Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Κληρονόμησε ένα μαγικό πεπρωμένο και μια αποστολή: να σταματήσει μια ισχυρή οικογένεια σκοτεινών μάγων. Δεν περίμενε όμως ποτέ να ερωτευτεί έναν απ’ αυτούς.
Η Ντέαρ Σάντος έχει ακόμη πολλά να μάθει για τον εαυτό της. Η εκπαίδευσή της ως Ανιχνεύτριας είναι πολύ απαιτητική, ενώ η σχέση της με τον Ντέις γίνεται ολοένα και πιο βαθιά. Όταν μαθαίνει ότι ο Ντέις συνδέεται στενά με την οικογένεια Ρίχτερ, αρχίζει να αμφισβητεί κατά πόσο ο έρωτας μπορεί να υπερνικήσει όλα τα εμπόδια.
Ο Ντέις ξέρει καλά ότι δε θα υπήρχε χωρίς τη σκοτεινή μαγεία των Ρίχτερ, ωστόσο ο ίδιος του ο αδελφός είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει εναντίον του την αγάπη του για την Ντέαρ. Ο Ντέις είναι πρόθυμος να θυσιαστεί για το κορίτσι που αγαπάει. Αλλά η Ντέαρ θα το επιτρέψει;

Προσωπική άποψη:
Ξέρω πως το συγκεκριμένο review έχει καθυστερήσει απελπιστικά πολύ, ωστόσο, σας υπόσχομαι πως θα ακολουθήσει και εκείνο το τρίτου βιβλίου της σειράς, "Οι Κυνηγοί Των Ψυχών", μέσα στις επόμενες μέρες. Όπως μπορώ να σας υποσχεθώ πως άξιζε τον κόπο, αν κι εφόσον περιμένατε να μάθετε πως εξελίσσεται η ιστορία ώστε να προχωρήσετε στην αγορά και ανάγνωση της εν λόγω σειράς. Όσοι είχατε διαβάσει την άποψή μου για το "Πεπρωμένο" ίσως να θυμάστε πως ήταν ένα βιβλίο του οποίου η θεματολογική μου άρεσε ιδιαίτερα αλλά που την ίδια ακριβώς στιγμή, πίστευα πως είχε κάποια μειονεκτήματα, εμποδίζοντάς το να απογειωθεί και να γίνει αυτό που θα μπορούσε. Ε, λοιπόν, στην "Ηχώ" ξεχάστε κάτι τέτοιο αφού η Noel όχι μόνο ξεπερνά τους σκοπέλους που η ίδια έβαλε αρχικά στον εαυτό της και στον τρόπο που αφηγείται την ιστορία της, αλλά κάνει την υπέρβαση εκείνη που την οδηγεί ένα βήμα παραπέρα.

Η Ντέαρ έχει αποδεχτεί την κληρονομιά της και έχει αναγνωρίσει πλήρως το ιερό καθήκον που φέρει στις πλάτες της. Ξέρει πολύ καλά πως το βάρος είναι μεγάλο και το τίμημα της επιτυχίας της μπορεί να αποδειχθεί ακριβό, ωστόσο, δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει αυτό για το οποίο γεννήθηκε. Την ίδια ώρα, στο πλευρό της βρίσκεται συνεχώς ο Ντέις με την μεταξύ τους αγάπη όλο και να μεγαλώνει και να γίνεται πιο ισχυρή. Μια αγάπη που αρχικά θεωρούν ευλογία μέσα στο κλίμα καταστροφής που τους περιβάλλει και που όμως, δεν αργεί να αποδειχθεί πως είναι μια ακόμα κατάρα που βαραίνει τις ζωές τους. Όσο η αγάπη τους ενισχύεται, ο δίδυμος και σατανικός αδερφός του Ντέις, ο Κέιντ, αντλεί δύναμη από αυτήν και γίνεται ακόμα πιο ισχυρός κι επικίνδυνος και την ίδια ώρα, ακόμα πιο δύσκολο να εξοντωθεί. Με το να πρέπει να ερμηνεύσουν μια προφητεία και ίσως να της αλλάξουν πορεία, να αντιταχθούν σε αυτά που αισθάνονται για να μπορέσουν να νικήσουν, η Ντέαρ και ο Ντέις έχουν να δώσουν μια μεγάλη μάχη με το παρόν αλλά και το παρελθόν, με τον δεύτερο να ανακαλύπτει περισσότερα για το ποιος είναι, πράγματα που μόνο ευχάριστα δεν είναι.

