Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μια αυτοβιογραφία που διαβάζεται σαν το πιο συναρπαστικό μυθιστόρημα και που περιγράφει την απληστία και την εξαλλοσύνη των "χρυσών παιδιών" των δεκαετιών του '80 και του '90. Συγγραφέας της είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες και απατεώνες της χρυσής εποχής του χρηματιστηρίου, ο Τζόρνταν Μπέλφορτ, που γεννήθηκε το 1962 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και άρχισε να εργάζεται στη Γουόλ Στριτ από το 1987.
Σε ηλικία τριάντα ετών ο Μπέλφορτ έστησε τη δική του επενδυτική εταιρεία, τη Stratton Oakmont, μέσα στο κλίμα της ευφορίας και της ξέφρενης κούρσας του χρηματιστηρίου. Η επιχείρηση αυτή λειτουργούσε στην ουσία ως τηλεφωνικό κέντρο μέσω του οποίου πωλούνταν αμφίβολης ποιότητας επενδυτικά προϊόντα. Ο Μπέλφορτ έγινε πάρα πολύ πλούσιος, αλλά η ευτυχία μάλλον του ξεγλίστρησε: βρέθηκε σε κέντρο αποτοξίνωσης και, το 1998, συνελήφθη με την κατηγορία ότι εξαπάτησε τους πελάτες του, που έχασαν 200 εκατομμύρια δολάρια...

Προσωπική άποψη:
Πριν από περίπου ένα χρόνο κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία, "Ο λύκος της Wall Street". Μια ταινία που συζητήθηκε όσο λίγες, τόσο εξαιτίας των εξαιρετικών ερμηνείων των συντελεστών της αλλά και του κορυφαίου ονόματος του σκηνοθέτη πίσω από αυτήν, όσο και για το γεγονός πως το σενάριό της βασίστηκε στην βιογραφία ενός ανθρώπου το όνομα του οποίου, στην Αμερική, αποτελεί μύθο. Ενός ανθρώπου που κατάφερε να αναριχηθεί από το μηδέν στις υψηλότερες κοινωνικές κλίμακες, να κατακτήσει τον κόσμο, να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους και πιο αναγνωρισμένους ανθρώπους στο χώρο του, για να καταλήξει να χάσει τα πάντα μέσα σε μια νύχτα, χωρίς ωστόσο να καταθέσει τα όπλα ή ν' αφεθεί στη μιζέρια που μπορεί να υπόσχονταν τα νέα δεδομένα. Η ιστορία αυτή, δεν είναι άλλη από εκείνη του Τζόρνταν Μπέλφορτ, ένας χρυσός επιχειρηματίας, ένας μεγάλος απατεώνας που παρά τα λάθη του, έχει να δώσει πολλά μαθήματα ζωής.

Ζώντας τις χρυσές δεκαετίες του χρηματιστηρίου, εκείνες του '80 και του '90, ο Τζόρνταν Μπέλφορτ μέσω της βιογραφίας αυτής αφηγείται την πορεία της ζωής του, από τότε που ήταν ένας νέος, ονειροπόλος άνθρωπος, με μεγάλα όνειρα και σχέδια τα οποία και αποδείχτηκε πως είχε το ταλέντο και την τόλμη να τα πραγματοποιήσει. Απατεώνας μεν, επιχειρηματίας δε, κατάφερε να ανέλθει στο χώρο του Χρηματιστηρίου και να πετύχει σε σύντομο διάστημα όλα εκείνα που άλλοι θα χρειαζόντουσαν δέκα ζωές για να καταφέρουν απλά και μόνο να πλησιάσουν, χωρίς και πάλι να μπορούν να τα γευτούν απόλυτα. Παραδομένος στα πάθη και τις αδυναμίες του, μοιρασμένος ανάμεσα σε μια οικογενειακή και μια ακόλαστη ζωή, ο Μπέλφορτ έζησε την άνοδο και την πτώση του με όλο του το είναι, βιώνοντας την αποτυχία του με τον ίδιο παθιασμένο τρόπο που βίωσε και την επιτυχία του. Αυτή την ιστορία, λοιπόν, αφηγείται, χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος κι εμείς δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην λάμψη του.

Αυτό που κάνει την βιογραφία του Μπέλφορτ να ξεχωρίζει από άλλες είναι πως θυμίζει περισσότερο μυθιστόρημα παρά βιογραφία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαβάζεται απνευστί και να σε παρασύρει στην καρδιά της ιστορίας, αφήνοντάς σε να παρακολουθείς την εξέλιξη των γεγονότων με κομμένη την ανάσα, αγωνιώντας να δεις τι θα συμβεί παρακάτω, κάτι που δεν συμβαίνει πολύ συχνά με τα βιογραφικά βιβλία που φαντάζουν αρκετά... ψωνισμένα και δηθενιάρικα. Ο Μπέλφορτ δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει τους αναγνώστες με φτηνά κόλπα, ούτε καταφεύγοντας σε υπερβολές. Δεν προσπαθεί να κάνει τον εαυτό του να φαντάζει συμπαθής, ούτε προσπαθεί να αποκρύψει τις προσωπικές του φρικαλεότητες και ακολασίες, παρηστάνοντας τον ενάρετο. Δεν το έχει ανάγκη, δεν υπάρχει λόγος να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του και αν μη τι άλλο, αν κάτι αντιλαμβανόμαστε διαβάζοντας την ιστορία του, είναι πως πάντα είχε αυτογνωσία και ήταν ειλικρινής, όχι μόνο απέναντι στους άλλους, αλλά και απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Μπέλφορτ για ν' αφηγηθεί την ιστορία της ζωής του είναι αιχμηρή, τολμηρή, ζωντανή, αληθινή. Ξέρει πολύ καλά πως να χειριστεί τον λόγο, ισοσσοπώντας ανάμεσα στην σοβαρότητα και το καυστικό του χιούμορ, μην διστάζοντας να αυτοσαρκαστεί. Κι ένας άνθρωπος που ξέρει να αυτοσαρκάζεται και που μπορεί ν' αστειεύεται με τα λάθη και τις αδυναμίες του, είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον. Σίγουρα, η ζωή του, ακολουθεί την εκπλήρωση του αμερικάνικου ονείρου αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν το παρακολουθούμε μέσα από ένα φανταστικό πρίσμα, αλλά μέσα από εκείνο της δικιάς του πραγματικότητας. Βλέπουμε την άνοδο και την πτώση του χωρίς συγκαλυμμένα πλαίσια, χωρίς δισταγμούς και χωρίς καμία απολύτως προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτό είναι το γοητευτικό στην όλη υπόθεση. Πως ένας καθολικά γοητευτικός άνθρωπος, παρά τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του, κατάφερε ν' ανέβει στην κορφή, να πέσει από αυτήν και ωστόσο, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, να φέρει τα πράγματα στα μέτρα του. Διαβάστε το και δεν θα χάσετε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jordan Belfort
Μεταφραστής: Τριανταφύλλου Σώτη
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
 Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 548
ISBN:  978-960-16-5423-2