"Απόδραση" της Alice Munro

Μια αριστουργηματική συλλογή ιστοριών της βραβευμένης με Νόμπελ Alice Munro με θέμα την αγάπη καθώς και τις άπειρες προδοσίες και τις αναπάντεχες εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει. Χάρη στη δύναμη της γραφής της, οι ήρωές της –γυναίκες όλων των ηλικιών, οι φίλοι τους, οι εραστές, οι γονείς και τα παιδιά τους– αποκτούν σάρκα και οστά, γίνονται εντελώς αναγνωρίσιμοι, σαν να ζούσαν δίπλα μας, και σφραγίζουν με την αλήθεια τους τον αναγνώστη.









"Ο γιος" του Jo Nesbο

ΤΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΨΕΜΑΤΑ ΜΙΑ ΖΩΗ.
O ηρωινομανής Σόνι έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη φυλακή. Χάρη στο απόκοσμο χάρισμά του να παρηγορεί, δέχεται με μακαριότητα τις εξομολογήσεις των συγκρατούμενών του, οι οποίοι νιώθουν λυτρωμένοι μετά απ’ αυτές. Κανένας δεν μοιάζει να νοιάζεται πώς ο Σόνι βρίσκει με τόση ευκολία τη δόση του μες στη φυλακή ούτε για ποια εγκλήματα εκτίει ποινή.
ΤΩΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ…
Ο εθισμός του ξεκίνησε από τότε που ο αστυνομικός πατέρας του προτίμησε να αυτοκτονήσει όταν κατηγορήθηκε για διαφθορά. Τώρα το παιδί αυτό είναι στο επίκεντρο ενός ολόκληρου κυκλώματος συγκάλυψης εγκλημάτων στο οποίο εμπλέκονται σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και απελπισμένοι ιερείς.
ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ.
Μια συγκεκριμένη όμως εξομολόγηση που θα ακούσει ο Σόνι θα ανατρέψει τα πάντα, γιατί θα του αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβη στον πατέρα του.

"Το πιο σκοτεινό δωμάτιο" του Johan Theorin

Οι νεκροί είναι γείτονές μας παντού σ’ αυτό το νησί και καλά θα κάνεις να το συνηθίσεις. Η ύπαιθρος είναι γεμάτη παλιούς τάφους… Μες στο καταχείμωνο μια οικογένεια μετακομίζει στο νησί Έλαντ. Ωστόσο τα όνειρά τους για ειδυλλιακή ζωή στη φύση σύντομα καταρρέουν καθώς η μητέρα πνίγεται. Ενώ ο πατέρας προσπαθεί να μη χάσει το μυαλό του, το παλιό σπίτι στο οποίο μένει με τα παιδιά του αρχίζει να τον υποβάλλει. Ποτέ του δεν πίστευε σε δεισιδαιμονίες, αλλά από πού έρχονται αυτοί οι ψίθυροι; Σε ποιον φωνάζει η κόρη του μες στη νύχτα; Γιατί η πόρτα του στάβλου μένει πάντα ανοιχτή;
Ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και μια χιονοθύελλα σαρώνει το νησί, ο πατέρας της οικογένειας αρχίζει να φοβάται πως ο θρύλος που πιστεύουν στο νησί είναι αληθινός: κάθε Χριστούγεννα οι νεκροί επιστρέφουν...


"Η ζωή ξεκινά σήμερα" του Douglas Kennedy

Η Λόρα είναι μια γυναίκα σε κρίση. Δουλεύει ως ακτινοδιαγνώστρια και κάθε μέρα έρχεται αντιμέτωπη με τραγικά γεγονότα, ενώ έχει αποξενωθεί με τον άνεργο άντρα της και τα παιδιά της ετοιμάζονται να φύγουν από το σπίτι για σπουδές. Όταν της προτείνουν να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο στη Βοστόνη, σπεύδει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, προκειμένου να ξεφύγει από την καθημερινότητά της. Εκεί θα γνωρίσει έναν πενηντάρη πωλητή, έναν συνηθισμένο άντρα που τον λένε Ρίτσαρντ, ο οποίος δεν θα της κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Οι δρόμοι τους όμως θα ξανασυναντηθούν και θα αρχίσει μια γνωριμία που θα αλλάξει τη ζωή και των δύο...
Μια συγκινητική ιστορία αγάπης που θα κάνει τους αναγνώστες να αναρωτηθούν για τις επιλογές που διαμορφώνουν τη ζωή μας.

