Το «Από Μηχανής» Θέατρο παρουσιάζει την πολυαγαπημένη κωμωδία του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή «Ο Φιάκας» σε σκηνοθεσία Πάνου Σκουρολιάκου. Στο ρόλο του αξιαγάπητου απατεώνα Φιάκα, ο Φίλιππος Σοφιανός.
Το έργο πρωτοανέβηκε το 1870 στην Κωνσταντινούπολη κι έκτοτε είναι από τις πιο σημαντικές κι αγαπητές κωμωδίες του νεοελληνικού θεάτρου που παρουσιάζεται ανελλιπώς έως και σήμερα.
Μεγάλη προσφορά προπώλησης
Από την 01η Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 η προπώληση των εισιτηρίων για την παράσταση προσφέρεται στην τιμή των 10€ από 18€!
Η προσφορά προπώλησης ισχύει για οποιαδήποτε ημερομηνία επιλογής εισιτηρίου για τις παραπάνω παραστάσεις. Link προπώλησης: https://t.ly/jLIYT
Από την 01η Σεπτεμβρίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 η προπώληση των εισιτηρίων για την παράσταση προσφέρεται στην τιμή των 10€ από 18€!
Η προσφορά προπώλησης ισχύει για οποιαδήποτε ημερομηνία επιλογής εισιτηρίου για τις παραπάνω παραστάσεις. Link προπώλησης: https://t.ly/jLIYT
Λίγα λόγια για την πλοκή:
Στην Κωνσταντινούπολη του 1870 ο Χαρίλαος Πλουτίδης ή Χαράλαμπος Πεταλούδης ή Φιάκας, ένας απατεώνας καταχρεωμένος και κυνηγημένος από δανειστές κι εμπόρους, υποδύεται το γόνο πλούσιας οικογένειας για να κερδίσει την Ευανθία και να καρπωθεί την προίκα της. Η Ευανθία συνεπαρμένη από τα μυθιστορήματα της εποχής και γοητευμένη από τους φανταστικούς τίτλους ευγενείας του αγαπημένου της, πέφτει εύκολα στην παγίδα του. Οι ξεκαρδιστικές καταστάσεις κορυφώνονται όταν η ταυτότητα του Φιάκα κινδυνεύει να αποκαλυφθεί κι εκείνος αποφασίζει να υποδυθεί έναν Γερμανό Βαρόνο που βρίσκεται “incognito” στην Πόλη!
«Ο Φιάκας» του Δημοσθένη Κ. Μισιτζή είναι μια σπαρταριστή κωμωδία ηθών γραμμένη σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γλώσσα όπου το τοπικό ιδίωμα της Κωνσταντινούπολης μπλέκεται με τη «λόγια γλώσσα» του 19ου αιώνα.
Ο συγγραφέας μάς μεταφέρει στα ήθη και τις μόδες της Πολίτικης κοινωνίας του 1870 και θίγει με σατυρική διάθεση και καυστικό τρόπο την υπερβολή και την ξενομανία της εποχής.
Σκηνοθετικό σημείωμα:
Να λοιπόν που συναντώ για 5η φορά στη ζωή μου τον «Φιάκα». Τώρα, με αγαπημένους ομότεχνους, στο «Από Μηχανής» Θέατρο ζωντανεύουμε ξανά το υπέροχο έργο του δάσκαλου στα σχολειά της Πόλης και μετέπειτα ηθοποιού, Δημοσθένη Κ. Μισιτζή. Αυτή η Κωνσταντινουπολίτικη κωμωδία όλο εκπλήξεις σού επιφυλάσσει. Εδώ, η Ανατολή και η Δύση συγκρούονται και αγαπιούνται. Θεατρικοί χαρακτήρες – εγγόνια του Καρίωνα, του Δικαιόπολη, της Λυσιστράτης, του Ονήσιμου και παππούδες τόσων ηρώων του σύγχρονου θεάτρου μας.
Με τον «Φιάκα», στην Κωνσταντινούπολη ξαναγεννιέται μετά από μακρά σιωπή το θέατρο στην ελληνική γλώσσα. Το θέαμα της εποχής, ο Καραγκιόζης αφήνει τον μπερντέ και έρχεται ως ηθοποιός, με σάρκα και οστά, να μεγαλουργήσει στο σανίδι. Πάνος Σκουρολιάκος
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Πάνος Σκουρολιάκος
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης
Επιμέλεια κίνησης – χορογραφίες: Ειρήνη Κυρμιζάκη
Φωτισμοί: Βλάσης Θεοδωρίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ουρανία Στυλιανού
Φωτογραφίες: Δάφνη Δρακούλη
Γραφιστική επιμέλεια: xMx - Michelangelo Bevilacqua
Παίζουν (αλφαβητικά): Άννα Ελεφάντη, Αλέξανδρος Ζαχαρέας, Δημήτρης Μυλωνάς, Φώτης Τσορανίδης και η Ιλιάδα Λαμπρίδου.
* Στην παράσταση συμμετέχει ζωντανά ο καραγκιοζοπαίχτης Κώστας Σπυρόπουλος. Βοηθοί στο μπερντέ, οι μαθητές της Ακαδημίας Θεάτρου Σκιών «Θανάσης Σπυρόπουλος».
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Φώτης Τσορανίδης (κιθάρα)
Γλαύκος Σμαριανάκης (βιολί)
Γιώργος Χατζηγεωργίου (βιολί)
Πού: Κάτω Σκηνή «Από Μηχανής» Θεάτρου, Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο
Πότε: Από 14 Δεκεμβρίου και κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 18:00μ.μ.
Εισιτήρια: 18€ (κανονικό) και 15€ (ΑμεΑ, άνεργοι, φοιτητές)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210.5232097
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210.5232097
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου