Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ
Ο Τζακ Μακ Κίνλεϊ είναι ένα συνηθισμένο παιδί με ένα ασυνήθιστο πρόβλημα: σε έξι μήνες θα πεθάνει.
ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Ο Τζακ καταρρέει σε έναν πολυσύχναστο δρόμο και μεταφέρεται σε ένα αλλόκοτο ινστιτούτο, όπου δεν υπάρχουν γονείς και τηλέφωνα, ούτε τρόπος διαφυγής, μόνο παράξενα παιδιά και φανταστικά πλάσματα. Εκεί τον υποδέχεται ένας ιδιόρρυθμος επιστήμονας με το όνομα Μπεγκάδ, και του λέει τι τον σκοτώνει: μια ασθένεια που έχει κληρονομήσει από τον πρίγκιπα ενός χαμένου πολιτισμού και η οποία τον καταστρέφει κάνοντάς τον υπερβολικά δυνατό σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ο χαμένος αυτός πολιτισμός βυθίστηκε όταν κάποιος έκλεψε επτά μαγικά Λόκουλι και τα έκρυψε σε διάφορα σημεία του κόσμου. Ο Τζακ και οι φίλοι του πρέπει να βρουν τα Λόκουλι προτού πέσουν σε λάθος χέρια. Αν δεν τα καταφέρουν, δε θα γιατρευτούν ποτέ, ο χαμένος κόσμος θα ξανανέβει στην επιφάνεια και η ζωή όπως την ξέρουμε θα τελειώσει για πάντα.
ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ
Κανείς δε ρώτησε τον Τζακ αν θέλει να γίνει ήρωας. Όμως πρέπει να γίνει. Ένα παιδί. Μια αποστολή.

Προσωπική άποψη:
Ο Peter Lerangis είναι ένας από τους πλέον αγαπημένους και διάσημους συγγραφείς εφηβικών μυθιστορημάτων. Οι περισσότεροι θα τον γνωρίζετε από την σειρά βιβλίων του "39 Στοιχεία", που έχει κυκλοφορήσει και στη χώρα μας με επιτυχία ανάλογη με αυτή του εξωτερικού. Όταν, λοιπόν, έπεσε στα χέρια μου το πρώτο βιβλίο της νέας του σειράς, "Τα επτά θαύματα του κόσμου", δεν μπορούσα να μην νιώσω ενθουσιασμό, μα και αγωνία συνάμα. Καλώς ή κακώς, όταν ο πήχης βρίσκεται πολύ ψηλά, δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις σε χαμηλό επίπεδο τις προσδοκίες σου, με αποτέλεσμα πολλές φορές να απογοητεύεσαι. Ευτυχώς, και όσον αφορά το συγκεκριμένο βιβλίο στην προκειμένη περίπτωση, οι προσδοκίες μου βρήκαν αντίκρυσμα και κάτι παραπάνω.

Ο Τζακ είναι ένα συνηθισμένο νεαρό αγόρι ή τουλάχιστον, σχεδόν συνηθισμένο, αφού δεν έχει παρά λίγους μήνες ζωής, πεθαίνοντας λίγο-λίγο εξαιτίας μιας σπάνιας ασθένειας. Μια μέρα, χάνοντας τις αισθήσεις του, καταλήγει να ξυπνήσει σε ένα παράξενο νοσοκομείο συντροφιά με έναν παράξενο επιστήμονα ο οποίος του ανακοινώνει πως ξέρει από τι πάσχει, αλλά και πως έχει τη λύση στο πρόβλημά του. Μόνο που ο Τζακ δεν μπορεί να λάβει απλά μια αγωγή. Πρέπει να αγωνιστεί για να την κερδίσει αφού οι ρίζες τις ασθένειάς του βρίσκονται πολύ βαθιά πίσω στο χώρο και το χρόνο. Μαζί με τους φίλους του, ο Τζακ πρέπει να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι κι έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να μαζέψει επτά μαγικά αντικείμενα που όλα μαζί, αποτελούν τη μοναδική του σωτηρία.