 
"Οι Φύλακες του Χρόνου: Ο αιώνιος πόλεμος" του Alex Scarrow

Ο Λίαμ Ο’Κόνορ έπρεπε να πεθάνει στο ναυάγιο του Τιτανικού το 1912.
Η Μάντι Κάρτερ έπρεπε να πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα το 2010.
Η Σαλ Βίκραμ έπρεπε να πεθάνει σε πυρκαγιά το 2029.
Όμως και στους τρεις δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία – να εργαστούν για μια μυστική υπηρεσία που κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξή της, με έναν και μοναδικό σκοπό: να μην αφήσουν το ταξίδι στο χρόνο να καταστρέψει την ιστορία…
Ένα τσουνάμι του χρόνου αλλάζει την ιστορία του Αμερικάνικου Εμφυλίου Πολέμου. Όταν ο Αβραάμ Λίνκολν, ο μελλοντικός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ακολουθεί τον Λίαμ από το 1831 στο παρόν, ο κόσμος μπαίνει σε επικίνδυνη, χαοτική τροχιά… Αν οι Φύλακες του Χρόνου δεν καταφέρουν να επιστρέψουν τον Λίνκολν στο παρελθόν, ο Αμερικάνικος Εμφύλιος δε θα τελειώσει ποτέ και ο κόσμος θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες ενός αιώνιου πολέμου. Θα μπορέσει η Μάντι να πείσει δύο συνταγματάρχες και από τις δύο αντίπαλες πλευρές πως μόνο με αμοιβαία κατάπαυση πυρός θα σωθεί το μέλλον;

"Τα άλογα του χειμώνα" του Philip Kerr

Η Καλίνκα κινδυνεύει. Έχει μείνει ορφανή, χωρίς οικογένεια και φίλους. Είναι μόνη στην ατέλειωτη στέπα της Ουκρανίας, στην καρδιά του χειμώνα του 1941. Δεν ξέρει ποια κατεύθυνση να ακολουθήσει για να βρεθεί σε ασφαλές μέρος. Όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Καλίνκα είναι το κίτρινο Άστρο του Δαυίδ που είναι ραμμένο στο παλτό της.
Και τότε συναντά δυο άλογα στις χιονισμένες εκτάσεις, άλογα μιας άλλης εποχής. Αδάμαστα, πανούργα και σοφά, τα άλογα Πρζεβάλσκι έχουν υπομείνει τη σκληρότητα του κόσμου από την περίοδο των ζωγραφιών στα σπήλαια – όμως τα δεινά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου είναι χειρότερα απ’ οτιδήποτε έχουν βιώσει.
Τα άλογα αυτά ίσως είναι τα τελευταία του είδους τους. Αν καταλήξουν ως άλλες δυο απώλειες του πολέμου, η ράτσα τους θα εξαφανιστεί. Στην Καλίνκα αναγνωρίζουν μια αδελφή ψυχή και μια ελπίδα να επιβιώσουν καθώς προσπαθούν να γλιτώσουν από τους Ναζί που όλο και πλησιάζουν, με σκοπό να σκοτώσουν και τους τρεις. Θα καταφέρει η Καλίνκα να τα σώσει – ή μήπως θα τη σώσουν εκείνα;

"Ο Πόλεμος της Θεάς: Αντι-θεά" της Kendare Blake

ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΘΕΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ…
Έτσι τουλάχιστον νόμιζε η Αθηνά. Τότε όμως άρχισαν να ξεφυτρώνουν τα φτερά κάτω από το δέρμα της, να εισβάλλουν στα πνευμόνια της σαν αλλόκοτος καρκίνος, κι ο Ερμής εμφανίστηκε με έναν πυρετό που κατέτρωγε τη σάρκα του. Και η ζωή με αιώνια γαλήνη και υγεία χάθηκε μεμιάς.
Αναζητώντας απεγνωσμένα τα αίτια του αργού, άθλιου θανάτου τους, η Αθηνά και ο Ερμής ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, μαζεύουν συμμάχους και ανακαλύπτουν εχθρούς, νέους και παλιούς. Η αναζήτηση τους οδηγεί στην Κασσάνδρα – ένα απλό κορίτσι που υπήρξε κάποτε μάντισσα ξεχωριστή, με έναν θεό στο πλάι της να την αγαπά και να την προστατεύει.
Σήμερα η Κασσάνδρα δεν ανακατεύεται στις υποθέσεις των θεών – στην πραγματικότητα δε γνωρίζει καν ότι υπάρχουν. Ίσως να αποτελεί όμως το κλειδί για έναν πόλεμο που μόλις τώρα ξεκινά.
Κι αυτό γιατί η Ήρα, η βασίλισσα των θεών, έχει συμμαχήσει με κάποιους από τους αρχαίους Ολύμπιους που αφαιρούν τη ζωή των αντιπάλων τους στην προσπάθεια να παρατείνουν τη δική τους ζωή. Η απόγνωση της επιβίωσης έχει διαφθείρει αυτούς τους αντι-θεούς, τους έχει μετατρέψει σε φριχτές καρικατούρες της παλιάς αίγλης. Η Αθηνά θα χρειαστεί οποιοδήποτε πλεονέκτημα μπορεί να έχει, αφού δε σβήνουν έτσι απλά οι αθάνατοι.
Καθένας τους πεθαίνει με τον δικό του τρόπο. Άλλοι πνίγονται από φτερά. Άλλοι γίνονται τέρατα. Όλοι όμως αγωνίζονται μέχρις εσχάτων.
Ο Πόλεμος της Θεάς είναι έτοιμος να ξεσπάσει.

