Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Donnie Darko είναι ένας πανέξυπνος νεαρός, με ζωηρή φαντασία και ωριμότητα εντυπωσιακή για την ηλικία του. Έχει όμως ένα σοβαρό πρόβλημα: τον Frank, ένα πλάσμα, που αν και είναι γέννημα της φαντασίας του, τον συμβουλεύει και τον καθοδηγεί σαν να ήταν υπαρκτό πρόσωπο.
Σύντομα, ο Frank θα αποκαλύψει στον Donnie ένα μακάβριο, σκοτεινό κόσμο γεμάτο φοβερά μυστικά και οφθαλμαπάτες.

Προσωπική άποψη:
Καλοκαίρι 2001 και ο τότε 26χρονος απόφοιτος του USC School of Cinematic Arts, Richard Kelly, αποφασίζει να χτυπήσει την πόρτα της Flower Film και της Drew Barrymore, στην πρώτη του απόπειρα να αφήσει πίσω του της ταινίες μικρού μήκους και να κάνει κάτι μεγαλύτερο. Και το τόλμημα αυτό του βγαίνει σε καλό καθώς η Drew εντυπωσιάζεται με το σενάριό του και χωρίς να χάσει χρόνο, προχώρησε στην παραγωγή της ταινίας που ακούει στο όνομα "Donnie Darko". Μπορεί το budjet να ήταν πενιχρό, μόλις 4,5 εκατομμύρια δολάρια, πράγμα που οδήγησε την ολοκλήρωση των γυρισμάτων σε 28 μόλις μέρες, όσες δηλαδή και οι μέρες μέσα στις οποίες ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας της ταινίας ωστόσο, το κέφι και η όρεξη ήταν πάνω απ' όλα. Υπήρξε όμως ένα πρόβλημα! Η έξοδος της ταινίας στις αίθουσες συνέπεσε με την 11η Σεπτεμβρίου και μια ταινία η οποία σχεδόν ξεκινούσε με την πτώση ενός κινητήρα αεροπλάνου σε ένα σπίτι σχεδόν καταστρέφοντάς το και βάζοντας σε κίνδυνο τους ιδιοκτήτες του, ήταν ολίγον τι προκλητικό. Η πρεμιέρα αναβλήθηκε για τον επόμενο μήνα αλλά και πάλι, σε περιορισμένες αίθουσες με αποτέλεσμα να πάει άθαφτη.

Βέβαια ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και μαζί με αυτό η δικαίωση, τόσο του Kelly ως δημιουργού, όσο και της Drew που έδειξε εμπιστοσύνη και επένδυσε τα λεφτά της στην προσπάθεια αυτή. Ένα χρόνο μετά, η ταινία κυκλοφορεί στις αίθουσες του υπόλοιπου πλανήτη, εκτός Η.Π.Α., ενώ παράλληλα, το dvd κυκλοφορεί επίσημα στην αγορά και γίνεται ανάρπαστο, πουλώντας εκατομμύρια τεμάχια, απογειώνοντας την φήμη του Kelly και του "Donnie Darko" στα ύψη και τοποθετώντας την στο βάθρο με τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας αλλά, και στις αγαπημένες cult παραγωγές όλων των εποχών. Φυσικά, και επειδή ως χώρα είμαστε πολύ μπροστά στην κινηματογραφική αγορά, οι αίθουσές μας δεν φιλοξένησαν ποτέ την ταινία με αποτέλεσμα να μην έχουμε τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουμε, και αυτό σε κατ' οίκον προβολή, πριν την 1η Απριλίου 2002. Όχι, δεν κάνω πλάκα και θέλω να πιστεύω ότι η ημερομηνία είναι συμπτωματική και όχι κάποιο κακόγουστο αστειάκι.

