Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Λάζαρος Πετράκης, ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας, έπειτα από πολλά χρόνια στην Αμερική επιστρέφει στην Ελλάδα για να ψάξει την αγαπημένη του Κατερίνα, τον πρώτο και μοναδικό έρωτα της ζωής του, αυτόν που σημάδεψε για πάντα την ύπαρξή του.
Τέσσερις φίλοι, από χρόνια χαμένοι μεταξύ τους, όταν ξαναβρίσκονται ανακαλύπτουν ότι το εφηβικό τους όνειρο είναι ακόμα ζωντανό. Η λαχτάρα τους να αποκτήσουν ένα ιστιοπλοϊκό, το πάθος τους για τη θάλασσα, την ελευθερία και τα ταξίδια είναι οι άξονες στους οποίους έχουν στηρίξει τις ζωές τους. Θα τολμήσουν να ακολουθήσουν εκείνο το παλιό τους όνειρο ή θα το θάψουν στη ρουτίνα της καθημερινότητας, όπως έκαναν και με τα άλλα όνειρά τους;
Ένα αόρατο νήμα ενώνει τον Λάζαρο Πετράκη με τους τέσσερις φίλους. Μήπως το ίδιο άρωμα που άφησε το σημάδι του στις ζωές τους και στα όνειρά τους; Το άρωμα λεμόνι;

Προσωπική άποψη:
Κλείστε τα μάτια σας για μια στιγμή. Προσπαθήστε να ταξιδέψετε νοερά πίσω στο χρόνο. Θυμηθείτε τον εαυτό σας ως παιδί, να τρέχει ανέμελο, να γελά με τους φίλους τους, να σκαρώνει σκανταλιές, μα πάνω απ' όλα, να κάνει όνειρα. Και τώρα, προσπαθήστε να σκάψετε ακόμα βαθύτερα στις αναμνήσεις σας για να φέρετε στην επιφάνεια εκείνες που νομίζατε ξεχασμένες. Ήχους, γεύσεις, αρώματα... Αλήθεια, τι άρωμα συντροφεύει τις δικές σας μνήμες; Για τον καθέναν από εμάς, είναι διαφορετικό, ξεχωριστό, ίσως και συμβολικό, όπως για τους ήρωες του νέου μυθιστορήματος της Αντιγόνης Πόμμερ που με έναν αέρα νοσταλγίας και τρυφερότητας μας ταξιδεύει στο χρόνο.

Τέσσερις παιδικοί φίλοι, η Ελίνα, ο Λάζαρος, ο Μάνος και ο Σάκης, που κάποτε είχαν ένα κοινό όνειρο που με τα χρόνια ξεχάστηκε στα σκονισμένα συρτάρια του μυαλού και της συνείδησής τους. Χαμένοι μέσα στην καθημερινότητά τους, άλλος ζώντας μοναχικά, άλλος έντονα, άλλος συμβατικά, άλλος κάνοντας υποχωρήσεις. Και όμως, κάπου βαθιά μέσα τους, ο έφηβος εαυτός τους εξακολουθεί να υπάρχει, να ζει, να αναπνέει, να λαχταρά να κατακτήσει όλα αυτά που τα χρόνια του στέρησαν. Επιλογές που τους οδήγησαν σε μονοπάτια διαφορετικά που όμως η μοίρα θέλησε να συγκλίνουν και πάλι. Και ανάμεσά τους, ένας ηλικιωμένος άντρας, ο Λάζαρος Πετράκης, που επιστρέφει στην Ελλάδα για να ενώσει και πάλι τις ζωές τους με τρόπους που ούτε καν είχαν φανταστεί.

Η γραφή της κυρίας Πόμμερ είναι ρομαντική, τρυφερή και νοσταλγική. Επιλέγοντας την αμφίδρομη αφήγηση, μας ταξιδεύει πότε στο χθες και πότε στο σήμερα, ξεδιπλώνοντας έτσι το χρονικό των ζωών των ηρώων μας, επιτρέποντάς μας να έχουμε μια σφαιρική εικόνα του ποιοι ήταν αλλά και του ποιοι έγιναν. Γινόμαστε μάρτυρες των αποφάσεων και των πράξεων που καθόρισαν την ύπαρξή τους, των σωστών και των λάθος επιλογών τους, αλλά και των πιο κρυφών επιθυμιών τους που αν και έμειναν για κάποια χρόνια στην άκρη δεν έσβησαν, δεν ξεχάστηκαν, παρά μονάχα ατόνησαν μέχρι να βρουν εκείνη τη σπίθα που χρειάζονταν προκειμένου να κυνηγήσουν τα όνειρα τα άπιαστα που μπορούν να φέρουν το χαμόγελο στα χείλη και την προσωπική τους λύτρωση.

Η αλήθεια είναι πως, αφηγηματικά, οι ήρωές μας δεν διεκδικούν τον ίδιο χρόνο, με την Ελίνα να φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην καρδιά της συγγραφέως, όμως αυτό είναι κάτι που τελικά δεν μας ενοχλεί, αφού φτάνουμε στο σημείο εκείνο που δεν υπάρχει πλέον επιστροφή και που οι εξελίξεις είναι τόσες πολλές και γρήγορες, που το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίζουμε την ανάγνωση με φρενήρεις ρυθμούς προκειμένου να φτάσουμε στην προσωπική ολοκλήρωση του κάθε χαρακτήρα, αλλά και στην ολοκλήρωσή τους ως σύνολο, αφού στην πραγματικότητα -και παρά τις διαφορές τους- η επιθυμία τους είναι ίδια. Να κατακτήσουν τους στόχους τους και να ζήσουν επιτέλους το όνειρό τους. Αλλά για να μπορέσουν να φτάσουν στο τέλος, πρέπει να κάνουν την αρχή και αυτό είναι κάτι που ο καθένας πρέπει να πετύχει μόνος του.

Το στοιχείο αυτό που καθιστά αβανταδόρικο το μυθιστόρημα της κυρίας Πόμμερ, είναι το ότι μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είναι σίγουρο το που θα καταλήξει η ιστορία της. Όλα είναι πιθανά, τα πάντα μπορούν να συμβούν, αφού οι εκπλήξεις είναι συνεχείς και ανατρέπουν τα δεδομένα, αφήνοντάς μας με κομμένη την ανάσα. Θα καταφέρουν, άραγε, οι τέσσερις ήρωές μας να αγγίξουν την ευτυχία που τόσο απελπισμένα λαχταρούν; Θα δούνε το όνειρό τους να παίρνει σάρκα και οστά και να ολοκληρώνεται έπειτα από τόσα χρόνια; Μπορούν να αλλάξουν το ποιοι είναι παίρνοντας τις σωστές αποφάσεις; Και ο μυστηριώδης ηλικιωμένος άντρας ποιος είναι, τι ρόλο παίζει στη ζωή τους; Πολλά τα ερωτήματα και καμία απάντηση δεν είναι αρκετά σίγουρη για να είναι σωστή, οπότε πρέπει να κάνετε μόνοι σας το ταξίδι αυτό και να ανακαλύψετε τις μικρές και τις μεγάλες αλήθειες του βιβλίου αυτού, μέσα στις σελίδες του οποίου ίσως να βρείτε κάτι από εσάς.
Βαθμολογία 8,50/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Πόμμερ Αντιγόνη
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-960-410-756-8