Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Δεν ήταν παρά μια φριχτή παρεξήγηση. Κάποιοι πληγώθηκαν. Και μετά τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο.
Από τότε που γεννήθηκε ο γιος της, πριν από πέντε χρόνια, η Τζέιν δεν έχει μείνει περισσότερο από έξι μήνες σ’ ένα μέρος. Συνεχώς φεύγει, σε μια προσπάθεια να δραπετεύσει από το παρελθόν της. Η ειδυλλιακή παραθαλάσσια πόλη Πίριγουι φαίνεται τώρα ότι θα γίνει το καταφύγιό της, και η Μάντλιν και η Σελέστ, δύο γυναίκες με φαινομενικά τέλεια ζωή, οι φίλες της.
Ένα βίαιο επεισόδιο ανάμεσα στα παιδιά τους την ώρα του παιχνιδιού θα εξελιχθεί σταδιακά σε μια δραματική υπόθεση που θα φέρει όλους τους γονείς σε σύγκρουση. Οι ψίθυροι και οι φήμες θα πάρουν διαστάσεις, και οι αλήθειες με τα ψέματα θα γίνουν ένα μπερδεμένο κουβάρι. Όλοι ήταν σίγουροι ότι η κατάσταση θα κατέληγε σε δάκρυα για κάποιους, κανείς όμως δεν πίστευε ότι το τέλος θα ήταν ένας φόνος…

Προσωπική άποψη:
Γνωρίσαμε την Liane Moriarty πριν από ένα χρόνο περίπου, όταν οι εκδόσεις Ψυχογιός εξέδωσαν στη χώρα μας το βιβλίο της, "Το μυστικό του συζύγου", το οποίο αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον κόσμο. Προσωπικά, και έχοντας διαβάσει το εν λόγω βιβλίο δύο φορές -μία στην πρωτότυπη, αγγλική του έκδοση και μία στην ελληνική-, είχα από καιρό καταλήξει στο συμπέρασμα πως έχουμε να κάνουμε με μία συγγραφέα με πολύ καλές προοπτικές η οποία, όμως, παρά την πληθώρα των θετικών στοιχείων που χαρακτήριζε το πρώτο της βιβλίο, απείχε αρκετά από το να μας προσφέρει την ιστορία εκείνη που θα μας ταρακουνούσε βαθιά, ουσιαστικά και ειλικρινά. Διατηρώντας, λοιπόν, την εμμονή της με τα μυστικά και τα ψέματα που αυτά επιφέρουν, στο νέο της βιβλίο καταφέρνει να βελτιώσει όλες εκείνες τις αδυναμίες που μας έκαναν να ζητάμε το κάτι παραπάνω από εκείνη, με την ιστορία ενός φόνου -που γνωρίζουμε- κι ενός θύματος -που δεν γνωρίζουμε-, αλλά και όσων έχουν συμβεί στα παρασκήνια οδηγώντας στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η Τζέιν είναι μια νεαρή γυναίκα που μεγαλώνει μόνη της τον πεντάχρονο γιο της και που συνεχώς μετακινείται από το ένα μέρος στο άλλος, αδυνατώντας να μείνει κάπου για περισσότερο από έξι μήνες. Όταν θα φτάσει την ήσυχη πόλη του Πίριγουι, θα πιστέψει πως έχει βρει το λιμάνι που έψαχνε, και θα ξεκινήσει μια νέα ζωή. Μάλιστα, θα αποκτήσει και νέες φίλες, τις Μάντλιν και Σελέστ, που αν και φαινομενικά έχουν τις τέλειες ζωές, η πραγματικότητά τους δεν είναι ακριβώς έτσι. Η πρώτη παλεύει να βρει έναν κώδικα επικοινωνίας με την κόρη της από τον πρώτη της γάμο, έτσι ώστε να βελτιώσει τη μεταξύ τους σχέση, ενώ ο γάμος της δεύτερης δεν είναι τόσο ονειρικός και πίσω του κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό. Ένας καβγάς ανάμεσα στα παιδιά τους θα σταθεί η αρχή ενός μεγάλου κακού που κανείς δεν περίμενε ότι θα έρθει, και που θα φέρει στο φως αλήθειες καλά θαμμένες.

