Οικογένεια γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε
Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015, στις 19.00μ.μ.
Ενημερωτική ημερίδα για το ευαίσθητο θέμα της υιοθεσίας με αφορμή το βιβλό Πριγκιπικά γενέθλια της Ιωάννας Μπαμπέτα

Η οικογένεια είναι το πρώτο και σημαντικότερο περιβάλλον φροντίδας, αγάπης και μάθησης κάθε ανθρώπου. Οι δεσμοί αίματος, όμως, δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε ικανή συνθήκη για τη δημιουργία μιας λειτουργικής οικογένειας.
Σε αυτή τη συνάντηση φωτίζουμε το ευαίσθητο θέμα της υιοθεσίας. Οι θετοί γονείς σήμερα αναρωτιούνται πώς να μιλήσουν στα παιδιά τους για το λεπτό αυτό ζήτημα. Συχνά, περιμένουν με άγχος, τρόμο, λύπη και φόβο τη στιγμή αυτή που θα εξηγήσουν στα παιδιά τους την ιστορία της υιοθεσίας τους. Ίσως είναι αλήθεια ότι αυτή η συζήτηση είναι πιο δύσκολη για τον ίδιο το γονιό παρά για το παιδί. Τι προκλήσεις αντιμετωπίζουν τα υιοθετημένα παιδιά, οι θετοί γονείς και τα αδέρφια; Τι είδους ερωτήματα θέτουν τα παιδιά; Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να τους μιλήσουμε; Είμαστε έτοιμοι για τη συναισθηματική αντίδραση του παιδιού; Τι είδους αφηγήσεις προσφέρουν απαντήσεις; Πώς χειριζόμαστε τους δικούς μας δισταγμούς και φόβους; Πόσο σημαντική είναι η γνώση;
Η υιοθεσία είναι μια πράξη απέραντης αγάπης αλλά και ευθύνης. Ο τρόπος που θα την εξηγήσουμε στα παιδιά μας, η ειλικρίνειά μας, αλλά και η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια που θα τους εμπνεύσουμε, θα καθορίσουν και τη μετέπειτα πορεία τους στη ζωή. Από εμάς εξαρτάται κατά πόσο θα νιώσουν ενσωματωμένα και άνετα στο περιβάλλον τους και θα αποδεχτούν την προσωπική τους ιστορία. Οι θετοί γονείς χρειάζεται συχνά να έρθουν αντιμέτωποι με τις αντιλήψεις τους για το τι είναι εκείνο που κάνει μια οικογένεια καλή και να κατανοήσουν τελικά ότι εκείνο που προσδιορίζει τις οικογενειακές σχέσεις είναι η αγάπη.
Έχοντας ως βασικό πυλώνα την προστασία των παιδιών, συζητάμε, αφηγούμαστε, μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς, τις ελπίδες και τις προσδοκίες με ειδικούς, γονείς και αφηγητές, με στόχο να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν πως η αληθινή αγάπη των γονιών, φυσικών ή θετών, δεν έχει όρια ούτε όρους.
Αφορμή το παιδικό βιβλίο της Ιωάννας Μπαμπέτα Πριγκιπικά γενέθλια, μια πολύ όμορφη και τρυφερή ιστορία, εξαιρετικά δουλεμένη στον χειρισμό αυτού του δύσκολου θέματος, που αφορά όλα τα παιδιά και τα ωθεί να νιώσουν αλλιώς το ζήτημα των οικογενειακών δεσμών.
Στη συζήτηση συμμετέχουν η Δρ Λήδα Αναγνωστάκη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων, η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ιωάννα Μπαμπέτα, η συγγραφέας και σκηνοθέτρια Σιμόνη Ζαφειροπούλου, η οποία θα μοιραστεί μαζί μας τη δική της εμπειρία ως ανάδοχης μητέρας, ενώ από την άλλη πλευρά του θέματος, ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος «ανατέμνει» την ιστορία της δικής του υιοθεσίας.

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά του βιβλίου Πριγκιπικά γενέθλια (λιανική τιμή: 5,00 €, εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα και ειδικότητα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΣΙΑ). Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης δύο ημέρες πριν από την ημερίδα. Στο τέλος της ημερίδας Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.