Όπως γνωρίζετε όσοι έχετε συστηθεί με τα κείμενα της Noel, έχει μεγάλη αγάπη για οτιδήποτε σχετίζεται με το μεταφυσικό, πνευματιστικό και πραγματιστικό παράλληλα επίπεδο. Ουσιαστικά είναι μια συγγραφέας της οποίας σκοπός δεν είναι απλά να αφηγηθεί μια φανταστική ιστορία, αλλά να την ενισχύει με γνώσεις, θεωρίες και πραγματείες μιας αλήθειας την οποία μπορεί να μην αποδεχόμαστε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Και το εντυπωσιακότερο όλων είναι πως καταφέρνει με έναν τρόπο μοναδικό να σε προβληματίσει και να σε βάλει στην διαδικασία να αναλογιστείς πολύ σοβαρά, όλα εκείνα τα οποία πιστεύει και πρεσβεύει και μιλώντας για θέματα των οποίων οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές, μόνο εύκολο δεν είναι το να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Ουσιαστικά, μέσα από την φιλοσοφία των "Κυνηγών" της, παρουσιάζεται όλη η ουσία της ζωής αλλά και οι θεμελιώδεις αξίες που διατηρούν ισορροπίες ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα, υλικά και πνευματικά, ιδέες και αξίες που δίνονται όχι μόνο με τρόπο ενδιαφέρον αλλά πραγματικά αξιοθαύμαστο, με ακρίβεια και μελετημένο.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στο δεύτερο μέρος αυτής της τετραλογίας της Noel, είναι η εξέλιξη των χαρακτήρων την, αλλά και το πως αναπτύσσονται ή κι εξελίσσονται οι διαπροσωπικές τους σχέσεις. Διακρίνουμε ξεκάθαρα την ωρίμανσή τους σε συναισθηματικό, ηθικό, πνευματικό επίπεδο, την ίδια ώρα που καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις αλλά και διλήμματα που φέρνουν σε σύγκρουση όλα τα παραπάνω, με τους ίδιους να χειρίζονται τις καταστάσεις, όχι παρορμητικά όπως συνηθίζεται, αλλά με σκέψη, περισυλλογή και συναίσθηση, άσχετα από το αν τελικά αποδίδει ή όχι, κάτι που δεν το συναντάμε και πολύ συχνά σε μυθιστορήματα του είδους. Οι αποφάσεις των πρωταγωνιστών, είναι αυτές που καθορίζουν το μέλλον και του αλλάζουν συνεχώς τροχιά, δημιουργώντας μια εξελικτική γραμμή που συνεχώς ελίσσεται και μεταλλάσσεται, χωρίς να ξέρουμε τι μας περιμένει στο επόμενο κεφάλαιο. Όσον αφορά την σχέση ανάμεσα στην Ντέαρ και το Ντέις, σας περιμένει μια μικρή έκπληξη που είμαι σίγουρη πως θα σας πιάσει στον ύπνο, αλλά θα σας ευχαριστήσει, όπως και το ότι η συγγραφέας επιλέγει να αφηγηθεί τα γεγονότα μέσα από τα μάτια και των δυο τους, αποδεικνύοντας πως κανένας δεν υστερεί και πως η παρουσία τους, είναι εξίσου σημαντική.

Ένα βιβλίο που σε αντίθεση με τον προκάτοχό του δεν αναλώνεται σε περιττές φλυαρίες ή υπεραναλύσεις πραγμάτων τα οποία, δεν είναι ότι δεν μας ενδιαφέρουν, αλλά δεν έχουμε την κατάλληλη γνώση να τα κατανοήσουμε αν δεν μας επεξηγηθούν σωστά, κάτι που στην "Ηχώ" γίνεται στον μέγιστο βαθμό, καθιστώντας το κείμενο συνολικά όχι απλά ενδιαφέρον, αλλά άκρως απολαυστικό και ικανό να μας ανοίξει νέους ορίζοντες. Η Ντέαρ εξελίσσεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ηρωίδα η οποία έχει σίγουρα πάρα πολλά να δώσει και που σε αντίθεση με κάποιες άλλες -ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε- δεν περιμένει από τον πρίγκιπα του παραμυθιού να την σώσει, αλλά αναλαμβάνει δράση όποτε είναι απαραίτητο, ακολουθώντας το πεπρωμένο για το οποίο προορίζεται. Αν λοιπόν αναζητάτε μια πνευματιστική περιπέτεια, με συναίσθημα και καλά κρυμμένη γνώση στις σελίδες της, αυτή η σειρά, είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε.
Βαθμολογία 9,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alyson Noel
Μεταφραστής: Μυρώνη Μαρία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-960-496-849-7