Το "Μυστικά και ψέματα" είναι ένα δισδιάστατο βιβλίο. Υπάρχει αυτό που φαίνεται στην επιφάνεια, μια ιστορία για τις μαμάδες εκείνες που στα πλαίσια ενός κοινωνικού και σχολικού περιβάλλοντος βρίσκονται συνεχώς σε μια άτυπη διαμάχη. Μια διαμάχη ανάμεσα σε εκείνες που είναι εργαζόμενες και εκείνες που μένουν στο σπίτι τους προκειμένου να φροντίσουν αποκλειστικά την οικογένειά τους. Ανάμεσα σε εκείνες που θεωρούν πως τα παιδιά τους είναι χαρισματικά και ξεχωριστά, και σε εκείνες που μπορεί να μην νοιάζονται να αποδείξουν κάτι, αλλά που δεν παύουν να πληγώνονται από συμπεριφορές και καταστάσεις από τις οποίες, όμως, προσπαθούν να προφυλάξουν τα παιδιά τους. Στην επιφάνεια της ιστορίας αυτής, λοιπόν, υπάρχουν πολλά κλισέ της γυναικείας, μαμαδίστικης καθημερινότητας, στα οποία ο καθένας από εμάς μπορεί να βρει στοιχεία της δικιάς του ζωής, που άλλοτε είναι ποτισμένα με βιτριολικό χιούμορ και άλλοτε με την συγκαλυμμένη σκληρότητα της μητρικής προστασίας.

Υπάρχει όμως και αυτό που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια. Μια πραγματικότητα πολύ πιο σκληρή και με πολύ βαθύτερες πληγές από αυτές που πιστεύουμε αρχικά. Σε μία εποχή που ο σχολικός εκφοβισμός, η βία και ο τραμπουκισμός αποτελούν -δυστυχώς- μέρος της καθημερινότητάς μας, η συγγραφέας βρίσκει την έμπνευσή της σε αυτά τα στοιχεία, τα οποία και εισάγει στην ιστορία της για να δείξει με τον δικό της τρόπο, τη δύναμη και την ισχύ που μπορεί να έχουν φαινόμενα όπως αυτά, αλλά και τις τραγικές τους συνέπειες. Τονίζει πως η βία δεν είναι απαραίτητα κάτι προσωπικό, ένα συναίσθημα που καλλιεργείται βαθιά μέσα μας, αλλά πως μπορεί να γίνει συντροφική και να εκφραστεί με τον πιο σκληρό τρόπο, οδηγώντας σε λάθος δρόμους από τους οποίους καμιά φορά δεν υπάρχει επιστροφή και που πράξεις και αποφάσεις άλλων, μπορούν να παρασύρουν στον όλεθρο ακόμα κι εμάς τους ίδιους, έστω κι αν δεν επιθυμούμε συνειδητά να εμπλακούμε.

Η Liane Moriarty έχει γράψει ένα εξαιρετικό βιβλίο που καταφέρνει να μας βάλει σε σκέψεις και να μας προβληματίσει. Αφηγείται μια ιστορία που παρά την εσωτερική της σκληρότητα, είναι απόλυτα σύγχρονη και ρεαλιστική, που αντιπροσωπεύει μια πραγματικότητα στην οποία αρεσκόμαστε να κλείνουμε τα μάτια μας αλλά που η πράξη μας αυτή δεν αναιρεί την ύπαρξή της. Οικογένειες χολωμένες, σχέσεις βαλτωμένες, επιθυμίες και πάθη που θάφτηκαν βαθιά μέσα μας, έγιναν δηλητήριο, και μυστικά που κρατήσαμε καλά φυλαγμένα ή τουλάχιστον, έτσι πιστεύαμε, μέχρι που η πραγματικότητα ήρθε να μας διαψεύσει και τα γεγονότα να μας προλάβουν και να μας οδηγήσουν σε ένα τέρμα χωρίς επιστροφή. Ένα βιβλίο ανατρεπτικό, που το διαβάζεις με κομμένη την ανάσα και που μέχρι και την τελευταία στιγμή, αναζητείς την αλήθεια που όταν έρχεται και αποκαλύπτεται, ξεγυγμώνεται με τρόπους που δεν φανταζόσουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Liane Moriarty
Μεταφραστής: Αργυρίου Αναστάσιος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-01-1233-7