Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Είναι δυνατόν τα ρόλεϊ, οι κορσέδες, η βαζελίνη και μια σειρά πέρλες να κάνουν ένα ντροπαλό κορίτσι να βγει από το καβούκι του; Η Μάγια Βαν Γουάγκενεν πρόκειται να το μάθει πολύ σύντομα.
Η Μάγια δεν ήταν ποτέ δημοφιλής. Μάλλον ανήκε κάπου στον πάτο της κοινωνικής ιεραρχίας, «στο χαμηλότερο επίπεδο ανθρώπων στο σχολείο που δεν πληρώνονται για να είναι εκεί». Προτού ξεκινήσει την Τρίτη Γυμνασίου, όμως, αποφασίζει να κάνει ένα διαφορετικό κοινωνικό πείραμα: να ακολουθήσει για όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς έναν οδηγό της δεκαετίας του ’50 με θέμα «Πώς να γίνεις δημοφιλής», γραμμένο από την Μπέτι Κορνέλ, πρώην έφηβο μοντέλο.
Τα αποτελέσματα είναι ξεκαρδιστικά, συχνά στενόχωρα αλλά γεμάτα εκπλήξεις. Με χιούμορ και χάρη, το ταξίδι της Μάγια θα προσφέρει στους αναγνώστες όλων των ηλικιών ένα μάθημα αυτοπεποίθησης και θα τους βοηθήσει να καταλάβουν τι πραγματικά σημαίνει να είσαι δημοφιλής.

Προσωπική άποψη:
Η Maya είναι ένα κορίτσι μόλις δεκαέξι ετών, που παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει καταφέρει ήδη να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο το οποίο κι έχει μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες ενώ η Dreamworks έχει αποκτήσει τα δικαιώματα για την μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Μάλιστα, αξίζει να αναφέρουμε πως η Maya ανακηρύχθηκε το 2013, από τους New York Times, ως μία από τις έφηβες με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Όπως ίσως ήδη να έχετε καταλάβει, το βιβλίο αυτό που η ίδια υπογράφει, δεν είναι παρά μια προσωπική εξομολόγηση, η δική της αλήθεια, η αλήθεια ενός κοριτσιού που βρισκόταν στον πάτο της κοινωνικής αλυσίδας για να βρεθεί σήμερα να είναι διάσημη και μάλιστα, το όνομά της να θεωρείται σημαντικό και πως έχει να δώσει μαθήματα ζωής και αυτοεκτίμησης.

Όλα τα παραπάνω, χωρίς να θέλω να μπω στην διαδικασία να σας δώσω περιττές λεπτομέρειες σε σχέση με την υπόθεση του βιβλίου, καθιστούν δύσκολο να τα κρίνεις σε ένα "μυθιστόρημα", όταν αυτό δεν είναι επί της ουσίας μυθιστόρημα, αλλά η μαρτυρία ενός κοριτσιού για το πως έζησε εκείνο την προεφηβεία και την εφηβεία του, μιλώντας για όλα αυτά που βίωσε, έζησε, ένιωσε, ώστε να φτάσει στο σημείο να γίνει ο άνθρωπος που είναι σήμερα. Πώς μπορείς να κρίνεις την εμπειρία και το συναίσθημα κάποιου; Πολύ απλά, δεν μπορείς, αλλά παρ' όλα ταύτα θα προσπαθήσω, επειδή η ειλικρίνεια της Maya απέναντί μας και πολύ περισσότερο απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό, το αξίζουν και μάλιστα, με το παραπάνω.

Το βιβλίο, φυσικά κι έχει συγγραφικές αδυναμίες, αλλά αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην ηλικία και την απειρία της Maya, στην αδυναμία της να διαχειριστεί ολότελα την δυναμική της πένας της, που είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει, όπως και το ότι είναι βουτηγμένη στο συναίσθημα και στην ανάγκη της να εκφραστεί. Κι επειδή λίγο-πολύ, όλοι οι συγγραφείς έτσι είναι στο ξεκίνημά τους, είναι ένα στοιχείο που δεν μπορείς να το καταλογίσεις στα αρνητικά ή τουλάχιστον, όχι να τους δώσεις υπερβολική βαρύτητα. Για μένα, ως αναγνώστρια, αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι αυτό που η Maya θέλει να πει μέσα από την ιστορία της και αυτό δεν είναι άλλο από το πως πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας γι' αυτό που είναι, πως πρέπει να τον αποδεχόμαστε για την μοναδικότητά του, και πως όλοι μας είμαστε ξεχωριστοί αρκεί να το πιστέψουμε.

Σε μια εποχή όπου τα κοινωνικά πρότυπα είναι πιο θολά από ποτέ, η Maya είναι η δυνατή φωνή μιας έφηβης που δεν φοβάται να παραδεχτεί πως παρασύρθηκε από την "μόδα" της εποχής της που θέλει τα "τέλεια" και "ιδανικά" παιδιά να είναι σαν να έχουν βγει από μονάδα παραγωγής, πως και η ίδια λαχτάρησε να γίνει δημοφιλής, να την ξεχωρίζουν και να την "αγαπάνε" όλοι γύρω της, για να ανακαλύψει στην πορεία πως τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σημασία, όχι αν δεν μπορείς να είσαι εαυτό σου, όχι αν χάσεις την πραγματική σου ύπαρξη στην διαδρομή για να κυνηγήσεις ένα όνειρο που είναι εικονικό, πλασματικό, όχι αυτό που πραγματικά θες και πολύ περισσότερο, όχι εκείνο που θα σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο. Ένα βιβλίο που θα μιλήσει στις καρδιές των εφήβων και που θα τους πεις μια ιστορία που θα τους φανεί γνωστή και ίσως να τους διδάξει και κάτι.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Maya Van Wagenen
Μεταφραστής: Γαβρηιλίδου Πετρούλα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 304
ISBN: 978-618-01-0691-6