Συνοπιτκή περίληψη του βιβλίου:
Ποιος φοβάται τα µικρόβια;
Ποιος θέλει να τα εξαφανίσει;
Ποιος θυµώνει που µπαίνουν απρόσκλητα στη ζωή µας;
Τα µικρόβια είναι εχθροί µας;
Μικρόβια υπάρχουν παντού γύρω µας, πάνω µας, µέσα µας, ζούµε µε αυτά, είναι εχθροί αλλά και φίλοι µας ταυτόχρονα! Κι όταν τα παιδιά κάνουν πάρτι, µαζί τους πάρτι κάνουν και τα µικρόβια!
Πρέπει να τα φοβόµαστε; Όχι! Γιατί εµείς ξέρουµε και αποκαλύπτουµε 12 τρόπους για να µην τα αφήσουµε να µας αρρωστήσουν! Ο µύθος συναντά την ιατρική επιστήµη και µικροί και µεγάλοι µαθαίνουν χρήσιµα πράγµατα για το ρόλο των µικροβίων στη φύση και στη ζωή µας.
Ένα αληθινά ξεχωριστό παραµύθι για ξεχωριστούς αναγνώστες.

Προσωπική άποψη:
Οι περισσότεροι γονείς έχουν μια αδικαιολόγητη φοβία απέναντι στα μικρόβια και τις ιώσεις. Στην ιδέα και μόνο πως τα βλαστάρια τους μπορεί να κολλήσουν κάτι, παθαίνουν κρίση πανικού κι αρχίζουν να μεγαλοδραματοποιούν καταστάσεις που χρειάζονται μεγαλύτερη ψυχραιμία. Το παιδικό βιβλίο, "Ποιος φοβάται τα μικρόβια;", που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Λιβάνη, έρχεται για να μάθει στα παιδιά τι ακριβώς είναι τα μικρόβια και ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξής τους. Παράλληλα, όμως, έρχεται με σκοπό να ενημερώσει τους γονείς και γιατί όχι, να τους εκπαιδεύσει, μέσα από μια αφήγηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και διαδραστική.

O Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής Παναγιώτης Σπυρίδης και η δηµοσιογράφος και συγγραφέας Κατερίνα Μανανεδάκη ενώνουν τις δυνάμεις τους προσφέροντάς μας ένα εκπαιδευτικό παραμύθι που καταφέρνει να ψυχαγωγήσει αλλά και να διδάξει, την ίδια στιγμή. Παιδιά και γονείς μαθαίνουν να μην φοβούνται τα μικρόβια αλλά να συνυπάρχουν μαζί τους αφού η ύπαρξή τους εξυπηρετεί πολύ περισσότερους σκοπούς απ' όσους ίσως γνωρίζουμε, που μας επιτρέπουν να ενισχύσουμε την υγεία μας αλλά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ακολουθώντας μικρές, πρακτικές συμβουλές που καλό θα ήταν να γίνουν καθημερινή μας συνήθεια. Το σίγουρο είναι πως το εν λόγω βιβλίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο, ενώ η ζωηρή του εικονογράφηση θα δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στα παιδιά για να το απολαύσουν.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Σπυρίδης Παναγιώτης & Μανανεδάκη Κατερίνα
Εικονογράφος: Ελευθερίου Σάντρα
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
Έτος έκδοσης: 2014
Σελίδες: 40
ISBN: 978-960-14-2887-1