Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Γνωρίστε τη Μαίρη Σταυροπούλου, ετών τριάντα τεσσάρων και ανύπαντρη εκ πεποιθήσεως. Προ κρίσης ήταν μια δυναμική, επιτυχημένη επιχειρηματίας που έκανε τη μεγάλη ζωή. Τώρα είναι μια μπατίρισσα που αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο δίλημμα: να αυτοκτονήσει ή να μεταναστεύσει στην Αυστραλία όπου ευημερούν, οι θείοι της και η προγιαγιά της; Επειδή η Μαίρη δε θέλει με τίποτα να εγκαταλείψει τόσο πρόωρα τον μάταιο τούτο κόσμο, επιλέγει το δεύτερο. Έτσι παίρνει των ομματιών της και φεύγει στα ξένα, γεμάτη όνειρα για μια καινούργια αρχή.
Όμως στη μακρινή ήπειρο την περιμένουν εκπλήξεις, αφού η ενενηντάχρονη προγιαγιά της δεν είναι καθόλου ραμολιμέντο, όπως φανταζόταν, αλλά μια τετραπέρατη γυναίκα, που διοικεί την οικογενειακή επιχείρηση και το σπιτικό της με σιδερένια πυγμή. Η αυταρχική γριά δέχεται να προσφέρει στη Μαίρη δουλειά και βίζα εργασίας αλλά με έναν όρο: να αλλάξει μυαλά και να χορέψει επιτέλους τον χορό του Ησαΐα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να τα μαζέψει και να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα.
Έπειτα απ’ αυτό η ορκισμένη εργένισσα δεν έχει άλλη λύση από το να πάει με τα νερά της, κι έτσι, από εκεί που άκουγε γάμους και έβγαζε σπυράκια, βρίσκεται ξαφνικά να παντρολογιέται με όλους τους πολύφερνους γαμπρούς της ελληνικής παροικίας της Μελβούρνης. Για να αποφύγει τα δεσμά, η δαιμόνια Μαίρη σκαρφίζεται ένα κόλπο αλλά λογαριάζει χωρίς τον έρωτα, που εμφανίζεται απρόσκλητος και απειλεί να φέρει τα πάνω κάτω.

Προσωπική άποψη:
Ελλάδα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και όπως ήταν φυσικό επόμενο, η κρίση αυτή ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς προκειμένου να μας προσφέρουν μυθιστορήματα βασισμένα στην καθημερινότητα του μέσου Έλληνα ή για να είμαστε πιο ακριβείς, της μέσης Ελληνίδας. Έτσι, εμφανίστηκε ένα μοντέλο που θέλει πρώην πετυχημένες στον επαγγελματικό τους τομέα, ανεξάρτητες και σύγχρονες γυναίκες, να γίνονται πρωταγωνίστριες σε κωμικοτραγικές ιστορίες που θα μπορούσαν ν' αφορούν την κάθε τριαντάρα plus της διπλανής πόρτας. Και ναι, σίγουρα τα βιβλία αυτά έχουν κοινό, απλά δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο μπορώ να δηλώσω πως ανήκω σε αυτό.

Πρωταγωνίστρια του τελευταίου βιβλίου της Γεωργίας Δεμίρη είναι η Μαίρη Σταυροπούλου η οποία μέχρι πρότινος είχε την τέλεια ζωή. Ένα υπέροχο σπίτι, ένα καλό αυτοκίνητο, μια υπέροχη δουλειά, λεφτά και ανεξαρτησία. Όταν όλα αυτά γίνονται συντρίμμια κάτω από το βάρος της κρίσης, επιλέγοντας να ζήσει και να μην ακολουθήσει το μονοπάτι της αυτοκτονίας, ξενιτεύεται προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Προορισμός της η Αυστραλία, όπου η ενενήντα φεύγα ετών γιαγιά της την υποδέχεται έχοντας σώας τας φρένας, αλλά και μια πρόταση που μπορεί να της εξασφαλίσει μια πολύ καλή ποιότητα ζωής. Βέβαια, η Μαίρη θα πρέπει να πληρώσει ένα αντίτιμο για όλα αυτά που δεν είναι άλλο από το να πάψει να παριστάνει την εργένισσα και αντ' αυτού, να νοικοκυρευτεί όπως θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει στην ηλικία της.

