Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Νόρα Σάδερλιν είναι διάσημη –ή μάλλον διαβόητη– για τα καυτά ερωτικά της μυθιστορήματα, που το καθένα γίνεται μεγαλύτερη επιτυχία από το άλλο. Αλλά το τελευταίο της χειρόγραφο είναι διαφορετικό –πιο σοβαρό, πιο προσωπικό– και είναι σίγουρη ότι θα την καθιερώσει ως συγγραφέα… αν καταφέρει να το εκδώσει.
Ο Ζάκαρι Ίστον κρατάει την τύχη της Νόρα στα χέρια του. Ο απαιτητικός Βρετανός επιμελητής δεν θέλει να αναλάβει το βιβλίο της, και συμφωνεί μόνο υπό έναν όρο: να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Η Νόρα θα πρέπει να κάνει ακριβώς ό,τι της πει, ακόμα και να ξαναγράψει ολόκληρο το βιβλίο αν χρειαστεί –μέσα σε έξι εβδομάδες– αλλιώς η συμφωνία τους ακυρώνεται.
Η συνεργασία τους μετατρέπεται σύντομα σ’ ένα επικίνδυνο παιχνίδι υποταγής και κυριαρχίας. Οι συναντήσεις τους είναι εξοντωτικές… εκρηκτικές… και σοκαριστικά διεγερτικές.
Η Νόρα πίστευε πως ήξερε πώς είναι να φτάνεις στα άκρα. Ο Ζακ πίστευε πως δεν τον αφορούσε τίποτε απ’ όσα ήξερε η Νόρα. Τώρα θ’ ανακαλύψουν και οι δυο πως έκαναν λάθος. Γιατί σ’ έναν κόσμο όπου το πάθος σημαίνει πόνο, τίποτε δεν είναι τόσο απλό…

Προσωπική άποψη:
Η ερωτική λογοτεχνία, όπως έχουμε ξαναπεί δεκάδες φορές, τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τα πάνω της -αν και πλέον βρισκόμαστε στο σημείο που έχει ξεκινήσει η πτώση της-, με αποτέλεσμα όλοι οι εκδοτικοί να ψάχνουν το βιβλίο "φαινόμενο" που θα μπορούσε να τους βάλει στα πράγματα, σε ένα νέο είδος για την δική μας αγορά, και που πάνω απ' όλα, θα έκανε τη διαφορά και θα ξεχώριζε ανάμεσα σε πληθώρα τίτλων του ανταγωνισμού. Φυσικά, αυτό ήταν κάτι που στην πράξη δεν αποδείχτηκε ιδιαίτερα εύκολο, και φυσικό επόμενο ήταν τα περισσότερα βιβλία να μην κερδίσουν την αγάπη του κοινού, να πάνε άπατα ή, έστω, να ξεχαστούν πολύ γρήγορα. Ένα από αυτά είναι "Η Σειρήνα".

