Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μαύρος καπνός σημαδεύει έναν καλοκαιρινό, καταγάλανο ουρανό. Ένα σχολείο τυλίγεται στις φλόγες. Η Γκρέις βλέπει από μακριά τον καπνό και ξέρει ότι η έφηβη κόρη της βρίσκεται ακόμα μέσα. Χωρίς να λογαριάσει τον κίνδυνο ορμά στο φλεγόμενο κτίριο για να τη γλιτώσει...
Μετά την καταστροφή οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, αλλά αδυνατούν να ρίξουν φως στην τραγωδία. Όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, η Γκρέις ξεκινάει έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να αποκαλύψει τον εμπρηστή πριν εκείνος συνεχίσει το μακάβριο έργο του.
Ποιος από τους υπόπτους είχε το κίνητρο και γιατί;

Προσωπική άποψη:
Αν κάτι λάτρεψα στην Rosamund Lupton, είναι η ικανότητά της να πλάθει αστυνομικές ιστορίες οι οποίες δεν μοιάζουν με καμία άλλη απ' όσες κατά καιρούς διαβάζουμε. Ο λόγος; Ότι σε πρώτο επίπεδο καταπιάνεται με το αστυνομικό μυθιστόρημα, στήνοντας την πλοκή και την δράση της ιστορίας της πάνω σε αυτήν την φιλοσοφία, εμπλουτίζοντάς το σε δεύτερο επίπεδο με την δύναμη και την σημασία που έχουν οι βαθύτεροι, οικογενειακοί δεσμοί. Και αν στο "Στα Ίχνη Σου..." αξιοποίησε την ιδέα της αληθινής αδελφικής αγάπης, στο "Στις Στάχτες" βασίζεται σε έναν ακόμα πιο ισχυρό δεσμό, αυτόν μεταξύ μάνας και κόρης, χωρίς όμως να μένει αποκλειστικά σε αυτόν, περιλαμβάνοντας το σύνολο των προεκτάσεων των συναισθημάτων μέσα σε μια δεμένη οικογένεια και τις συνέπειες που μπορεί να είχε η κατάρρευση της εύθραυστης ευτυχίας της.

Κατά την διάρκεια των αθλητικών εκδηλώσεων ενός ιδιωτικού σχολείου, μια μεγάλη πυρκαγιά ξεσπά στο σχολικό κτίριο. Η Γκρέις, μια 39χρονη μητέρα ενός 8χρονου αγοριού, του Άνταμ, και μιας έφηβης κόρης, της Τζένι, μπαίνει μέσα στο φλεγόμενο κτίριο συνειδητοποιώντας πως η δεύτερη βρίσκεται ακόμα μέσα σε αυτό, πιθανόν παγιδευμένη, αδυνατώντας να βγει έξω. Η προσπάθειά της να σώσει την κόρη της αποδεικνύεται ανέλπιδη καθώς, μάνα και κόρη μεταφέρονται σοβαρά τραυματισμένες στο νοσοκομείο, με την πρώτη να βρίσκεται σε κώμα χωρίς να δείχνει ίχνη εγκεφαλικής λειτουργίας και η δεύτερη, φέροντας εγκαύματα αλλά και θανάσιμους τραυματισμούς στα εσωτερικά της όργανα, με την καρδιά της να απαιτεί μεταμόσχευση αν θέλει να κρατηθεί στη ζωή. Μάνα και κόρη, περιφέρονται ως πνεύματα στο νοσοκομείο παρακολουθώντας τους οικείους τους αλλά και την αστυνομική έρευνα που οδηγεί στο συμπέρασμα πως η φωτιά δεν ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος αλλά εμπρησμού. Οι πιθανοί δράστες πολλοί, και η Τζένι ίσως να είναι η μοναδική που έχει την απάντηση στο τι έχει συμβεί πραγματικά χωρίς ωστόσο να μπορεί να ξεκλειδώσει στο μυαλό της την πόρτα που θα την οδηγήσει στα γεγονότα. Κάτι που πρέπει να κάνει σύντομα αν θέλουν να βρεθεί ο πραγματικός ένοχος και η αλήθεια να βγει στο φως.

