Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ποιο είναι το πιάτο που θα έκανες τα πάντα για να το γευτείς ακόμη μία φορά;
Σε έναν ήσυχο παράδρομο στο Κιότο υπάρχει ένα πολύ ξεχωριστό εστιατόριο που σερβίρει νοστιμότατα πλούσια γεύματα. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που το επισκέπτονται οι πελάτες…
Η Κοΐσι Καμογκάουα και ο πατέρας της, Ναγκάρε, που διευθύνουν το εστιατόριο, είναι «ντετέκτιβ γεύσεων». Μέσα από ευρηματικές έρευνες, μπορούν να ανασυνθέσουν πιάτα από τις πολυτιμότερες αναμνήσεις ενός ατόμου – πιάτα που ξεκλειδώνουν τις ξεχασμένες τους στιγμές και ίσως τη μελλοντική τους ευτυχία.
Ένα λαχταριστό μυθιστόρημα για τη δύναμη του καλού φαγητού και της καλής παρέας.

Προσωπική άποψη:
Λένε πως οι γεύσεις είναι έντονα συνδεδεμένες με τις μνήμες μας, κι αν με ρωτάτε, πιστεύω πως αυτό ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όλοι μας έχουμε δοκιμάσει κάποια στιγμή της ζωής μας συνταγές, τις οποίες τις έχουμε συνδέσει με γεγονότα, που ακόμα κι αν τότε δεν θεωρούσαμε σημαντικά, με το πέρασμα του χρόνου έτειναν να γίνουν. Μα περισσότερο από κάθε τι άλλο, τείνουμε να συνδέουμε τις γεύσεις αυτές με ανθρώπους, είτε απλά τις μοιραστήκαμε μαζί τους, είτε εκείνοι μας της πρόσφεραν, και τις οποίες αναπολούμε με νοσταλγία και σίγουρα τις αναζητάμε, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα μπορέσουμε να τις ξαναβρούμε κάποτε.

Πάνω σε αυτή την αναζήτηση γεύσεων από το παρελθόν βασίστηκε η κεντρική ιδέα του πρώτου μυθιστορήματος του Ιάπωνα συγγραφέα Hisashi Kashiwai, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη χώρα του. Πρωταγωνιστές της ιστορίας του, η Κοΐσι Καμογκάουα και ο πατέρας της, Ναγκάρε, που διατηρούν ένα μικρό εστιατόριο στο Κιότο και είναι γνωστοί ως «ντετέκτιβ γεύσεων». Πελάτες τους είναι άνθρωποι που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αποκοπεί από τις ρίζες τους ή που λαχταρούν να συνδεθούν με κάποια πτυχή του παρελθόντος του, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με κάποια γεύση που μοιράστηκαν με ανθρώπους που σήμαιναν πολλά γι' αυτούς, όπως και οι μικρές στιγμές που έζησαν μαζί τους και άφησαν μέσα τους τα σημάδια τους.

Ο συγγρφέας αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό την πλούσια και ποικίλη διατροφική κουλτούρα της χώρας, αναδεικνύοντάς την μέσα από τις διαφορετικές ιστορίες των ανθρώπων που επισκέπτονται το εστιατόριο των πρωταγωνιστών μας, προσπαθώντας να ανασυνθέσουν τα πιάτα εκείνα που σημάδεψαν τις αναμνήσεις τους και που ίσως να τους βοηθήσουν να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην προσωπική τους ευτυχία. Πρόκειται για ένα ανάλαφρο κι ευχάριστο ανάγνωσμα, το οποίο, εκτός όλων των άλλων, έχει να μας προσφέρει κι αρκετές συγκινητικές στιγμές, φέρνοντας στην επιφάνεια μνήμες, συναισθήματα, εικόνες οικείες και παράξενα γνώριμες, που ζεσταίνουν την καρδιά μας.

Κάθε κεφάλαιο αποτελεί και μία ιστορία, με την ομορφιά και την ιστορία του Κιότο ν' αποτυπώνεται με πολύ όμορφο και παραστατικό τρόπο, ταξιδεύοντάς μας σε μια χώρα γεμάτη μυστήρια, γευστικά και όχι μόνο, μα και στο παρελθόν ανθρώπων που αν και διαφορετικοί από εμάς, μας κάνουν να αισθανόμαστε πως έχουμε κοινά σημεία επαφής. Οι περιγραφές των φαγητών και των γεύσεων είναι ζωντανές, λαχταριστές, και η όλη αναγνωστική εμπειρία διέπεται από μια νοσταλγική διάθεση, που απ' τη μία σε μελαγχολεί και απ' την άλλη σου προσφέρει ζεστασιά και τρυφερότητα. Συγκινητικό, ταξιδιάρικο, γεμάτο γεύσεις, εικόνες και μυρωδιές, το βιβλίο αυτό μπορεί να μην σας αλλάξει τη ζωή, αλλά σίγουρα θα φέρει στην επιφάνεια μνήμες και απ' το δικό σας παρελθόν.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Hisashi Kashiwai
Μεταφραστής: Κέλλη Κρητικού
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 208
ISBN: 978-618-01-5880-9