Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένας επιτυχημένος νεαρός δικηγόρος εγκαταλείπει τη Νέα Υόρκη για να αφοσιωθεί στο όνειρό του και να ζήσει ως εφημέριος στην επαρχία. Η γυναίκα του εγκαταλείπει την καριέρα της για να τον ακολουθήσει.
Ένας ανεξάρτητος εκδότης αναζητά το μυθιστόρημα που θα κάνει τη μεγάλη επιτυχία. Το βρίσκει στο χειρόγραφο μιας κοπέλας που ζει σε μια κοινωνία κολλημένη στον δέκατο έβδομο αιώνα. Πρώτα ερωτεύεται το βιβλίο της, μετά, την ίδια...
Δύο ιστορίες που τις χωρίζουν τριάντα οκτώ χρόνια αλλά τις ενώνει το πεπρωμένο... και η αγάπη, που δεν πεθαίνει ποτέ.

Προσωπική άποψη:
Η πρώτη μου επαφή με την συγγραφέα των εκατομμυρίων μοσχοπουλημένων αντιτύπων σε ολόκληρο τον πλανήτη, Danielle Steel, έγινε όταν κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο της "Έρωτας εξ αποστάσεως". Όσοι είχατε διαβάσει την άποψή μου για το συγκεκριμένο έργο της, ίσως να θυμάστε πως δεν με είχε συγκινήσει και πως το είχα βρει εντελώς έξω από τα γούστα μου και τις αναγνωστικές μου συνήθειες, αλλά και ως ένα βιβλίο που απευθυνόταν σε ένα κοινό μιας κάποιας ηλικίας, αφού θεωρούσα εξαιρετικά δύσκολο να ταυτιστεί κανείς με μια γυναίκα που έχει ήδη διανύσει τα μισά χρόνια της ζωής της, εκτός κι αν βρίσκονται στο ίδιο βαγόνι. Το "Μέχρι το τέλος του κόσμου" είναι ακόμα ένα βιβλίο της συγγραφέως που δεν με ξετρέλανε αλλά αναμφίβολα, σε επίπεδο σύγκρισης, κερδίζει.

Ο Μπιλ και η Τζένι συναντιούνται στη Νέα Υόρκη και ένας μεγάλος έρωτας γεννιέται ανάμεσά τους. Εκείνος, γιος μιας μεγάλης οικογένειας και επιτυχημένος δικηγόρος, ένα επάγγελμα που ακολούθησε για να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των γονιών του. Μέχρι τη μέρα, τουλάχιστον, που αποφασίζει να πάρει τη ζωή στα χέρια του και να την ζήσει όπως ονειρεύεται, στο πλευρό της γυναίκας που αγαπάς. Τριάντα οκτώ χρόνια αργότερα, ο Μπομπ, ανεξάρτητος εκδότης, αναζητά το μυθιστόρημα εκείνο που θα κάνει ξεχωριστή επιτυχία. Και το βρίσκει στο χειρόγραφο της Λίλυ, που σχεδόν τυχαία -ή και καρμικά- φτάνει στα χέρια του. Αποφασίζει, λοιπόν, να την αναζητήσει, και θα την βρει σε ένα χωριό που ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει αιώνες πριν. Και εκτός από έναν τόπο μυστήριο και ένα νέο best seller, ο Μπομπ βρίσκει και τη γυναίκα εκείνη που θα του κλέψει την καρδιά.

Η Steel επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία της σε έναν τόπο αλλά σε δύο χρόνους, που χωρίζονται μεταξύ τους με απόσταση σχεδόν σαράντα ετών. Δύο ζευγάρια που αν και θεωρητικά δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους, κατά κάποιον τρόπο, συνδέονται, με τα πεπρωμένα τους να είναι δεμένα με μια αόρατη μαγική κλωστή που σε καλεί να την ακολουθήσεις σε μία διαδρομή γεμάτη από εκπλήξεις και ανατροπές. Τουλάχιστον, αυτή είναι η πρόθεση της συγγραφέως, αφού ορισμένες μικρές λεπτομέρειες θα μπορούσε να τις είχε χειριστεί λίγο καλύτερα, έτσι ώστε να συγκαλύψει ορισμένα στοιχεία για λίγο μεγαλύτερο διάστημα, αναστέλλοντας για λίγο ακόμα την βεβαιότητά μας γι' αυτό που θα επαληθευόταν λίγο αργότερα. Παρ' όλα ταύτα, η πλοκή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και καταφέρνει να κρατήσει τον αναγνώστη σε μία εγρήγορση που δεν τους επιτρέπει να βαρεθεί.

Αυτό που για μένα αποτελεί το μεγάλο μειονέκτημα του βιβλίου, είναι οι χαρακτήρες του. Θεωρώ πως ανάμεσα στα δύο ζευγάρια υπάρχει μια ανισορροπία, με εκείνο των Μπομπ και Λίλυ να φαίνεται να έχουν καλύτερη χημεία και με την αγάπη τους να είναι πιο πειστική και ρεαλιστική. Αντίθετα, η σχέση ανάμεσα στον Μπιλ και στην Τζένι είναι πολύ επίπεδη και άνευρη, και παρά που ουκ ολίγες φορές ακούγονται μεγαλόστομες κουβέντες αγάπης, δεν μπορώ να πω πως μας πείθουν με πολύ μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, πιστεύω πως το background story αλλά και οι χαρακτήρες που εμπλέκονται στις ζωές του πρώτου ζευγαριού, είναι καλύτερα σχεδιασμένα και πιο μεστά δομημένα, έτσι ώστε να παρουσιάζουν -ως σύνολο- πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Συνολικά, το "Μέχρι το τέλος του κόσμου" είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα και που δεν θα σε κάνει να βαρεθείς, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει πως μπορεί να σου προσφέρει πολύ μεγάλες συγκινήσεις. Αν οι χαρακτήρες ήταν πιο καλοδουλεμένοι, είχαν πιο ουσιαστική εξέλιξη κατά την διάρκεια της πλοκής και παρουσίαζαν μεγαλύτερο βάθος, τότε σίγουρα τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και σίγουρα θα μπορούσαμε να μιλάμε τώρα για μια επική ιστορία αγάπης. Τώρα, όμως, μπορούμε απλά να πούμε πως έχουμε να κάνουμε με μια αρκετά καλή προσπάθεια, που δεν πέτυχε τα μέγιστα, και που σίγουρα δεν αποτελεί την καλύτερη δουλειά της συγγραφέως. Κρίνοντας όχι από προσωπική εμπειρία -που είναι περιορισμένη όσον αφορά τα βιβλία της-, αλλά από την παγκόσμια επιτυχία της, μάλλον αυτό συμβαίνει.
Βαθμολογία 6,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Danielle Steel
Μεταφραστής: Τραϊκόγλου Μαρία-Ρόζα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-960-566-693-4