Ο Donnie Darko που λέτε, είναι ένας έφηβος νεαρός που μένει μαζί με την οικογένειά του σε κάποια επαρχιακή πολιτεία των Η.Π.Α. Είναι πανέξυπνος και γοητευτικός ωστόσο, αντιμετωπίζει έντονα ψυχολογικά προβλήματα και μάλιστα οι γονείς του, έχουν καταφύγει στη βοήθεια ειδικού προκειμένου να τον βοηθήσουν. Αυτό που δεν ξέρουν, είναι ότι ο Donnie έχει έναν φίλο, τον Frank, έναν ανατριχιαστικό κούνελο, που μόνο αυτός μπορεί να δει και να ακούσει και που χάρη σε εκείνον και την προειδοποίησή του, καταφέρνει ο Donnie να σωθεί όταν ένας κινητήρας αεροπλάνου εμφανίζεται από το πουθενά, πέφτει στο υπνοδωματιό του και καταστρέφει τα πάντα. Αυτή όμως είναι μόνο η αρχή καθώς ο Frank αρχίζει σταδιακά να καθοδηγεί τον Donnie, οδηγώντας τον σε μια σειρά παραβατικών πράξεων αλλά, και σε μια αναζήτηση του ίδιου του εαυτού του καθώς και του χρόνου, του ίδιου του κόσμου που κινείται γύρω του, τις δυνάμεις που τον κατευθύνουν, όλα αυτά που μπορούμε να δούμε και όλα αυτά που είναι κρυμμένα προκαλώντας μας να τα ανακαλύψουμε.

Η ιστορία του Donnie, αντίθετα με το τι μπορεί να πιστεύουν πολλοί, δεν είναι περίπλοκη. Κάθε τι που συμβαίνει, κάθε μικρό ή μεγάλο γεγονός που παρουσιάζεται και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επηρεάζει τα γεγονότα, την πορεία και τα αποτελέσματά τους και σε αυτό δεν υπάρχει μία εξήγηση. Ο Kelly έχτισε το σενάριο στηριζόμενος στη δικιά του λογική ωστόσο, δεν περιορίζει τη δικιά μας, δεν επιχειρεί να μας κατευθύνει εκεί που αυτός επιθυμεί ή να μας πείσει για κάτι που στο κάτω-κάτω, μπορεί τελικά μπορεί να μην ισχύει. Ο καθένας μπορεί να συνδυάσει τα στοιχεία με τον δικό του τρόπο και να καταλήξει στα δικά του συμπεράσματα. Δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχει σωστό και λάθος και με τον τρόπο αυτό, ο δημιουργός όχι μόνο δεν περιορίζει τον θεατή και την σκέψη του αλλά αντίθετα, τον προκαλεί να την διευρύνει και να φτάσει σε όρια που δεν είχε ίσως φανταστεί. Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση, δεν υπάρχει καλή και κακή λογική και αυτό είναι που φέρνει τον δημιουργό και τον θεατή στο ίδιο επίπεδο και που μας κάνει να εκτιμάμε το όλο εγχείρημα ακόμα περισσότερο.

Ο Kelly δημιούργησε μια ταινία που τα έχει όλα και που συνδυάζει τα πάντα, υιοθετώντας τα καλύτερα στοιχεία από το κάθε κινηματογραφικό είδος. Λίγο θρίλερ, λίγο επιστημονική φαντασία, λίγο ρομάντζο, λίγο χιούμορ, λίγο δράμα, όλο σε ισόποσες δόσεις έτσι ώστε να έχουμε μια εφηβική θεωρητικά ταινία η οποία ωστόσο, παρεκκλίνει στα πάντα από τα τυπικά teenager movies που είναι είτε άνευρα, είτε ηλίθια, είτε απλά ανούσια, μην έχοντας τίποτα να πουν. Σκοπός του είναι να παίξει κατά κάποιον τρόπο με τα βαθύτερα ένστικτά μας, τους φόβους μας, τις πιο κρυφές επιθυμίες και τα πάθη μας, να μας βυθίσει μέσα σε αυτά, εξερευνώντας απόμακρες γωνιές του ανθρώπινου ψυχισμού αλλά και τους ίδιου του σύμπαντος, της διάστασης του χωροχρόνου και των δυνατοτήτων που αυτή προσφέρει, αποδεικνύοντάς μας πως είναι θέμα θέλησης το να ξεπερνάς τα όρια. Όλα αυτά, συνοδευόμενα από τις καλύτερες μουσικές επιλογές που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια, κάνουν το αποτέλεσμα μεθυστικό.

