Το Beton 7 μας προσκαλεί την Κυριακή 19 Απριλίου 2015 στο ρεσιτάλ μουσικής δωματίου του Κωνσταντίνου Σφέτσα και της Νέλλης Σεμιτέκολο σε έργα των Sergei Prokofiev, Benjamin Britten και Alfred Schnittke.

Το γνωστό και καταξιωμένο ντουέτο Κων/νος Σφέτσας – Νέλλη Σεμιτέκολο με την πολυετή και σταθερή παρουσία στα μουσικά δρώμενα της χώρας σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ με έργα του 20ου αιώνα. Το πρώτο μέρος της βραδιάς ξεκινά με ένα αφιέρωμα στον Sergei Prokofiev όπου θα ακουστούν η σονάτα αρ.3 για σόλο πιάνο σε λα μινόρε έργο 28 και η σονάτα  για Βιολοντσέλο και πιάνο σε ντο μείζονα έργο 119. Το δεύτερο μέρος συνεχίζεται με την Σουίτα αρ.1 έργο 72 για σόλο Βιολοντσέλο του Benjamin Britten και ολοκληρώνεται με την Σονάτα για Βιολοντσέλο και πιάνο αρ.1 του Alfred Schnittke. Μια απαιτητική βραδιά τόσο για τους ερμηνευτές όσο και για τούς ακροατές.

Πρόγραμμα

1ο Μέρος
-S,ProkofievPiano Sonata No. 3 in A minor, Op. 28
-S,ProkofievSonata for cello and piano in C major, Op. 119

2o Μέρος
-B. Britten Cello Suite No.1 Op. 72
-A. Schnittke Sonata for cello and piano No.1
Βιογραφικά Συντελεστών


O Kωνσταντίνος Σφέτσας γεννήθηκε στο Παρίσι. Μεγάλωσε σε οικογένεια καλλιτεχνών. Γιός του βιολοντσελίστα Χρήστου Σφέτσα και της ζωγράφου Κλεοπάτρας Δίγκα, άρχισε να μελετά βιολοντσέλο σε ηλικία πέντε ετών με τον πατέρα του ενώ παράλληλα πήρε τα πρώτα μαθήματα θεωρίας της μουσικής με τον θείο του Κυριάκο Σφέτσα. Συνέχισε τη σπουδή του οργάνου στην τάξη του Σωτήρη Ταχιάτη στο Κεντρικό Ωδειο Αθηνών και τα μαθήματα ανώτερων θεωρητικών στην τάξη του συνθέτη Μιχάλη Τραυλού στο ωδείο Νίκος Σκαλκώτας.

Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών συνέχισε ανώτερες σπουδές στο Παρίσι στην École Normale de Musique de Paris στην τάξη της Reine Flachot, όπου πήρε το Ανώτατο Πτυχίο Μουσικής Εκτέλεσης και Διδασκαλίας στο βιολοντσέλο. Παράλληλα έκανε μαθήματα με τούς Philipe Muller και Toshiro Takemoto. Με υποτροφία του Ιδρύματος Α. Λεβέντη ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Schola Cantorum de Paris στην τάξη του Erwan Fauré όπου απέκτησε τον τίτλο Δεξιοτεχνίας (Diplôme de Virtuosité) και το Ανώτατο Πτυχίο Ολοκλήρωσης Μουσικών Σπουδών (Diplôme Superieure de Fin d’ Etudes Musicales) με βαθμό άριστα παμψηφεί μετ’ επαίνων.

Συμμετείχε σε πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ στο Παρίσι με τον μουσικό οργανισμό Polyphorum.

Υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Από το 1998 είναι μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Έχει ηχογραφήσει για το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έργα των W.A.Mozart (σονάτα για φαγκότο και τσέλο), J.S. Bach (σουίτα αρ.2), J.Haydn (κοντσέρτο σε ρε μείζονα), Ed. Elgar (κονσέρτο op.85), E.Grieg (σονάτα για τσέλο και πιάνο op.36), P.I.Tchaikovsky (κύκλος τραγουδιών οι εποχές), F.Chopin (νυκτερινά).

Aπό το 2001 συνεργάζεται με την πιανίστα Νέλλη Σεμιτέκολο.

