Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Οχτώ ώρες. Έξι φίλοι.
Μια κόκκινη κουκκίδα τους σημαδεύει…
Η ατμόσφαιρα ήταν πνιγηρή, σαν σιρόπι, με μια οσμή βενζίνης και γινόταν ακόμα πιο ανυπόφορη με κάθε ανάσα τους μέσα στο τροχόσπιτο. Η Ρεντ έκλεισε τα μάτια της για να σκεφτεί πως δεν ήταν εκεί… Ένας από εσάς ξέρει κάτι. Ένα μυστικό. Μπορεί εσείς να μη με βλέπετε, αλλά σας βλέπω εγώ. Αν προσπαθήσετε να ξεφύγετε, θα πυροβολήσω.
Η Ρεντ με την καλύτερή της φίλη, τον μεγαλύτερο αδελφό της και την τέλεια κοπέλα του, το αγόρι που της αρέσει και έναν φίλο από το σχολείο πηγαίνουν μια ανοιξιάτικη εκδρομή, όταν ένας δυνατός ήχος, σαν έκρηξη, συνταράζει τη νύχτα. Το τροχόσπιτό τους παθαίνει λάστιχο στη μέση του πουθενά. Δεν έχουν σήμα στο κινητό και σύντομα θα καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για ατύχημα… Κάποιος που κρύβεται στο σκοτάδι τους έχει εγκλωβίσει εκεί και τους σημαδεύει· κάποιος τους θέλει νεκρούς.
Απομένουν οχτώ ώρες μέχρι την αυγή και οι έξι φίλοι πρέπει να δραπετεύσουν από το ακινητοποιημένο τροχόσπιτο ή να μαντέψουν ποιος είναι ο στόχος. Όταν κάποιος σπάει την ομερτά, η ένταση μέσα στο κλειστοφοβικό σκηνικό θα φτάσει σε θανάσιμα επίπεδα. Δεν θα επιβιώσουν όλοι στο τέλος της νύχτας…

Προσωπική άποψη:
Με την πολύ πετυχημένη τριλογία της "Οδηγός φόνων για καλά κορίτσια", η Holly Jackson απέδειξε περίτρανα πως είναι μια απ' τις πιο καλές κι ενδιαφέρουσες πένες στον κόσμο του young adult crime-mystery, προσφέροντάς μας ιστορίες που μπορούν να συναρπάσουν και να παρασύρουν τόσο τους μεγαλύτερους ηλικιακά αναγνώστες, που διατηρούν την φλόγα της νεανικότητας μέσα τους, όσο και τους μικρότερους. Άλλωστε, μια καλή και γεμάτη αγωνία ιστορία, την απολαμβάνουν όλοι, άσχετα από την ηλικιακή κατηγορία στην οποία ανήκουν, και ιστορίες όπως αυτές που υπογράφει η Jackson είναι η απόδειξη.

Το βιβλίο της "Και έζησαν πέντε" αφηγείται την ιστορία έξι εφήβων οι οποίοι, κατά την διάρκεια μιας εξόρμησής τους με ένα τροχόσπιτο, θα βρεθούν παγιδευμένοι μέσα σε αυτό, στη μέση του πουθενά, όταν το λάστιχό του θα τρυπήσει, χωρίς να έχουν σήμα στα κινητά τους, άρα και τρόπο να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο, ενώ ένας κάποιος τους παρακολουθεί από τις σκιές θέλοντάς τους νεκρούς. Το σκασμένο λάστιχο, όπως συνειδητοποιούν πολύ σύντομα, δεν ήταν ένα τυχαίο ατύχημα, αλλά προσχεδιασμένο από έναν ελεύθερο σκοπευτή, που τους σημαδεύει με το όπλο του μέσα στη νύχτα. Έχουν στη διάθεσή τους μόλις οχτώ ώρες μέχρι να ξημερώσει, μέσα στις οποίες πρέπει είτε να βρουν τρόπο να δραπετεύσουν, είτε ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του σκοπευτή, με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό να επιφέρει.

Όπως αντιλαμβάνεστε, από την περίληψη και μόνο, το "Και έζησαν πέντε" είναι ο ορισμός του κλειστοφοβικού θρίλερ, με την παρέα των νεαρών πρωταγωνιστών μας να βρίσκεται εγκλωβισμένη, χωρίς φαινομενικά κάποια έξοδο διαφυγής -όχι χωρίς να κινδυνεύσουν να σκοτωθούν-, μέσα σε ένα τροχόσπιτο, κάτι που περιορίζει τις κινήσεις τους, το όποιο πιθανό σχέδιο δράσης τους, μα πολύ περισσότερο, το να διατηρήσουν την ψυχραιμία και την αυτοκυριαρχία τους. Κάτω από μια συνθήκη εξαιρετικής πίεσης, οι σχέσεις τους αναγκαστικά... συσφίγγονται, σε σημείο που ίσως να μην είναι σε θέση να το αντέξουν και να το διαχειριστούν, φτάνοντας στο όριά τους και βγάζοντας προς τα έξω το πιο σκληρό και άσχημο κομμάτι του εαυτού τους.

Λένε πως ο άνθρωπος αποκαλύπτει το ποιος πραγματικά είναι μόνο όταν βρεθεί σε συνθήκες ακραίας πίεσης και ίσως να έχουν δίκιο. Τουλάχιστον, αν όχι στον απόλυτο βαθμό, σε κάποιον βαθμό αυτό ισχύει, και ακριβώς πάνω σε αυτό το στοιχείο βασίζει η Jackson όλη της την αφήγηση, επικεντρώνοντας την προσοχή της στους χαρακτήρες της και στην ανάλυση αυτών, δημιουργώντας πάρα πολύ καλά ψυχογραφήματα, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους μεταξύ τους, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό, κάτω από καταστάσεις που κανείς δεν θα περίμενε ποτέ να αντιμετωπίσει, αλλά που πλέον δεν μπορεί και ν' αποφύγει. Ως εκ τούτου, το σασπένς και η αγωνία βρίσκονται συνεχώς στα ύψη, όπως και οι εντάσεις ανάμεσα στους πρωταγωνιστές μας, που συνεχώς κλιμακώνονται φέρνοντας μια σειρά εκρηκτικών αντιδράσεων που δημιουργούν ένα άκρως καθηλωτικό αποτέλεσμα.

Ο αφηγηματικός ρυθμός είναι εξαιρετικά γρήγορος και γεμάτος νεύρο -με μοναδική μου ένταση το φινάλε, που είναι πιο ανοιχτό απ' όσο θα το ήθελα, αν κι αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό της συγγραφέως-, με την Jackson ν' αξιοποιεί στον απόλυτο βαθμό τον περιβάλλοντα χώρο, ασκώντας όση περισσότερη πίεση γίνεται σε έξι διαφορετικούς ανθρώπους, που αντιδρούν διαφορετικά υπό πίεση, και που ακόμα κι αν δεν φαίνεται με μια πρώτη ματιά, ο καθένας τους έχει κάτι που θα ήθελε να κρύψει και να μην το φανερώσει στους άλλους. Γιατί, όλοι μας έχουμε τα μυστικά μας, απλά, τα μυστικά κάποιων είναι πιο σκοτεινά απ' των άλλων, και για να τα προστατέψει, ίσως να είναι πρόθυμος ακόμα και να ξεπεράσει τα όρια της ηθικής, προστατεύοντας τον εαυτό του. Πού μπορεί αυτό να οδηγήσει; Καλύτερα να το ανακαλύψετε μόνοι σας!
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Holly Jackson
Μεταφραστής: Γιαννίσης Βαγγέλης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-618-220-715-4