Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα τέλειο αυγουστιάτικο πρωινό, η Έλι Μπίσοπ, πενήντα χρονών, σύζυγος του Πίτερ και μητέρα τριών παιδιών, ξυπνά στο «Χάρτινο Παλάτι» – το εξοχικό στο Κέιπ Κοντ όπου περνάει τις καλοκαιρινές της διακοπές από τότε που ήταν παιδί. Τη στιγμή που βουτά στη λίμνη, θυμάται την παθιασμένη συνεύρεση που είχε την προηγούμενη νύχτα με τον παιδικό της φίλο, τον Τζόνας, στην πίσω πλευρά του σπιτιού, το οποίο γνωρίζει ακόμα και τα σκοτεινότερα μυστικά της…
Με αφορμή την ερωτική εξομολόγηση του Τζόνας ότι εκείνη είναι η πραγματική γυναίκα της ζωής του, τα οικογενειακά μυστικά που έρχονται στην επιφάνεια και τα σιωπηλά τραύματα που τώρα ηχούν εκκωφαντικά, η Έλι θα πρέπει να πάρει μια απόφαση για τον δρόμο που πρέπει να διαλέξει.

Προσωπική άποψη:
«Το χάρτινο παλάτι» δεν είναι απλά ένα πολύ διαφορετικό βιβλίο απ’ αυτό που πιθανότατα να περιμένεις, όταν το παίρνεις για πρώτη φορά στα χέρια σου, αλλά ένα βιβλίο που μέσα από την ιστορία του σε καλεί να σκεφτείς πράγματα που ίσως να έχουν περάσει απ’ το μυαλό σου, αλλά να μην έχεις εμβαθύνει σε αυτά, θυμίζοντάς σου, ωστόσο, σε κάθε του σελίδα, πως όχι μόνο δεν είναι ένα ευχάριστο ή όμορφο ανάγνωσμα, αλλά σίγουρα δεν είναι κι εύκολο, σε όλα του τα επίπεδα.

Η Έλι είναι μια μεσήλικη γυναίκα, παντρεμένη με τον Πίτερ, με τον οποίο έχει αποκτήσει και τρία παιδιά. Ένα αυγουστιάτικο πρωινό ξυπνά στο «Χάρτινο Παλάτι», το εξοχικό της οικογένειάς της, το μέρος όπου έχει περάσει όλα τα καλοκαίρια της ζωή της, απ’ όταν ήταν παιδί ακόμα, και το μόνο που έχει στο μυαλό της είναι η χθεσινή νύχτα και οι στιγμές πάθους που πέρασε με τον Τζόνας, παιδικό φίλο και γείτονά της, που της εξομολογείται τον έρωτά του, πυροδοτώντας μια σειρά αντιδράσεων, που απειλούν να φέρουν σκοτεινά μυστικά στην επιφάνεια κι απειλούν να καταστρέψουν τα πάντα.

Αν μιλούσαμε για ένα οικογενειακό δράμα, στο οποίο εμπλέκονται περισσότερες από μία οικογένειες, που έχει τις ρίζες του στο παρελθόν και που για χρόνια και χρόνια θέριευαν κι εξαπλώνονταν όλο και πιο βαθιά, τόσο που να είναι σχεδόν ακατόρθωτο να τις ξεριζώσεις, τότε σίγουρα «Το χάρτινο παλάτι» θα ήταν στις κορυφαίες θέσης της λίστας του είδους. Σαφέστατα, τόσο το θέμα του όσο και η προσέγγιση αυτού δεν είναι όμορφη, και δοκιμάζει πολλές φορές τα όριά μας, όμως υπάρχουν φορές που το να το ξεπερνάμε μπορεί να μας οδηγήσει σε δρόμους που δεν είχαμε φανταστεί.

Η αλήθεια είναι πως όσο περισσότερο προχωρούσα με την ανάγνωση του βιβλίου, τόσο πιο πολύ ένιωθα το στομάχι μου να σφίγγεται και την αγωνία να σφίγγει σαν μέγγενη την καρδιά μου, κάτι που δεν το περίμενα και με ξάφνιασε. Αλλά παρά το γεγονός πως ένιωσα αρκετές φορές αμηχανία και να έρχομαι σε δύσκολη θέση, το ν’ αφήσω το βιβλίο απ’ τα χέρια μου γινόταν όλο και πιο δύσκολο, αφού δεν μπορούσα να φανταστώ τι θ’ ακολουθούσε στη συνέχεια, όσο περιγραφικό κι όσο παραστατικό κι αν γινόταν αυτό, ακόμα κι όταν αφορούσε την αποτύπωση βίας.

Το βιβλίο ακολουθεί την Έλι σε ένα οδοιπορικό, μέσα από την αφήγησή της, που αφορά τη ζωή της από τα νεανικά της χρόνια, εξιστορώντας μας στιγμές που άλλες φαντάζουν σημαντικές κι άλλες όχι, που όμως η κάθε μία απ’ αυτές, με τον δικό της τρόπο, συνέβαλλε στο να φτάσει στο σήμερα, στο σημείο που βρίσκεται τώρα, αποδεικνύοντας πως κάθε πράξη, κάθε απόφαση που παίρνουμε, συντελεί στο να χαραχθεί η πορεία του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντός μας. Μικρές στιγμές που καθορίζουν εμάς, τους γύρω μας, τη ζωή μας την ίδια, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό, κι όσο επώδυνο κι αν μπορεί ν’ αποδειχθεί.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Miranda Cowley Heller
Μεταφραστής: Μπανούση Μαρία
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 560
ISBN: 978-618-02-4990-3