Αν με ρωτούσε κανείς την άποψή μου για τα βιβλία της κυρίας Δεμίρη, θα του έλεγα ένα πράγμα. Πως ναι μεν καταπιάνεται με θέματα σύγχρονα και προσιτά προς τις γυναίκες μιας κάποιας συγκεκριμένης ηλικίας, πως οι ιστορίες της είναι σύγχρονες και το χιούμορ της ζεστό και φρέσκο, όμως εντοπίζω κάτι που για μένα, τουλάχιστον, αποτελεί πρόβλημα και αυτό δεν είναι άλλο από την "περιληπτική" αφήγησή της. Τι εννοώ μ' αυτό; Πως ορισμένες στιγμές αισθάνομαι σαν να μου καταθέτει μια περίληψη των γεγονότων και όχι μια ολοκληρωμένη παρουσίαση τους. Δεν εννοώ σε καμία περίπτωση πως θα έπρεπε να γίνει πιο φλύαρη αλλά αντίθετα, λιγάκι πιο ουσιώδης και λιγάκι πιο περιγραφική, έτσι ώστε το σύνολο του κειμένου της να είναι πιο ζωηρό και ενδιαφέρον.

Όσον αφορά το "Νύφη με το ζόρι", οφείλω να ομολογήσω πως διασκέδασα αρκετά με την ανάγνωσή του, και σίγουρα περισσότερο απ' όσο με άλλα βιβλία παρόμοιας θεματολογίας, τα οποία και διάβασα τους προηγούμενους μήνες. Η Μαίρη είναι μια αρκετά οικεία προσωπικότητα ενώ η γιαγιά της είναι η υπέρλαμπρη φιγούρα που ο κάθε αναγνώστης θα λατρέψει για τον δυναμισμό, την εξυπνάδα της και την αιχμηρότητα του νου και της γλώσσας της. Το ρομάντζο συναντά το χιούμορ και με φόντο την όμορφη Αυστραλία, η Γεωργία Δεμίρη αναμιγνύει το ελληνικό με το ξένο στοιχείο για να αποτυπώσει μια κατάσταση που από τη μία μοιάζει να είναι βγαλμένη από το μακρινό παρελθόν και από την άλλη, είναι τόσο σημερινό που πραγματικά σε τρομάζει η σκέψη και μόνο του πως η εξέλιξη μας πηγαίνει τελικά προς τα πίσω.

Αν και δεν μου αρέσει πολύ ο όρος, το "Νύφη με το ζόρι" είναι αυτό που λέμε, ένα καλοκαιρινό, εύκολο κι ευχάριστο ανάγνωσμα, που σίγουρα θα σας διασκεδάσει και θα σας προσφέρει μερικές ήρεμες, χαλαρές στιγμές, με κάποιες δόσεις χιούμορ και ρομαντισμού, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι από τα βιβλία εκείνα που θα σας μείνουν αξέχαστα. Βέβαια, αν και τριαντάρισα, δεν θα έλεγα πως ανήκω με την κλασσική έννοια του όρου σε αυτό το targer group οπότε μπορεί να κάνω και λάθος. Ωστόσο, αν σας αρέσουν αυτού τους είδους τα βιβλία, και συγκριτικά με άλλα παρόμοια που κυκλοφόρησαν την ίδια περίοδο, το συγκεκριμένο είναι αυτό που αναμφίβολα θα σας παρότρυνα να επιλέξετε αφού παρά το παλιομοδίτικο θέμα του, είναι το πιο ζωηρό απ' όλα.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Δεμίρη Γεωργία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-618-01-0660-2