Ο συγγραφέας έχει κάνει μια πολύ έξυπνη επιλογή την οποία διαχειρίζεται εξαιρετικά καλά. Προκειμένου να χτίσει έναν φανταστικό κόσμο και να αφηγηθεί την ιστορία του, αναμειγνύει "υλικά" που δεν είναι πάντα εύκολο ν' αποδώσουν. Χρησιμοποιεί πραγματικούς τόπους, αν και ξεχασμένους. Μέρη που αναγνωρίστηκαν και θαυμάστηκαν, αλλά που χάθηκαν στο χρόνο. Χρησιμοποιεί μια ρεαλιστική πραγματικότητα, μέσα στην οποία εντάσσει την δική του μυθιστορία. Και όλα αυτά, με την υπογραφή της γοητευτικής του πένας που είναι τόσο ζωντανή και παραστατική και που χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές, σε μαγνητίζει και σε καθηλώνει, σε παρασύρει σε μονοπάτια που θες ν' ανακαλύψεις, να εξερευνήσεις τα μυστικά τους. Γιατί εκτός των άλλων, η ιστορία του Τζακ έχει έντονα αποκρυφιστικά στοιχεία και αυτό την κάνει ακόμα πιο γοητευτική.

Άλλο ένα στοιχείο που σε κερδίζει σε αυτή τη νέα ιστορία του Lerangis, είναι ο πρωταγωνιστής του, με τον οποίο συμπάσχεις αλλά με έναν αρκετά περίπλοκο τρόπο. Ο Τζακ δεν είναι απλά ένα παιδί που μπλέκει σε μια κατάσταση χωρίς να το θέλει. Δεν καλείται να γίνει ήρωας για χάρη του κοινού καλού. Ο Τζακ, πεθαίνει, κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε από την αρχή, με τον χρόνο να είναι ο μεγαλύτερος και πιο απειλητικός εχθρός. Ο Τζακ εξαναγκάζεται να κάνει όλα τα παραπάνω, δεν έχει άλλο τρόπο, δεν έχει άλλη επιλογή. Αν θέλει να ζήσει, πρέπει να αγωνιστεί, να δώσει ό,τι καλύτερο έχει. Και μπορεί τα κίνητρά του να μην είναι αυτό που λέμε αλτρουιστικά, είναι όμως τόσο αληθινά και ειλικρινή, που δεν μπορείς παρά να το αποδεχθείς και να τα κατανοήσεις στον απόλυτο βαθμό.

Αν κάτι πρέπει να αναγνωρίζουμε στον Lerangis είναι η αστείρευτη φαντασία του, αλλά και ο μοναδικός τρόπος που μπορεί ν' αποτυπώνει στο χαρτί τις εικόνες που έχει μέσα στο μυαλό του. Συνδυάζοντας το υπαρκτό με το φανταστικό, το ρεαλιστικό με το μυθοπλαστικό, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα λογοτεχνικό κράμα που είναι ιδανικό για τους νεαρούς αναγνώστες στους οποίους απευθύνεται, αλλά διαβάζεται εξίσου ευχάριστα και από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία δεν έχουν πάψει να επιζητούν μιας διαφορετικής μορφής περιπέτεια, και που κάπου βαθιά μέσα τους, έχουν διατηρήσει ζωντανό κάποιο από τα στοιχεία εκείνα που τους έκαναν κάποτε να είναι παιδιά. Περιμένοντας σε λίγες ημέρες το δεύτερο βιβλίο της σειράς, μπορώ μονάχα να σας προτρέψω να την ξεκινήσετε αφού πραγματικά αξίζει και θα σας χαρίσει μοναδικές στιγμές δράσης και αγωνίας, αλλά και γνώσεις.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Peter Lerangis
Μεταφραστής: Σταυρουλάκη Αικατερίνη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-01-0541-4