Και ας πάμε στις ερμηνείες όπου τότε τα περισσότερα ονόματα μπορεί να ήταν άγνωστα ωστόσο, σήμερα, αποτελούν από τα πιο γνωστά, ταλαντούχα και προσοδοφόρα στο καλλιτεχνικό στερέωμα του Hollywwod. Πρώτα και καλύτερα τα αδέρφια Gyllenhaal, με τον Jake στον πρωταγωνιστικό ρόλο να σηκώνει όλο το βάρος της ταινίας στις πλάτες του, απογειώνοντάς την κυριολεκτικά. Έχω δει πολλές εξαιρετικές ερμηνείες του και δεν αμφέβαλλα ποτέ για το πηγαίο ταλέντο του ωστόσο, ως Donnie, ξεπερνάει τον εαυτό του. Γίνεται ένα με τον ήρωα και βιώνει κάθε του συναίσθημα, ακραίο ή μη, μέχρι το μεδούλι. Μεταστρέφεται από γλυκό, εσωστρεφή καθημερινό έφηβο, σε έναν δυναμικό νεανία επαναστάτη που δεν διστάζει να μιλήσει εκεί που όλοι σωπαίνουν, σε έναν ψυχικά διαταραγμένο νεαρό με ακραία συμπεριφορά που κατευθύνεται από δυνάμεις που κανείς άλλος δεν μπορεί να δει ή να κατανοήσει κι εμείς, ανατριχίαζουμε ως το κόκαλο με την συγκλονιστική αυτή ερμηνεία ενός Jake που πραγματικά χάνεται μέσα στον Donnie, από τις πιτσιρίκες της εποχής της που ξεχώρισε, και όχι άδικα, και ως το αισθηματικό αντικείμενο του Donnie είναι αυτό που χρειάζεται για να υπάρξει ισορροπία, γλυκιά, όμορφη, αθώα και άμεση. Τα ηχηρά ονόματα των Mary McDonnell, Holmes Osborne, Noah Wyle, Patrick Swayze και Drew Barrymore, συμπληρώνουν το υπόλοιπο cast σε δεύτερους ρόλους μεν, ευχάριστα και πρακτικά δε.

Το ψυχεδελικό σύμπαν του Donnie είναι γοητευτικό, είναι ανατριχιαστικό, είναι καθηλωτικό, είναι η προσωποποίηση του cult. Και όχι, μην περιμένετε τις απαντήσεις να σας έρθουν στο πιάτο. Ο Kelly δεν έχει καμία πρόθεση να προσφέρει στον θεατή μασημένη τροφή και καλά κάνει. Αντίθετα, του προσφέρει τροφή για σκέψη και προσωπικά, αυτό είναι κάτι που εκτιμώ και σέβομαι καθώς δείχνει ότι θέλει να μας φέρει στο ίδιο επίπεδο. Το πιθανότερο είναι μια θέαση να μην φτάσει για να καταλάβετε κάποια πράγματα ή να προσέξετε κάποιες λεπτομέρειες όμως, ξαναβλέποντας την ταινία, κάθε φορά θα ανακαλύπτετε και κάτι νέο και ίσως με αυτό τον τρόπο, να χτίζετε μια νέα αλήθεια στο μυαλό σας. Όπως και να 'χει, θεωρώ ότι η συγκεκριμένη ταινία, με το ευφάνταστο σενάριο, την σκηνοθεσία που ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς σου, τα περιορισμένα εφέ και μέσα και τις καταπληκτικές ερμηνείες, δεν μπορεί να μην κερδίσει κάποιον θεατή, παρά μόνο ίσως τον απαίδευτο που στο κάτω-κάτω, ίσως δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις να τον πείσεις για κάτι.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ντόνι Ντάρκο
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Richard Kelly
Πρωταγωνιστές: Jake Gyllenhaal, Holmes Osborne, Maggie Gyllenhaal, Jena Malone, Daveigh Chase, Mary McDonnell, James Duval, Arthur Taxier, Patrick Swayze, Mark Hoffman, David St. James, Drew Barrymore, Seth Rogen, Noah Wyle
Παραγωγή: 2001
Διάρκεια: 113'

Επίσημο site: