Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα διαφορετικό βιβλίο παρουσιάζουν οι εκδόσεις Κλειδάριθμος. Είναι τα «Ξεκαρφώματα» του Κάπα Σαρδάμ (κατά κόσμον Κώστα Μαρδά), ο οποίος, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, παρωδεί υπό τύπον ρεπορτάζ, τα πολιτικά γεγονότα από το 2014 έως τις αρχές του 2015. Κάτι σαν ημερολόγιο γέφυρας από τις γραβάτες στα πουκάμισα.
Πρόκειται για 100 σατιρικά κείμενα γραμμένα στην εφημερίδα «Στο Καρφί», που υπερβαίνουν την επικαιρότητα. Συνιστούν το χιούμορ μιας μεταβατικής χρονιάς σε μια Ελλάδα που παραδέρνει μεταξύ τραγωδίας και κωμωδίας. Ένα βιβλίο που λειτουργεί ως σουρεαλιστικό χρονικό. Ιδού κάποιοι ενδεικτικοί τίτλοι:
  • Το σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή σε χασαποταβέρνα της Ραφήνας.
  • Τα events του Ξηρού στον Κορυδαλλό.
  • Η μεσολαβητική προσπάθεια του Μπαν Κι Μουν για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Βενιζέλου- Παπανδρέου.
  • Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί το Μνημόνιο της Ανάστασης.
  • Η Τηλεοπτική Αριστερά.
  • Τα δερματικά προβλήματα του Αντώνη Σαμαρά από το σκίσιμο των Μνημονίων.
  • Πως η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών απειλεί με κατάρρευση όλη την Ευρωζώνη!
  • Τα κυβερνητικά σχέδια για τη σύλληψη της τρόϊκας.
  • Οι 100.000 ώρες του Γιάννννη Βαρουφάκη στον αέρα.
  • Η γκαρντα-ρόμπα του υπουργού Οικονομικών στο Γιούρογκρουπ.

Προσωπική άποψη:
Ο Κώστας Μαρδάς είναι γνωστός ως διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Το καρφί», αλλά και από τις πολιτικές και ιστορικές μελέτες που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς. Φέτος, έρχεται να ταράξει τα νερά -και μαζί με αυτά τις συνειδήσεις μας- με ένα ανατρεπτικό βιβλίο που φέρει τον τίτλο "ΞεΚαρφώματα", με την υπογραφή των εκδόσεων Κλειδάριθμος. Επί της ουσίας, κάνοντας μια ανασκόπηση από το 2014 μέχρι και σήμερα, και έχοντας επιλέξει ορισμένα από τα κείμενα που υπογράφει για λογαριασμό της εφημερίδας του ως Κάπα Σαρδάμ, μας θυμίζει τις πιο καυτές στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας, έτσι όπως τις είδαμε εμείς, φέρνοντάς τες σε μια αντιπαράθεση θα λέγαμε με το πως τις είδε εκείνος, αλλά και με το τι έκρυβαν με επιδέξιο τρόπο πίσω τους.

Μια τεράστια παρέλαση ονομάτων τα οποία γνωρίζουμε μέσα από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες, τα εκατοντάδες άρθρα που γράφονται κατά περιόδους γι' αυτούς, από τα χιλιάδες σχόλια ειδικών ή μη, στο διαδίκτυο και όχι μόνο. Γεγονότα που θα... μείνουν στην Ιστορία, γεγονότα μέσα από το πέπλο μιας άλλης οπτικής, εκείνης της σάτιρας. Και η σάτιρα δεν γνωρίζει όρια, δεν έχει ηθικούς φραγμούς γιατί ακολουθεί την δική της λογική και αποκτά ολότελα δική της συνείδηση. Αυτό κάνει η σάτιρα! Κρίνει, κατακρίνει, καταδικάζει, διακωμωδεί ανθρώπους και καταστάσεις, αποκαλύπτοντας μέσα από τον κυνισμό τις καλά κρυμμένες αλήθειες αλλά και την πραγματικότητα μπροστά στην οποία εθελοτυφλούμε. Πολλές φορές -ίσως και τις περισσότερες- να το κάνει με τρόπο σουρεαλιστικό αλλά, για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή είναι και η μεγαλύτερη, ένοχη απόλαυση που προκαλεί.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μαρδάς Κώστας
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Διάφορα
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 232
ISBN: 978-960-461-639-8