Το πιο έξυπνο στοιχείο στην αφήγηση της συγγραφέως δεν είναι το γεγονός ότι το πνεύμα της Γκρέις αφηγείται την ιστορία στον άντρα της, άσχετα από ότι δεν μπορεί να την ακούσει αλλά, το ότι καθώς τα γεγονότα που ακολουθούν το ατύχημα τρέχουν, με τα κομμάτια του παζλ να ενώνονται σταδιακά όσο οι λεπτομέρειες γύρω από την φύση της φωτιάς αποκαλύπτονται, εκείνη κάνει αναδρομές στην κοινή τους οικογενειακή πορεία, ανασύροντας από το βάθος του μυαλό τους αναμνήσεις, άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες, άλλοτε σημαντικές και άλλοτε όχι τόσο πολύ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και ο πιο μέσος αναγνώστης να δέχεται συναισθηματικά με τους ήρωες και να υιοθετεί την επιτακτική τους ανάγκη να βρεθεί ο ένοχος, σαν να πρόκειται για δικιά του υπόθεση. Φυσικά το γεγονός ότι τόσο η Γκρέις όσο και η Τζένι ζουν μια εξωσωματική εμπειρία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, πηγαίνοντας την ιστορία ένα βήμα παραπέρα, ακροβατώντας ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το μεταφυσικό με έναν τρόπο που κανείς μας δεν μπορεί να αποδείξει αν ισχύει ή όχι αλλά που την ίδια στιγμή, ελπίζουμε και ευχόμαστε.

Όπως ίσως αντιλαμβάνεστε διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, η αστυνομική πλοκή μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, με τους δεσμούς της οικογένειας να έχουν πρωταρχικό ρόλο, παρ' όλα ταύτα, είναι πάντα εκεί. Με σταθερό ρυθμό, έρχονται στο φως στοιχεία που οδηγούν σταδιακά στην αποκάλυψη της αλήθειας, όχι μόνο όσον αφορά την υπόθεση του εμπρησμού που έχει οδηγήσει ένα μόλις βήμα πριν τον θάνατο δύο ανθρώπους αλλά, και άλλως υποθέσεων που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αποδεικνύεται πως σχετίζονται μεταξύ τους αλλά και με την καλά κρυμμένη αλήθεια πίσω από το πρόσωπο κάθε ευτυχισμένης και υποθετικά πάντα, χωρίς προβλήματα οικογένειας. Οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές θυμίζοντάς μας πως, ότι λάμπει δεν είναι χρυσός και πως πίσω από τα πιο μικρά πράγματα, μπορεί να βρίσκονται καλά κρυμμένες οι μεγαλύτερες και οι πιο τρομακτικές αλήθειες που περιμένουν να γίνει εκείνο, το ανεπαίσθητο λάθος που μπορεί να γκρεμίσει κάθε τείχος προστασίας, όσο καλά χτισμένο κι αν είναι.

Η γραφή της Rosamund Lupton είναι απλά συγκλονιστική, για ακόμα μια φορά, αποδεικνύοντας περίτρανα πως ακόμα και το πιο κλισέ λογοτεχνικό είδος μπορεί να γίνει ξεχωριστό και ανατρεπτικό, απλά και μόνο κάνοντάς το δικό μας. Μια αστυνομική ιστορία με δράση, μυστήριο και ανατροπές, που οδηγεί σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη, όχι μόνο για τον εμπρησμό και τα θύματά του αλλά, και για την ενδοοικογενειακή βία που μπορεί να γίνει πολύ πιο περίπλοκη απ' όσο ίσως πιστεύουμε. Και πάνω απ' όλα, η ιστορία μιας ευτυχισμένης οικογένειας που βρίσκεται εν μέσω του κυκλώνα μιας τραγωδίας, χωρίς ωστόσο να καταφεύγει σε φτηνούς μεγαλοδραματισμούς, τονίζοντας πως η δύναμη της αγάπης μέσα στην οικογένεια, πολύ περισσότερο της μητρικής απέναντι στα παιδιά της, είναι ότι πιο όμορφο, δυνατό, ειλικρινές και ανιδιοτελές μπορεί να υπάρξει και πως ότι κι αν συμβεί, δεν σβήνει, δεν χάνεται. Είναι πάντα εκεί, ακόμα και ως θύμηση, ως σκέψη, ως φάντασμα για να κρατάει ζωντανά τα αρώματα και τα χρώματα, τις μνήμες και τα αγγίγματα, προστατεύοντάς την με όποιο κόστος που ποτέ δεν είναι μεγάλο, ποτέ δεν είναι αρκετό.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Rosamund Lupton
Μεταφραστής: Τουτουντζή Ουρανία
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 584
ISBN: 978-960-364-498-9