Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης Νεάπολις «κοιτίς αμεριμνησίας και νεότητος» 1855-1965, που επιμελούνται ο Νίκος Βατόπουλος και η Ίρις Κρητικού, η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει την ανοιχτή συζήτηση «Η ανάδυση μιας αθηναϊκή συνοικίας. Νεάπολη: η έκθεση».

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, στις 19:00μ.μ., οι επιμελητές της έκθεσης, Νίκος Βατόπουλος και Ίρις Κρητικού, και ο Ελευθέριος Σκιαδάς, Δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων, συζητούν για αυτήν την ιστορική περιοχή της Αθήνας και την κληρονομιά που αφήνει ως σήμερα.
Η επισκεψιμότητα της έκθεσης, το ενδιαφέρον των σχολείων, εντός αλλά και εκτός Αθηνών, να γνωρίσουν την περιοχή και η εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου να ανακαλύψει με περιπατητικές διαδρομές τη Νεάπολη οδηγεί σε μία αναστοχαστική ματιά για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και την εξέλιξή του. Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του, οι παράμετροι της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης, ο χαρακτήρας της περιοχής και οι αντιφάσεις του ορίζουν πλέον ένα νέο πλαίσιο συζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι ομιλητές επιχειρούν να διερευνήσουν την ιστορική εξέλιξη και τον τρόπο με τον οποίο στεκόμαστε απέναντι στην περιοχή αυτή.

Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος εφημερίδας «Καθημερινή»
Ίρις Κρητικού, Αρχαιολόγος – Ιστορικός Τέχνης
Ελευθέριος Σκιαδάς, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων