Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Κάποιες φορές πιστεύεις ότι έχεις προβλέψει τα πάντα.
Αλλά ο έρωτας είναι απρόβλεπτος.
Τρυπώνει στην καρδιά σου εκεί που δεν το περιμένεις.
Η λαίδη Μέριτ Στέρλινγκ, έξυπνη και δυναμική, διευθύνει τη ναυτιλιακή εταιρεία του αείμνηστου συζύγου της.
Η καλή κοινωνία του Λονδίνου προσπαθεί να βρει αφορμές για να την μπλέξει σε κάποιο σκάνδαλο.
Όμως εκείνη ξέρει να αποφεύγει τα κουτσομπολιά.
Όταν ο Κέιρ Μακρέι εμφανίζεται στη ζωή της, ξεχνά όλα όσα θεωρούσε δεδομένα.
Αν και τόσο διαφορετικοί, η έλξη ανάμεσά τους είναι ακαταμάχητη.
Από τη στιγμή που ο Κέιρ φτάνει στο Λονδίνο, έχει δύο στόχους:
1. Να μην ερωτευτεί την εκθαμβωτική λαίδη Μέριτ.
2. Να αποφύγει να σκοτωθεί.
Ο Κέιρ αδυνατεί να καταλάβει γιατί κάποιος τον θέλει νεκρό, μέχρι που ανακαλύπτει τη μοιραία σύνδεσή του με μια από τις πιο ισχυρές οικογένειες της Αγγλίας.
Ο κόσμος του διαλύεται μέσα σε μια στιγμή.
Ο μόνος άνθρωπος που εμπιστεύεται είναι η λαίδη Μέριτ.
Καθώς ο κίνδυνος παραμονεύει, εκείνη είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να σώσει τον άντρα που αγαπά.
Το πάθος αυτό όμως είναι καταδικασμένο...

Προσωπική άποψη:
Έβδομο και τελευταίο βιβλίο της σειράς "The Ravenels", "Το μυστικό της λαίδης Μέριτ" ήρθε για να κλείσει έναν κύκλο δολοπλοκιών, κακών σχολίων της καλής κοινωνίας και πάθους, με έναν τρόπο αρκετά διαφορετικό απ' ότι μας είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα έξι βιβλία της σειράς, αλλά πάντοτε με τον μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο που η Lisa Kleypas αφηγείται τις ιστορίες της, και που μας παρασύρει κάθε φορά.

Η λαίδη Μέριτ Στέρλινγκ έχει αναλάβει τα ηνία της ναυτιλιακής εταιρείας του συζύγου της, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή, την οποία διοικεί με έξυπνους χειρισμούς και με μεγάλο δυναμισμό. Παρ' όλα ταύτα, δεν καταφέρνει ν' αποφύγει τα κουτσομπολιά του κύκλου της, ο οποίος προσπαθεί συνεχώς να την μπλέξει σε κάποιο σκάνδαλο και να αμαυρώσει το όνομά της. Η Μέρις, όμως, ξέρει πολύ καλά πως να ελίσσεται, μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που στη ζωή της εισβάλλει ο Κέιρ Μακρέι και ξυπνά μέσα της συναισθήματα που νόμιζε πως είχε αφήσει πίσω της. Και για τον Κέιρ, όμως, η έλξη απέναντι στη Μέριτ είναι πολύ ισχυρή για να την αρνηθεί, παρά που το προσπαθεί, την ίδια στιγμή που η ζωή του απειλείται και ο μόνος άνθρωπος στον οποίο μπορεί πραγματικά να βασιστεί είναι εκείνη.

Τόσο τα βιβλία του είδους, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, όσο και τα βιβλία της ίδιας της Kleypas, συνηθίζουν να έχουν μια εισαγωγή -που κάποιες φορές είναι και μεγαλύτερη απ' όσο θα έπρεπε-, η οποία χτίζει τα θεμέλια μιας ιστορίας που χτίζεται σταδιακά μέχρι να φτάσει στην κορύφωσή της. Αυτή τη φορά, η εισαγωγή αυτή θα λέγαμε πως σχεδόν δεν υφίσταται, με την Kleypas να μας παρασέρνει κατευθείαν στα βαθιά, αφηγούμενη μια ιστορία που είναι πλημμυρισμένη από εντάσεις και αγωνία από τις πρώτες της κιόλας σελίδες. Μια προσέγγιση διαφορετική απ' τη συνηθισμένη μεν, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δε, αφού μας καλεί ν' ακολουθήσουμε έναν ρυθμό που κάνει την καρδιά μας να πάλλεται ασταμάτητα.

Η χημεία ανάμεσα στους Μέριτ και Κέιρ είναι αδιαμφισβήτητη και η σεξουαλική ένταση που υπάρχει μεταξύ τους οδηγεί σε μια σειρά εξαιρετικά αποτυπωμένων ερωτικών σκηνών, χωρίς αυτές να υποβιβάζουν τη σημασία των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μια ακόμα ερωτική ιστορία, αλλά με μια ιστορία όπου κατά την διάρκεια της εξέλιξής της διαδραματίζονται πάρα πολλά σημαντικά και σκοτεινά γεγονότα, τα οποία δημιουργούν ίντριγκα και προσεγγίζουν το ενδιαφέρον μας μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα.

Η Μέριτ είναι μια αντισυμβατική πρωταγωνίστρια και από εκείνες που προσωπικά αγαπώ, γιατί διαθέτουν χαρακτήρα. Ο Κέιρ, από την άλλη, διαθέτει εκείνη τη Σκοτσέζικη γοητεία στην οποία δεν είναι εύκολο ν' αντισταθείς. Η μεταξύ τους σχέση είναι ιδιαίτερη, καθώς δεν έχει ν' αντιμετωπίσει μόνο τα σχόλια του κόσμου, αλλά κι έναν πιο ουσιαστικό κίνδυνο, που κορυφώνει την αφηγηματική ίντριγκα και μας κάνει να ανησυχούμε για τις εξελίξεις που συνεχώς ανατρέπονται. Ουσιαστικά, "Το μυστικό της λαίδης Μέριτ" δεν είναι ένα τυπικό ρομάντζο εποχής, αλλά κάτι διαφορετικό, κάτι περισσότερο. Μια ρομαντική περιπέτεια, ένα θρίλερ εποχής διανθισμένο με συναίσθημα, μια αναγνωστική εμπειρία διαφορετική από τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, αλλά εξίσου γοητευτική. 
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lisa Kleypas
Μεταφραστής: Δελέγκος Μιχάλης
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-618-219-037-1