Το UCL Classical Drama Society παρουσιάζει σε περιοδεία στην Ελλάδα τις Βάκχες του Ευριπίδη.

“Τί 'ναι η σοφία; Ποιο χάρισμα στον άνθρωπο απ' όσα δίνουν οι θεοί είναι πιο καλό παρά το χέρι να μπορεί το νικητήριο να κρατεί πα στο κεφάλι των εχτρών; Τ' όμορφο πάντα είναι αρεστό.”

(Ευριπίδου "Βάκχαι", γ στάσιμο, στιχ. 878-882)

Το όμορφο (καλόν) είναι πάντα αρεστό, όπως διαπιστώνει ο Ευριπίδης διά στόματος χορού, και για του λόγου το αληθές, μια ομάδα φοιτητών από το Λονδίνο, που υπηρετεί το «καλόν» χωρίς πολλά μέσα, αλλά με μεγάλη όρεξη, ξεκίνησε άγνωστη μεταξύ αγνώστων δίνοντας πέντε μόλις παραστάσεις σε ένα θέατρο του Λονδίνου και κατέληξε ειδική προσκεκλημένη του Βρετανικού Μουσείου...

Ο πυρήνας της τολμηρής αυτής ομάδας, που συγκροτήθηκε στο UCL Classical Drama Society, είναι ελληνικός. Η σκηνοθέτης, Έμιλυ Λουΐζου, σημειώνει πως η παράσταση επικεντρώνεται «στη σύγκρουση της ανθρώπινης λογικής με τα ένστικτα, την ατέρμονη αναζήτηση της ισορροπίας ανάμεσα στο πάθος και τη τρέλα, την αδιάκοπη αναμέτρηση του ανθρώπου με τους μεγαλύτερους φόβους του, που όμως τον τρέφουν: τον πόνο, τη θλίψη, την ήττα και τον εξευτελισμό...»

Πρόκειται για «ένα εξαιρετικό ανέβασμα της σπουδαιότερης τραγωδίας του Ευριπίδη, δοσμένη μέσα από μια μοναδικά ταλαντούχα ομάδα» (UCL Savage). Αυτή είναι μία από τις πολλές διθυραμβικές κριτικές που συγκέντρωσε η παράσταση, που έκανε πρεμιέρα στις 10 Φεβρουαρίου στο Bloomsbury Theatre του Λονδίνου, με απολογισμό πέντε sold out παραστάσεις και 2.500 εισιτήρια.

Αμέσως μετά, το UK National Student Drama Festival τη συμπεριέλαβε στη λίστα με τις δέκα καλύτερες φοιτητικές παραστάσεις της χώρας, διάκριση που της έδωσε το εισιτήριο για επίσημη συμμετοχή στο ομώνυμο φεστιβάλ (National Student Drama Festival 2015, 28.03-3.04, Scarborough) αλλά και για τη γενέτειρα χώρα των Βακχών για τρεις παραστάσεις στην Αθήνα, το Χαλάνδρι και την Αρχαία Μεσσήνη (23.04, Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, Αρχαία Μεσσήνη / 17.04, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης / 21.04, Θέατρο του ACS, παράσταση για τους μαθητές του σχολείου). Το επιστέγασμα της περιοδείας αυτής, θα αποτελέσουν οι τρεις ιδιωτικές παραστάσεις που θα δοθούν για 1.000 φίλους – μέλη του Βρετανικού Μουσείου, μετά από πρόσκληση του ίδιου του Μουσείου, τον ερχόμενο Ιούλιο.

Πάντως, αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, σίγουρα ανυπομονούμε να δούμε την εξέλιξη της συγκεκριμένης ομάδας, που μέσα σε λίγους μήνες διέγραψε πορεία που θα ζήλευαν καταξιωμένοι θεατρικοί θίασοι...

Τι είπαν οι κριτικοί...

“Η σκηνοθέτης Έμιλυ Λουΐζου έχει πραγματοποιήσει μια εξαιρετικά δυνατή και προσεγμένη παράσταση. Μια φανταστική προσέγγιση των Βακχών» A Younger Theatre

“Δυναμική, έντονη και συνταρακτική: μια εντυπωσιακή παραγωγή ενός ιδιαίτερου και βίαιου έργου» Everything Theatre

“Ένα μοναδικό έργο που όλοι πρέπει να δουν. Μια εξαιρετικά επαγγελματική παράσταση σε όλα τα επίπεδα» Pi Media

Σκηνοθεσία: Έμιλυ Λουΐζου
Σύγχρονη μετάφραση: James Morwood
Παραγωγή: Hayley Russell
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: David Denyer
Σκηνικά: Αύρα Αλευροπούλου
Κοστούμια: Ελένη Μπαντρά
Χορογραφία: Valeriya Azorina & Δέσποινα Ψευτοδιάκου
Σχεδιασμός Ήχου: James Melling
Φωτογραφία: Alex Davison & Lucy Feng
Σχεδιασμός Αφίσας: Λιλύ Χασσιώτη

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Alisha Iyer, Moa Taylor Hodin, Polyanna Cohen, Cara Fay, Faidra Faitaki, Cora Burridge, Mercedes Bromwich, Helena Cadhela, Adam Woolley, Pavlos Chrisodoulou, Jeremy Wong, Jack Tivey, Charlotte Holtum, Alistair Rooms, Ranulph Tees, Jamie Sillitoe, Hayden Munt, Akshay Nugent.
Kαι οι μουσικοί: Clemence Robert, Francesca Piccano Moss, David Denyer

Η παράσταση διαρκεί 80' (χωρίς διάλειμμα) και θα δοθεί στην Αγγλική γλώσσα, ενώ θα υπάρχει παράλληλη ελληνική μετάφραση.

Τοποθεσία - Ημερομηνία: 17.04, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ώρα 21:00μ.μ.
21.04, Θέατρο του ACS, παράσταση για τους μαθητές του σχολείου, ώρα 14:00μ.μ.
23.04, Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, Αρχαία Μεσσήνη, ώρα 09:30π.μ.