Η Νόρα είναι μια διάσημη και πετυχημένη συγγραφέας ερωτικών μυθιστορημάτων. Το τελευταίο της βιβλίο είναι διαφορετικό, πιο σοβαρό και πιο... προσωπικό, και είναι σίγουρη πως θα κάνει πάταγο, αρκεί καταφέρει να βρει το δρόμο για την έκδοση. Η μοίρα του βιβλίου της βρίσκεται στα χέρια του νέου της επιμελητή, Ζακ, ο οποίος δε φαίνεται πρόθυμος να το αποδεχτεί τόσο εύκολα στην υπάρχουσα μορφή του. Της κάνει, λοιπόν, μια πρόταση. Το βιβλίο θα μπορέσει να εκδοθεί αν κι εφόσον, η Νόρα, δεχτεί να το ξαναγράψει από την αρχή, σύμφωνα με τις δικές του προδιαγραφές και κατευθύνσεις και αυτό, σε διάστημα μόλις έξι εβδομάδων. Ανάμεσά τους αναπτύσσεται μια παράξενη και ιδιόμορφη σχέση γεμάτη εντάσεις, την ίδια ώρα που προσπαθούν να ξεπεράσουν τους πρώην συντρόφους τους.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του βιβλίου -την εποχή, τουλάχιστον, που κυκλοφόρησε- είναι το γεγονός πω, και οι δύο πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν χάσει την αγάπη της ζωής του, έχοντας χωρίσει μαζί τους, πράγμα που αναμφισβήτητα επηρεάζει όχι μόνο τη ζωή τους και τη σχέση τους με άλλους ανθρώπους, αλλά και σε διαπροσωπικό επίπεδο. Άνθρωποι που φέρουν ίδια ή έστω, παρόμοια τραύματα, δεν είναι απαραίτητο πως μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον αλλά αντίθετα, μπορούν πιο εύκολα να σκίσουν τις σάρκες τους. Παράλληλα, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου τίθεται ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Αν από μια BDSM αφαιρέσουμε το στοιχείο του σεξ, αυτό που απομένει τι είναι; Μήπως μόνο η σωματική βία και τίποτα περισσότερο; Ίσως είναι και το μοναδικό βιβλίο βασισμένο στη σχέση Κυρίαρχου-Υποτακτικού που μπαίνει στη διαδικασία να μας πάει ένα βήμα παραπέρα και μέχρι ενός σημείου, να μας προβληματίσει, χωρίς να υπονοώ πως παραδίδει βαθύτερα φιλοσοφικά μαθήματα.

Το ότι η Νόρα είναι η ίδια συγγραφέας ερωτικών μυθιστορημάτων είναι αρκετά διασκεδαστικό, αφού σε έναν βαθμό μοιάζει να αυτοσαρκάζει το ερωτικό, λογοτεχνικό πνεύμα της εποχής , αλλά και την ταυτότητα του ίδιου του βιβλίου. Και όντας ένα βιβλίο που το χιούμορ θα λέγαμε πως μάλλον απουσιάζει, ως "παιχνίδι" είναι αρκετά διασκεδαστικό. Η ιστορία, συνολικά, είναι σκοτεινή και παθιασμένη. Ναι, υπάρχει σεξ, και αρκετό μάλιστα, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο hardcore που να ενοχλήσει τον μέσο αναγνώστη ή, τουλάχιστον, τον συνειδητοποιημένο αναγνώστη. Αντίθετα, θα του προσφέρει μια διαφορετική οπτική στα πράγματα που είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Επιπλέον, δεδομένων ορισμένων "ταυτοτήτων", θίγονται ζητήματα ηθικής και ορίων μέσα από ένα πρίσμα ιδιαίτερα διαφορετικό και ανορθόδοξο.

Αν κάποιος ψάχνει ένα βιβλίο που θα τον κάνει να αισθανθεί άνετα, σίγουρα "Η Σειρήνα" δεν είναι ένα από αυτά. Δεν είναι ρομαντικό, δεν είναι εύκολο, δεν έχει το ευτυχισμένο τέλος που θα θέλουν -αναμφίβολα- οι περισσότεροι αναγνώστες. Κατά συνέπεια, το κοινό των "Αποχρώσεων" ίσως να πρέπει να στρέψει αλλού την προσοχή του, σε κάτι πιο αγγελικά πλασμένο. Κι επειδή έχω διαβάσει την συνέχεια, πρέπει να τονίσω πως η σειρά, στο σύνολό της, δεν είναι για ευαίσθητους αναγνώστες, αλλά ούτε και για αναγνώστες που ονειρεύονται έρωτες με συννεφάκια και ροζ καρδούλες. Πολύ απλά, η ιστορία της Νόρας και του Ζακ, είναι πολύ σκοτεινή για να σου δώσει κάτι τέτοιο, και δεν χρειάζεται κιόλας, αν και οι μελλοντικές ακρότητες δεν ξέρω κατά πόσο είναι του γούστου σας.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tiffany Reisz
Μεταφραστής: Γεωργιάδου Ρηγούλα
Εκδόσεις: Bell
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 426
ISBN: 978-960-620-586-6