Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA) συμπράττουν για πρώτη φορά σε έργα Strauss, Schubert και Σκαλκώτα, τη Κυριακή 19 Απριλίου 2015 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Νέοι μουσικοί από την Ευρώπη και την Βόρεια Ελλάδα σάς προσκαλούν σε μία μουσική συνάντηση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης!

Στις 21 και 22 Μαρτίου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης πλημμύρισε από 200 νεαρούς ταλαντούχους μουσικούς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Οργανισμού για την πρώτη στελέχωση της “MOYSA”, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου.

Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe, μετά από σχετικές ακροάσεις δημιουργήθηκαν δύο Ορχηστρικά Σύνολα (ένα Παιδικό Σύνολο Εγχόρδων και ένα Συμφωνικό Σύνολο) που αριθμούν συνολικά 80 περίπου μέλη, από τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Λάρισα, την Κοζάνη και άλλους Δήμους της Βόρειας Ελλάδας.

Μέσα στους κύριους στόχους της “MOYSA” είναι να συγκεντρώσει τους πιο ταλαντούχους νεαρούς μουσικούς της Βόρειας Ελλάδας και να βοηθήσει την καλλιτεχνική τους εξέλιξη, μέσα από συναυλίες, συνεργασίες, σεμινάρια και άλλες δραστηριότητες που αφορούν στην ορχηστρική τέχνη.

Έτσι, η σημερινή πρώτη εμφάνιση της νεοσύστατης Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος της κομβικής συνεργασίας του Οργανισμού με την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO). Δεκαπέντε επίλεκτα μέλη της EUYO συναντούν περίπου τριάντα επίλεκτα μέλη της “MOYSA”, σε μία πανηγυρική εκδήλωση που υμνεί το νέο ταλέντο, τη συνεργασία, την αφοσίωση στην τέχνη, τη φιλία και την Ευρώπη που ονειρευτήκαμε.

Το όμορφο αυτό ταξίδι των νέων μουσικών μας στην τέχνη που υπηρετούν ξεκινά υπό τη διεύθυνση ενός σπουδαίου νεαρού Mαέστρου, εκπαιδευμένου στο πλαίσιο του Προγράμματος NEOJIBA της Βραζιλίας. Στα 22 μόλις χρόνια του, ο Yuri Azevedo έχει χαρακτηριστεί ως “ο Gustavo Dudamel της Βραζιλίας”.

Ευχαριστούμε τους φίλους και συνεργάτες της EUYO για την αρωγή τους στην προσπάθεια του ΜΜΘ να δημιουργήσει μία κοινότητα νέων μουσικών στη Θεσσαλονίκη και ευχόμαστε στους μουσικούς μας, καλή επιτυχία!