Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Με καύσιμο το ψέμα, με οδηγό το χάος, έφτασαν στο σπίτι τους. Τώρα;
Μετά το μακρινό και αγωνιώδες ταξίδι στην άκρη του σύμπαντος που ξεκίνησε με το "Μέχρι την άκρη του σύμπαντος" και συνεχίστηκε με το "Ένα εκατομμύριο ήλιοι", έφτασε το τελευταίο βιβλίο της εκπληκτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας, όπου η έμπειρη Μπεθ Ρέβις οδηγεί τους 1456 επιβάτες του διαστημικού σκάφους "Καλό Κατευόδιο" στον πλανήτη που τόσο ποθούσαν: την Κενταυρο-Γη.
Εκεί η Έιμυ και ο Πρεσβύτερος αφήνουν πίσω τους τους καταπιεστικούς τοίχους του σκάφους κι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή. Όμως η νέα Γη δεν είναι ο παράδεισος που έλπιζαν να βρουν. Εδώ υπάρχουν τεράστια πουλιά σαν πτεροδάκτυλοι, μοβ λουλούδια με τοξίνες που παραλύουν σώμα και μυαλό και μυστηριώδη, ανεξήγητης προέλευσης ερείπια μέσα στα οποία κρύβονται ανατριχιαστικά μυστικά. Και το χειρότερο απ' όλα; Οι πρώην επιβάτες του σκάφους «Καλό Κατευόδιο» δεν είναι μόνοι τους πάνω στον πλανήτη!
Αν η Έιμυ κι ο Πρεσβύτερος θέλουν να σώσουν την αποικία που παλεύουν να χτίσουν και να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλον, πρέπει να ανακαλύψουν ποιος -ή τι- βρίσκεται εκεί έξω. Θα πρέπει να κοιτάξουν βαθιά μέσα τους για να βρουν τι είναι αυτό που τους κάνει ανθρώπους, τι τους ενώνει, τι τους χωρίζει από αυτό που φοβούνται. Γιατί, αν καταρρεύσει η αποικία, όλα όσα έχουν θυσιάσει -φίλους, οικογένεια, ζωή πάνω στη Γη- δε θα σημαίνουν τίποτα...
Η Ρέβις ολοκληρώνει την αγαπημένη μας τριλογία επιστημονικής φαντασίας με τον πιο εκρηκτικό και απρόσμενο τρόπο!

Προσωπική άποψη:
'Εφτασε η ώρα, έστω και με κάποια καθυστέρηση, να σχολιάσουμε το τελευταίο βιβλίο της επικής, διαστημικής τριλογίας της Beth Revis, που ολοκληρώνει έναν κύκλο αγωνίας και περιπέτειας με άκρως εντυπωσιακό και ανατρεπτικό, θα λέγαμε, τρόπο. Γιατί, πλέον, οι ήρωές μας δεν έχουν να αντιμετωπίσουν την επικινδυνότητα της επιβίωσής τους στο διάστημα, προσπαθώντας να φτάσουν στον προορισμό τους, αλλά την επικινδυνότητα που βρίσκεται στον τόπο εκείνο που κάποιοι τους είχαν τάξει πως θα βρουν την ειρήνη, την ασφάλεια και την αρμονία που τόσο πολύ είχαν ανάγκη, ώστε να μπορέσουν να φτιάξουν μια ενωμένη κοινότητα, τα σπίτια τους, τις δικές τους οικογένειες, τις ζωές τους από το μηδέν. Βέβαια, η ζωή βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά και αυτά που σου επιφυλάσσει, τις περισσότερες σειρές, δεν μπορείς ούτε να τα προβλέψεις, αλλά ούτε και να τα φανταστείς.

Το Καλό Κατευόδιο, περνώντας από χίλια δυο δεινά που κόντεψαν να στοιχίσουν τη ζωή όλων των επιβατών του, καταφέρνει να φτάσει στον πολυπόθητο προορισμό του, στην Κενταυρο-Γη. Όμως αυτή η νέα Γη δεν είναι ακριβώς αυτό που περίμεναν να βρουν, και το να χτίσουν μία νέα ζωή εκεί, μακριά από τους ατσαλένιους τοίχους του αεροσκάφους που τους περιέβαλλε μια ζωή με ψέματα και σκοτεινά μυστικά, δεν είναι εύκολο. Η ζωή στη νέα Γη αποδεικνύεται πως απέχει πολύ από το να είναι ουτοπική, αφού σε κάθε γωνιά βρίσκονται άγνωστοι κίνδυνοι που απειλούν τη ζωή όλων για ακόμα μία φορά. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι επιβάτες του αεροσκάφους, ανακαλύπτουν πως ο πλανήτης αυτός που καλείται να τους φιλοξενήσει, δεν είναι ακατοίκητος, αλλά αντίθετα, βρίσκονται και άλλοι πάνω σε αυτόν, απειλώντας να καταστρέψουν ό,τι αυτοί προσπαθούν να χτίσουν.