"Ή όλοι ή κανείς" της Δέσποινας Μπάτρη

Από τη Μακρόνησο μέχρι την Ουρουγουάη κι από το Παντζάμπ του Πακιστάν έως τη βόρεια Αλβανία και το Ερεβάν της Αρμενίας, άνθρωποι που βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα της θυσίας για χάρη του άλλου. Πέντε διαφορετικές προσεγγίσεις σε ισάριθμα διηγήματα με κοινό παρονομαστή την πραγματικότητα.
Ένας Έλληνας κυνηγός και η κόρη του που μόλις έχει γεννήσει. Μια Αλβανίδα αγρότισσα και ο άντρας που ερωτεύτηκε. Ένας Αρμένιος παγκόσμιος πρωταθλητής κολύμβησης και ένας υποψήφιος αυτόχειρας. Πέντε πάμφτωχες Πακιστανές μεγαλοκοπέλες κι η προίκα που δώσανε στη μικρότερη για να παντρευτεί. Ένας Γερμανός καπετάνιος και η χαροκαμένη μάνα ενός ναύτη. Πέντε ζευγάρια τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, που ωστόσο παλεύουν να δώσουν απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα –συχνά ζωής και θανάτου– και επωμίζονται το ανάλογο τίμημα.
Ο πρώτος χαρακτήρας σε κάθε ζεύγος είναι εμπνευσμένος από υπαρκτό πρόσωπο και κουβαλάει το βάρος της διήγησης. Ο δεύτερος αποτελεί καθαρά προϊόν μυθοπλασίας. Ο μεταξύ τους «διάλογος» θα φωτίσει τις πράξεις αυτών των πραγματικών, αλλά κατά κανόνα αφανών ή παραγνωρισμένων ηρώων, σε ποικίλες εποχές και κοινωνίες.
Με άλλα λόγια θα φωτίσει τη θυσία καθημερινών ανθρώπων, τόσο όμοιων και ταυτόχρονα τόσο αλλιώτικων από εμάς.

"Πρακτικοί οδηγοί: Φιλοσοφία για την καθημερινή ζωή" του Trevor Curnow

Το συγκεκριμένο βιβλίο φέρνει τη φιλοσοφία στον αληθινό κόσμο για να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση και ικανότητα σκέψης, και έτσι να γίνετε πιο αποτελεσματικοί στην καθημερινότητά σας. Περιλαμβάνει ασκήσεις, μαθήματα, μελέτες περιπτώσεων και ιδέες που έχουν εφαρμοστεί και δοκιμαστεί από εκατοντάδες φιλοσόφους στο πέρασμα των χιλιετιών.

"Πρακτικοί οδηγοί: Οικογενειακή ψυχολογία: Ιδέες για καθημερινή χρήση" του James A. Powell

Το βιβλίο αυτό θα βοηθήσει τους γονείς που έχουν παιδιά διαφόρων ηλικιών. Η κλινική πρακτική έχει σαφώς υποδείξει πως μια «κοινή για όλους» προσέγγιση δεν φέρνει αποτελέσματα: τα μωρά και τα νήπια, τα παιδιά που βρίσκονται στην προεφηβεία και αυτά που βρίσκονται στην εφηβεία, όλα τους απαιτούν διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης.
Πολλά, αν όχι όλα, από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γονιός που μεγαλώνει ένα παιδί στη σημερινή κοινωνία μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς μέσα από μια καλύτερη κατανόηση των αιτιών που δημιουργούν και επιδεινώνουν τα προβλήματα. Συμβαίνει πολύ συχνά η καλύτερη λύση για κάποιο παιδί να συνεπάγεται αλλαγές εκ μέρους των γονιών όσον αφορά τη δική τους στάση, τις προσωπικές τους πεποιθήσεις και τις πράξεις τους. Το βιβλίο αυτό θα βοηθήσει τους γονείς να εξετάσουν τις δικές τους αντιδράσεις απέναντι στις δυσκολίες της παιδικής συμπεριφοράς και θα τους δώσει τη δυνατότητα να ρίξουν μια καλύτερη ματιά στην παιδική ψυχοσύνθεση.