Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Αθήνα, 1850. Η Αγγελική Δελβενιώτη, δεσποινίς επί των τιμών της βασίλισσας Αμαλίας, βρίσκεται νεκρή στο λιθόστρωτο, κάτω από το παράθυρο του διαμερίσματός της στα Ανάκτορα. Όλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα μοιραίο ατύχημα. Η Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, που εκείνο τον καιρό βρίσκεται στην Αθήνα περνώντας τις μέρες της με την επιστήθια φίλη της, Φράνσις Χιλλ, διευθύντρια του πρώτου ελληνικού παρθεναγωγείου, έχει αντίθετη άποψη…
Παιχνίδια εξουσίας, διπλωματικές ίντριγκες, εκβιασμοί κλονίζουν τα έτσι κι αλλιώς αδύναμα θεμέλια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, που αποτελεί παρ’ όλα αυτά πόλο έλξης για την αφρόκρεμα της ευρωπαϊκής διανόησης. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Γκυστάβ Φλωμπέρ, η Αυστριακή υψίφωνος Καρολίν Ούνγκερ-Σαμπατιέ θα βρεθούν μπλεγμένοι με τους μυθοπλαστικούς ήρωες αυτής της ιστορίας σε μια πρωτότυπη ιστορική-αστυνομική περιπέτεια.

Προσωπική άποψη:
O Τεύκρος Μιχαηλίδης, Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που δραστηριοποιείται στον χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας», με έξι μυθιστορήματα, μία συλλογή αστυνομικών διηγημάτων, τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης και δέκα διδακτικά βιβλία μαθηματικών στο βιογραφικό του, επιστρέφει φέτος με ένα βιβλία αρκετά διαφορετικό, το οποίο "παντρεύει" την Ιστορία και τη μυθοπλασία, προσφέροντάς μας ένα κράμα της Ιστορίας της Ελλάδας στα μέσα του 19ου αιώνα, με τις ευρύτερες ιδέες που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια, αλλά και των μύθων εκείνων που χρειάζεται ώστε να ενισχυθεί το αστυνομικό μυστήριο, της ιστορίας που ο ίδιος θέλει να δημιουργήσει.

Στην Αθήνα του 1850, στην αυλή της βασίλισσας Αμαλίας, βρίσκεται νεκρή η δεσποινίς επί των τιμών της, Αγγελική Δελβινιώτη. Η αρχική σκέψη όλων είναι πως πρόκειται για ένα τραγικό ατύχημα, όμως υπάρχει μια γυναίκα που δεν το πιστεύει και είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου ν' ανακαλύψει την αλήθεια. Η γυναίκα αυτή δεν είναι άλλη από την Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, που έπειτα από μια διαμονή τεσσάρων μηνών στην Αίγυπτο, έχει φτάσει στην Αθήνα προκειμένου να επισκεφτεί τη φίλη της, Φράνσις Χιλλ, διευθύντρια του πρώτου παρθεναγωγείου της χώρας. Για την Φλόρενς δεν υπάρχουν προφανείς αλήθειες, παρά μονάχα εκείνες που μπορούν ν' αποδειχθούν, κι έτσι, η βασίλισσα Αμαλία, της αναθέτει να βρει τις αποδείξεις αυτές, που θα επιβεβαιώσουν την αλήθεια που πιστεύει.

Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος, ο συγγραφέας ζωντανεύει την ατμόσφαιρα της Αθήνας του 19ου αιώνα, με άκρως ρεαλιστικό και παραστατικό τρόπο, "ταξιδεύοντάς" μας στον χώρο και στον χρόνο, συστήνοντάς μας μέρη με τη μαγεία του άλλοτε, που στο σήμερα δεν έχουν απομείνει παρά θολές μνήμες. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί έχει κάτι το ονειρικό, και δεδομένου ότι αυτό συνδυάζεται με το μυστήριο, τις ίντριγκες και τις δολοπλοκίες που κρύβονται πίσω από τον θάνατο μιας νεαρής γυναίκας, το σύνολο που προκύπτει παραπέμπει σε αστυνομικό νουάρ μιας άλλης εποχής, με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Εκτός όλων αυτών, όμως, μας συστήνει και ανθρώπους που πέρασαν από τούτη τη ζωή, με τον καθέναν τους ν' αφήνει το δικό του στίγμα, ειδωμένους μέσα από ένα διαφορετικό, ίσως πιο εξεταστικό πρίσμα, δημιουργώντας μια εικόνα του εγώ τους, έτσι όπως προκύπτει μέσα απ' τον τρόπο που έζησαν κι έδρασαν κάποτε. Τριάντα υπαρκτά πρόσωπα, που χάρη στην ενδελεχή έρευνα του συγγραφέα, μεταφέρονται στο χαρτί ως προσωπικότητες, όχι σύμφωνα με τη φαντασία του ίδιου, αλλά μέσα από ιστορικά τεκμήρια, συναντιούνται με δεκαέξι άλλα πρόσωπα, γέννημα της φαντασίας του, αλληλεπιδρώντας και συμβάλλοντας, ο καθένας με τον τρόπο του, στην επίλυση μιας δολοφονίας, που πίσω της κρύβει περισσότερο απ' όσα ίσως να φαντάζεται κανείς.

Το «Ένα πτώμα στην αυλή της Αμαλίας» είναι ιδιαίτερο, και παρά τη μικρή του έκταση, πολύπλοκο μυθιστόρημα, πράγμα το οποίο δεν οφείλεται μόνο στο πλήθος των χαρακτήρων που συμμετέχουν σε αυτό, αλλά και στο ότι η πολιτική και η δικαιοσύνη δεν είναι έννοιες που πάντοτε μπορούν να πορεύονται στο ίδιο μονοπάτι, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Έξυπνο, πρωτότυπο, διασκεδαστικό με έναν δικό του ιδιαίτερο τρόπο, το μυθιστόρημα αυτό προσφέρει μια ενδιαφέρουσα αναγνωστική εμπειρία, πολύ διαφορετική απ' αυτές που μας έχει συνηθίσει το είδος, η οποία, παράλληλα με όλα τ' άλλα, έχει να προσφέρει και ιστορικές γνώσεις, μπλεγμένες σε μια ιστορία γεμάτη μυστήριο, έρωτα και πολιτικές έριδες.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μιχαηλίδης Τεύκρος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 296
ISBN: 978-618-01-5439-9