Η αλήθεια είναι πως όταν ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου αυτού, τα συναισθήματά μου ήταν κάπως μπερδεμένα και ανάμεικτα. Από τη μία με ξένισε το γεγονός πως συνάντησα την εξέλιξη μιας πλοκής που δεν περίμενα, και που σε έναν βαθμό άλλαξε την μορφή και τη δομή της μέχρι τώρα ιστορίας, αλλά από την άλλη, όσο περισσότερο το σκέφτομαι, καταλήγω στο συμπέρασμα πως αυτή η έκπληξη είναι το στοιχείο που αποδεικνύεται το γοητευτικότερο όλων. Γιατί η συγγραφέας, με πολύ έξυπνο τρόπο, έχοντας καταλάβει πως έχει εξαντλήσει το θέμα "περιπέτειες στο διάστημα", αποφασίζει να βάλει την ιστορία της σε μια διαφορετική τροχιά που ναι μεν αλλάζει την μέχρι τώρα δραματουργία, αλλά όχι και το συνολικό ύφος της ιστορίας, ολοκληρώνοντας -παράλληλα- με τον τρόπο αυτό, όσο πιο ιδανικά μπορεί το δυστοπικό της παραμύθι.

Πλέον οι ήρωές μας δεν βρίσκονται περιορισμένοι ανάμεσα σε ατσάλινους τοίχους, ούτε είναι περικυκλωμένοι από το αχανές διάστημα που δεν τους επιτρέπει να δραπετεύσουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αυτό, αυτόματα, τους προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, καθότι πολύ μεγαλύτερο και το πεδίο δράσης τους. Παράλληλα, το πεδίο αυτό, όντας εντελώς νέο και ανεξερεύνητο, προσφέρει μυριάδες εκπλήξεις που με τη σειρά τους οδηγούν σε μια σειρά ανατροπών που κάνουν τους παλμούς μας να ανεβαίνουν, καθώς παρακολουθούμε την καυτή εξέλιξη των γεγονότων που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στην κορύφωση του δράματος, προκαλώντας συγκίνηση και ανακούφιση, κάτι που στα δυστοπικά μυθιστορήματα δεν συνηθίζουμε να αισθανόμαστε κατά την ολοκλήρωσή του κύκλου τους -όχι, τουλάχιστον, στον απόλυτο βαθμό-, γεγονός που αποτελεί μια ευχάριστη αλλαγή.

Θα μπορούσα να πω περισσότερα, αλλά δεν θα ήθελα να φλυαρήσω και πολύ περισσότερο, δεν θα ήθελα να σας αποκαλύψω κάποιο στοιχείο που πιθανότατα θα μείωνε το αίσθημα αγωνίας που μπορεί να διαβάσει κανείς διαβάζοντας, όχι μόνο το βιβλίο αυτό, αλλά την τριλογία συνολικά, αφού σε αυτό το τελευταίο μέρος, ακόμα και τα τελευταία κομμάτια του παζλ έρχονται να μπουν στη θέση τους και να λύσουν ακόμα και την πιο μικρή απορία. Αν, λοιπόν, είστε λάτρης της επιστημονικής φαντασίας και αγαπάτε τα δυστοπικά μυθιστορήματα, η Revis έχει δημιουργήσει την ιδανική σειρά βιβλίων για εσάς, καταφέρνοντας να παντρέψει τα παραπάνω αφηγηματικά στοιχεία, συνδυάζοντάς τα με αμείωτη περιπέτεια και δράση, αλλά και με βαθιά συναισθήματα, καθώς και κοινωνικούς, πολιτικούς, ανθρώπινους προβληματισμούς, που ίσως αξίζει να μας βάλουν σε σκέψεις, καθότι ένα μέλλον σαν και αυτό που περιγράφει να μην είναι τόσο τραγικά μακριά.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Beth Revis
Μεταφραστής: Πιπίνη Αργυρώ
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 564
ISBN: 978-960-16-5061-6