Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Αν σας έλεγα ότι σκότωσα έναν άνθρωπο με μια ματιά, θα καθόσασταν να ακούσετε την υπόλοιπη ιστορία;
Η Μέδουσα της Jessie Burton είναι μια έντονα φεμινιστική, ελεγειακή και πρωτότυπη εκδοχή του μύθου για τη συναίνεση, την κατάχρηση εξουσίας, το τραύμα, την ομορφιά και την ασχήμια, την αποδοχή της ύπαρξής μας.

Προσωπική άποψη:
Η Jessie Burton είναι μια συγγραφέας με πολύ ιδιαίτερο στιλ και έναν πολύ ξεχωριστό λογοτεχνικό χαρακτήρα, και με κάθε νέο της βιβλίο μάς επιφυλάσσει και μια καινούρια έκπληξη. Το βιβλίο της "Μέδουσα", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα, με την Burton να μας προσφέρει για μια ακόμα φορά κάτι νέο, φρέσκο, διαφορετικό και ιδιαίτερο -και σαφέστατα ένα είδος βιβλίου που δεν περιμέναμε να δούμε από εκείνη, όπου οι λέξεις "παντρεύονται" με τις εικόνες και μας χαρίζουν ένα πραγματικά όμορφο και μοναδικό αποτέλεσμα.

Διαβάζοντας τον τίτλο "Μέδουσα" είναι κανείς προϊδεασμένος για το τι πρόκειται να διαβάσει, ή τουλάχιστον σε κάποιον βαθμό. Και πράγματι, έχουμε να κάνουμε με την ιστορία της ομώνυμης ηρωίδας, που ειδικά οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά, εφόσον προέρχεται από τη δική μας μυθολογία, αυτή με την οποία γαλουχηθήκαμε κι έχουμε μάθει να αγαπάμε. Ωστόσο, αυτή η ιστορία δεν είναι μια εκ νέου αφήγηση των όσων γνωρίζουμε, αλλά μια αναδιήγηση των γεγονότων που σημάδεψαν τη ζωή της Μέδουσας και που την καταδίκασαν, από ένα όμορφο πλάσμα, να μεταμορφωθεί σε ένα τέρας που όλοι έτρεμαν ακόμα και στην ιδέα της αναφοράς του ονόματός της.

Με ένα βλέμμα που πέτρωνε όποιον άντρα τολμούσε να την κοιτάξει, η Μέδουσα έχει κερδίσει τη θέση της στην ελληνική μυθολογία ως η αδίστακτη Γοργόνα με τα φιδίσια μαλλιά. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η Μέδουσα ήταν πολλά περισσότερα, μα πάνω απ' όλα, ένα νεαρό κορίτσι, που στην πιο τρυφερή του ηλικία παρασύρθηκε σε έναν βίαιο ενήλικο κόσμο, δεχόμενη κακοποίηση, προδοσία, εξαπάτηση και τελικά μια άδικη τιμωρία που δεν της άξιζε και που την καταδίκασε σε μια ζωή φρίκης και αβάσταχτου εσωτερικού πόνου. Ένα κορίτσι που το μόνο που είχε ανάγκη ήταν κάποιον να εμπιστευτεί, κάποιον που θα μπορούσε να δει την αλήθεια μέσα της.

Η ιστορία της Μέδουσας είναι εξαιρετικά τραγική απ' τη φύση της, μα και παράδοξα γοητευτική συνάμα. Το ίδιο είναι η αναδιήγησή της, μέσα απ' την πένα της Burton, παρεμβάλλοντας κατά τη διάρκεια της αφήγησης πολύ σημαντικά μηνύματα που σχετίζονται με την πατριαρχεία, τον τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει τις γυναίκες ακόμα και τη στιγμή των μεγαλύτερων συμφορών τους, του θύματος που τιμωρείται από εκείνους που θα έπρεπε να το προστατέψουν και που τελικά εξωθείται να γίνει θύτης. Μια αναδιήγηση γραμμένα με δεξιοτεχνικό τρόπο, συνοδευόμενη από μια πολύ αξιόλογη εικονογράφηση, που σου προκαλεί έντονα συναισθήματα και σου γεννά προβληματισμούς που οφείλεις ως άνθρωπος να έχεις, αλλά που ίσως δεν αναλογίζεσαι τόσο συχνά όσο θα έπρεπε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jessie Burton
Μεταφραστής: Γκανά Μυρσίνη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 226
ISBN: 978-618-220-573-0