Έχουν δώσει ρεσιτάλ μουσικής δωματίου στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας καλύπτοντας το κυριότερο μέρος του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου για τα δυο όργανα.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με γνωστές ορχήστρες και σύνολα μεταξύ των οποίων η Συμφωνική Ορχήστρα OORT Σόφιας, η Ορχήστρα των Χρωμάτων , η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Ορχήστρα Δωματίου Νήρικος, η Μικτή χορωδία της ΕΡΤ, η MetropolitanSymphonyOrchestraofAthens, ερμηνεύοντας τόσο κοντσέρτα από το κλασικό και ρομαντικό ρεπερτόριο του οργάνου (Vivaldi, Haydn, Elgar, Schumann, Boccherini), όσο και σύγχρονα έργα του εικοστού αιώνα σε παγκόσμιες και πανελλήνιες πρώτες εκτελέσεις (Α.Portera CelloConcerto – Dreaming Crystals and Fluids - Μέγαρο Mουσικής, Διεθνής διαγωνισμός Δ. Μητρόπουλος 2005 -  J.Tavener, Svyati για σόλο βιολοντσέλο και μικτή χορωδία - Μέγαρο Mουσικής 2013). ‘Eχει συνεργαστεί με γνωστούς αρχιμουσικούς όπως ο Η.Βουδούρης, Θ.Μαγκριώτης, Α.Πυλαρινός, Ρ.Πυλαρινός, Μ.Λογιάδης, Β.Τσαμπρόπουλος, Δ.Μπουζάνης κ.α.

Στο πρόσωπο του έχουν γίνει αφιερώματα σε παραγωγές για την κρατική τηλεόραση (ΕΤ1-ΝΕΤ), στις εκπομπές Μεγάλες Παραστάσεις του Α.Κωστάλα, Σημείο ΑRT του Δ.Τρίκα καθώς και στο κρατικό ραδιόφωνο (Τρίτο Πρόγραμμα), στις εκπομπές των Χ.Παπαγεωργίου, Μ.Μεσσήνη, Μ. Παπαδημητρίου, Α.Σακαλή κ.α..

Πρόσφατα προσκλήθηκε κατόπιν επιλογής σε διεθνείς διαγωνισμούς για τη θέση του σόλο βιολοντσέλο σε διακεκριμένες ορχήστρες του εξωτερικού (GulbenkianOrchestra – Λισαβόνα, Tonkünstler Orchestra - Βιέννη).

Παράλληλα με την καριέρα του στο χώρο της κλασικής μουσικής έχει επιμεληθεί τη μουσική θεατρικών παραστάσεων όπως επίσης κατά καιρούς έχει συνεργαστεί και ηχογραφήσει με διάφορα μουσικά σχήματα της pop σκηνής.

Από το 2012 διδάσκει βιολοντσέλο στο αγγλικό σχολείο Campion School.

Κατέχει τη θέση του κορυφαίου τσελίστα της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens.

Ο Κωνσταντίνος Σφέτσας παίζει σε βιολοντσέλα των Wilhelm Welge του 1909 και Ivan Kaloferov του 1970.

Η Νέλλη Σεμιτέκολο, γεννημένη στην Αθήνα, σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο (με καθηγήτριες τη Φώφη Γραφειάδου και την Κρινιώ Καλομοίρη), απ’όπου πήρε το δίπλωμά της. Συνέχισε ανώτερες σπουδές πιάνου στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου με τον ΄Ερικ Τεν-Μπεργκ, καθώς και ιδιαίτερα μαθήματα με την Αλίς Πάσκους. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής του Θόδωρου Αντωνίου, με τον Μάνο Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα, στους Μουσικούς Αυγούστους του Ηρακλείου και στους Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας. Έχει δώσει Συναυλίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Έχει πάρει μέρος στα Φεστιβάλ Αθήνας, Πάτρας, Ηρακλείου, Κέρκυρας, Καλαμάτας, Πειραιά, Οχρίδας και Λευκάδας. Επίσης έχει συνεργαστεί με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, καθώς και σε  παραγωγές για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει έργα Γρηγορίου, Καλομοίρη, Κουρουπού, Μικρούτσικου, Σκαλκώτα, Σφέτσα και Χρήστου. Σήμερα, διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και στο Athenaeum.