"Μπόλλα" του Pajtim Statovci

Απρίλιος, 1995. Ο εικοσιτετράχρονος, πρόσφατα παντρεµένος, Αρσίµ είναι φοιτητής στο Πανεπιστήµιο της Πρίστινα, στο Κοσσυφοπέδιο, και κρατά χαµηλούς τόνους προκειµένου να πάρει το πτυχίο του σε µιαν εποχή κι έναν τόπο βαθιά εχθρικό προς τους Αλβανούς. Μια µέρα γνωρίζει σ’ ένα καφέ τον Σέρβο Μίλος και η ζωή και των δύο αλλάζει δραµατικά. Στις µέρες που ακολουθούν η γυναίκα του Αρσίµ τού ανακοινώνει την πρώτη της εγκυµοσύνη κι ο ίδιος ξεκινά µια κρυφή ζωή.
Μπόλλα είναι το όνοµα ενός τέρατος της αλβανικής µυθολογίας µε µορφή ερπετού και γύρω από αυτό ο Στάτοβτσι στήνει αριστοτεχνικά ένα µυθιστόρηµα ανελέητου πάθους, καταδικασµένου σε συντριβή.

"Τα περιθώρια και η υπαγόρευση. Για την απόλαυση της ανάγνωσης και της γραφής" της Elena Ferrante

Σ’ αυτό το σύντοµο βιβλίο η Έλενα Φερράντε µοιράζεται µαζί µας τις σκέψεις της για τη δική της «περιπέτεια της γραφής» αλλά και αυτή συγγραφέων που τη σηµάδεψαν. Πρόκειται για τρεις «διαλέξεις» και ένα δοκίµιο, όπου η συγγραφέας της «Τετραλογίας της Νάπολης» επιστρέφει στα πρώτα συγγραφικά της χρόνια, θυµάται ακόµη πιο πίσω τα µαθητικά της τετράδια, τη διαρκή πάλη που µέχρι και σήµερα τη χαρακτηρίζει: να προσπαθεί πάντα να µένει µέσα στο πλαίσιο ενώ πάντα λαχταράει να το σπάσει. Η Έλενα Φερράντε είναι εδώ εξοµολογητική, ενίοτε αυτοσαρκαστική, ενώ ανατρέχει ξανά και ξανά στη σκέψη και στο έργο άλλων δηµιουργών προκειµένου να βρει απαντήσεις, όπως στην Γκάσπαρα Στάµπα, στη Γερτρούδη Στάιν, στην Έµιλυ Ντίκινσον, στην Ίνγκεµποργκ Μπάχµαν, αλλά και στον Δάντη. Μέσα από τις δικές της αµφιβολίες και τα δικά της ερωτηµατικά, η Φερράντε εξερευνά, µαζί µας, ακόµη ευρύτερα πεδία της τέχνης της γραφής, αλλά και της τέχνης γενικά.

"Μεταπολίτευση, 1974-1975: 50 ερωτήματα και απαντήσεις" των Άγγελου Συρίγου & Ευάνθη Χατζηβασιλείου

Το 1974 καταρρέει στην Ελλάδα η επταετής χούντα, υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας που προκάλεσε η τουρκική εισβολή στο νησί µετά το πραξικόπηµα εις βάρος του Μακαρίου. Οι µήνες που ακολούθησαν (Ιούλιος 1974-Ιούνιος 1975) αποτελούν την περίοδο της Μεταπολίτευσης, δηλαδή της αποκατάστασης της δηµοκρατίας, η οποία έγινε σε τόσο µικρό χρονικό διάστηµα ώστε να αποκληθεί διεθνώς «ελληνικό θαύµα». Τότε τέθηκαν οι βάσεις για την πιο ώριµη περίοδο του ελληνικού κοινοβουλευτικού καθεστώτος αλλά και για την πλέον ευηµερούσα περίοδο του νέου ελληνικού κράτους.
Στο βιβλίο αυτό, µέσα από 50 ερωτήσεις και απαντήσεις, εξετάζονται τα σηµαντικότερα θέµατα που συνδέονται µε την περίοδο αυτή:
Πώς φτάσαµε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο;
Πώς κατέρρευσε η δικτατορία;
Τι δυνατότητες είχε η Ελλάδα να αντιµετωπίσει την τουρκική εισβολή;
Ποιοι ήταν οι κίνδυνοι των πρώτων ηµερών;
Ποιοι ήταν οι στόχοι του Καραµανλή και του επιτελείου του;
Πώς αποκαταστάθηκε ο πολιτικός έλεγχος στον στρατό και στους κρατικούς µηχανισµούς;
Πώς αντιµετωπίστηκε η «κρίση των θεσµών» της περιόδου 1915-1974;
Τι έγινε µε τον θεσµό της βασιλείας;
Τι προβλήµατα δηµιουργήθηκαν µε την Τουρκία την περίοδο 1974-75;
Πώς η αποκατάσταση της δηµοκρατίας έγινε µε τόσο ραγδαίους ρυθµούς σε τόσο µικρό χρονικό διάστηµα;
Ποιοι ήταν οι στόχοι του Συντάγµατος του 1975;
Τι έγινε µε την τιµωρία των χουντικών;
Τι σηµατοδοτεί η Μεταπολίτευση του 1974-75 για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία;

"Τοκέι. Το εσωτερικό μας ρολόι" των Eduard Estivill & Carla Estivill

Χιλιάδες χρόνια πριν, ο άνθρωπος είχε αρμονική σχέση με τους φυσικούς κύκλους της ζωής. Αυτός ο δεσμός με τους ρυθμούς της φύσης εξασφάλιζε στους προγόνους μας υγεία, ενέργεια και ψυχική ευεξία. Κι ενώ ζούμε σήμερα σε απόλυτη εξάρτηση από τον χρόνο, έχουμε αποσυνδεθεί από τη φυσική σχέση με αυτόν, δε δίνουμε σημασία στο εσωτερικό μας ρολόι, το οποίο ρυθμίζει τον χρόνο για το φαγητό, τον ύπνο, την ενέργεια αλλά και την κούραση που νιώθουμε κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτή η αποσύνδεση μεταφράζεται σε καρδιαγγειακά προβλήματα, μεταβολικά νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή η παχυσαρκία, ψυχικές διαταραχές, ακόμη και σε εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.
Βασισμένη στη χρονοβιολογία, η μέθοδος Τοκέι, που ανέπτυξαν ο δρ Εδουάρδ Εστιβίλ (συγγραφέας του παγκόσμιου μπεστ σέλερ Κοιμήσου, παιδί μου) και η δρ Κάρλα Εστιβίλ, μας μαθαίνει να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας, ώστε να επανασυνδεθούμε με τους ρυθμούς μας. Χάρη στις απλές και πρακτικές συμβουλές τους, που μπορούμε να τις εφαρμόσουμε όλοι, θα κατορθώσουμε να συγχρονίσουμε το τοκέι μας, ή το εσωτερικό μας ρολόι, προκειμένου να απολαύσουμε μια ζωή γεμάτη αισιοδοξία και υγεία.