγάπη για τα βιβλία, τα κρυφά νοήματα που κρύβουν οι λέξεις και οι μεγάλες συζητήσεις. Είχε τη δύναμη να την κάνει να βλέπει τη ζωή με χαρά… για να καταλήξει να την προδώσει, το ίδιο βράδυ που της είπε «Σ’ αγαπώ».
Τώρα είναι δύο ξένοι. Όσα και αν τους χωρίζουν, όμως, η έλξη παραμένει. Θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το παρελθόν;
Η καρδιά, όσο και αν προσπαθεί, πολύ δύσκολα ξεχνά. Και το ακόμα δυσκολότερο είναι να εκφράσεις το συναίσθημα με λέξεις.

Προσωπική άποψη:
Πάντοτε πίστευα πως τα πιο όμορφα πράγματα βρίσκονται ανάμεσα στα πλαίσια της απλότητας καθώς, για να μπορέσει κάτι ν' αγγίξει την καρδιά και την ψυχή σου, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μεγάλο, εντυπωσιακό, πολύπλοκο, αλλά ειλικρινές με τον εαυτό του πρώτα απ' όλα, μα και απέναντί σου, έτσι ώστε να σου μεταφέρει όλα εκείνα τα συναισθήματα για τα οποία είναι ικανό. Αν, λοιπόν, ψάχναμε ένα βιβλίο που να "παίζει" με αυτούς τους κανόνες, το "Αγάπη και άλλες λέξεις" των Christina Lauren θα ήταν αναμφίβολα μέσα στα πρώτα που θα περνούσαν απ' το μυαλό μας, αφού καταφέρνει, μέσα από μια πολύ απλή ιστορία, να μας γεμίσει με τόσα συναισθήματα και να μας παρασύρει με τις λέξεις του, αφήνοντάς μας με ένα αίσθημα πληρότητας που σπανίζει.

Η Μέισι έχει μια θεωρητικά καλή ζωή μεν, αρκετά βαρετή θα την χαρακτήριζα εγώ δε. Έχει μια δουλειά με προοπτικές εξέλιξης, ετοιμάζεται να παντρευτεί έναν ευκατάστατο άντρα με τον οποίο δεν θα λέγαμε ότι είναι τρελά ερωτευμένη, αλλά που της παρέχει ασφάλεια, και γενικά κινεί τα νήματα της ζωής της με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να μπαίνουν σε συγκεκριμένα κουτάκια και να μπορεί να διατηρεί τον έλεγχο. Αυτό, φυσικά, περιλαμβάνει και τα συναισθήματά της, τα οποία είναι τόσο χλιαρά όσο και η ζωή της. Μέχρι τη στιγμή που θα συναντήσει τυχαία τον Έλιοτ, τον πρώτο και μοναδικό έρωτα της ζωής της, και η ψεύτικη ασφάλεια που είχε χτίσει γύρω της αρχίζει να καταρρέει. Γιατί μπορεί να έχουν περάσει δέκα χρόνια απ' όταν χώρισαν, όμως η έλξη είναι εκεί, υπάρχει ακόμα ανάμεσά τους, και το αντιλαμβάνονται από την πρώτη κιόλας στιγμή και το να της αντισταθούν δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πρόκληση.

Οι συγγραφείς χρησιμοποιούν ως πυρήνα της αφήγησής τους μια απ' τις πιο πολυχρησιμοποιημένες ιστορίες στην ιστορία της σύγχρονης, και όχι μόνο, αισθηματικής λογοτεχνίας -κι εγώ το έχω κάνει και όλοι όσοι γράφουμε βιβλία που υπάγονται στο συγκεκριμένο είδος-, εκείνη δύο ανθρώπων που στο παρελθόν αγαπήθηκαν πολύ, κάποιος απ' τους δύο πρόδωσε τον άλλον, οι δρόμοι τους χώρισαν, ο καθένας έφτιαξε μια νέα ζωή, όμως πάντα μέσα τους τούς βασάνιζε το ερώτημα "τι θα είναι συμβεί αν...", το οποίο δεν μπορεί ν' απαντηθεί από εκείνους, αλλά η ίδια τη ζωή έρχεται να δώσει τελικά απαντήσεις, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με μια μεγάλη πρόκληση: Να αντιμετωπίσουν τα συναίσθημά τους και τις βαθιά κρυμμένες αλήθειες τους, που έχουν θάψει από καιρό μέσα τους, ίσως γιατί φοβόντουσαν, όντας διαφορετικοί άνθρωποι πλέον, έχοντας, ωστόσο, ένα μεγάλο κομμάτι του παλιού τους εαυτούς βαθιά μέσα στην ψυχή τους, ακόμα κι αν δεν το παραδέχονται, όχι τουλάχιστον μέχρι να κληθούν να το κάνουν. Και ναι, μπορεί ν' ακούγεται κλισέ και τετριμμένο, όμως το προσεγγίζουν με τόσο όμορφο τρόπο που λίγη σημασία έχει αυτό, μπροστά στα όσα σε κάνουν να νιώσεις.

Η γραφή τους είναι από εκείνες που μου προκαλεί έναν κάποιον διχασμό, ίσως γιατί έχω διαβάσει αρκετά βιβλία τους για τα οποία έχω αρκετά αντικρουόμενες απόψεις. Είναι από τις συγγραφείς που επιτρέπουν στον εαυτό τους να δοκιμαστούν σε αρκετά διαφορετικά είδη, όμως το βαθιά ρομαντικό νομίζω πως είναι αυτό που τους ταιριάζει καλύτερα, όχι μόνο γιατί είναι το πιο ανθρώπινο, αλλά γιατί το προσεγγίζουν με τέτοια τρυφερότητα κι ευαισθησία που δεν γίνεται να μην αγγίξει τα βάθη της ψυχής σου. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός πως στις ιστορίες αυτές, όπως είναι και η συγκεκριμένη, μπορείς να βρεις πιο εύκολα κομμάτια του εαυτού σου, αλλά ότι από μέσα τους πηγάζει μια ειλικρίνεια που σε ξαφνιάζει και που σε συγκινεί. Πόσο μάλλον όταν το κείμενο έχει μια λυρική διάθεση, δίνει τόσο βαθύ νόημα στο συναίσθημα που κρύβουν μέσα τους οι λέξεις, θυμίζοντάς μας πόσο ισχυρές είναι αυτές, ακόμα κι όταν είναι δύσκολο να ειπωθούν. Ίσως, μάλιστα, ακόμα περισσότερο τότε.

Η Μέισι και ο Έλιοτ είναι δύο υπέροχοι, αξιαγάπητοι χαρακτήρες, δύο παιδιά που μεγάλωσαν αγαπώντας ο ένας τον άλλον, φτάνοντας στο σημείο εκείνο που θα μπορούσε να είναι η κορύφωσή τους, αλλά που κατέληξε να είναι η καταστροφή τους. Κι όμως, οι ζωές κάνουν κύκλους, κι όταν όλα τα σημεία έχουν ενωθεί μεταξύ τους, τότε πολλές φορές φτάνουμε στο σημείο απ' όπου ξεκινήσαμε, και ίσως τότε να είναι που μας δίνεται μια ευκαιρία, όχι απαραίτητα για να διορθώσουμε τα λάθη μας, αλλά για να παραδεχτούμε τα όσα έχουμε μέσα μας, εκείνα τα οποία θέλουμε κι επιθυμούμε, μα πάντα απ' όλα, εκείνα τα οποία αισθανόμαστε, και ίσως τότε να ευτυχίσουμε πραγματικά. Σίγουρα, οι ήρωές μας αξίζουν αυτή την ευτυχία, κυρίως λόγω της ομορφιάς που έχουν μέσα στην ψυχή τους, αλλά και γιατί η ευτυχία είναι μικρές στιγμές και τη δικαιούνται όλοι. Μια πανέμορφη, ταξιδιάρικη ρομαντική ιστορία, που δίνει άλλο νόημα στις λέξεις και που αξίζει να διαβαστεί.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Christina Lauren
Μεταφραστής: Τουτουνζή Ουρανία
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 416
ISBN: 978-618-220-467-2