Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Νάταλι Ρέινς, ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια του Μπρόντγουεϊ, βρίσκεται δολοφονημένη στο σπίτι της. Αμέσως οι υποψίες στρέφονται στον ατζέντη και εν διαστάσει σύζυγό της Γκρεγκ Άλντριχ. Δεν του απαγγέλλονται όμως κατηγορίες παρά δυο χρόνια αργότερα, όταν ο Τζίμι Ίστον, ένας επαγγελματίας εγκληματίας, ισχυρίζεται ότι ο Άλντριχ τον είχε προσλάβει για να δολοφονήσει τη γυναίκα του. Η δίκη που θα ακολουθήσει είναι η σπουδαιότερη στην καριέρα της γοητευτικής τριανταδυάχρονης εισαγγελέα Έιμι Γουάλας και η δυσκολότερη, καθώς τα συναισθήματα που γεννιούνται στη μεταμοσχευμένη της καρδιά αψηφούν κάθε λογική.

Προσωπική άποψη:
Γνώρισα την Mary Higgins-Clark μέσα από το βιβλίο της "Ένοχη νύχτα", που για κάποιον παράλογο λόγο είχε κυκλοφορήσει στη Χρυσή Σειρά των εκδόσεων Μεταίχμιο, μια επιλογή μάλλον ατυχής αφού, στην πραγματικότητα, η εν λόγω συγγραφέας ασχολείται με την συγγραφή μυθιστορημάτων που τείνουν περισσότερο στην αστυνομική κατηγορία, παρά σε οποιαδήποτε άλλη. Ως εκ τούτου, η προαναφερόμενη επιλογή του εκδοτικού, με είχε επηρεάσει -λανθασμένα- και περίμενα να διαβάσω κάτι διαφορετικό από αυτό που τελικά ήταν το βιβλίο, κάτι που αποτέλεσε για μένα μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη. Φέτος, οι εκδόσεις Μεταίχμιο, επέστρεψαν με ένα ακόμη βιβλίο της συγγραφέως το οποίο -ευτυχώς- δεν φέρει την "χρυσή" ταμπέλα, και που παρά το γλυκανάλατο εξώφυλλό του, κρύβει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία.

Όλα ξεκινάνε όταν η Νάταλι Ρέινς, διάσημο αστέρι του Μπρόντγουεϊ, βρίσκεται νεκρή στο σπίτι της. Όλα τα στοιχεία μαρτυρούν πως πρόκειται για δολοφονία, και στο στόχαστρο της αστυνομίας μπαίνει ο εν διαστάσει σύζυγός της και ατζέντης της, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος. Ωστόσο, κατηγορίες δεν του απαγγέλλονται παρά μονάχα δύο χρόνια αργότερα, όταν ένας επαγγελματίας δολοφόνος εμφανίζεται από το πουθενά και δηλώνει πως ο Γκρεγκ τον προσέλαβε για να βγάλει τη γυναίκα του από τη μέση. Η εισαγγελέας Έιμι Γουάλας είναι εκείνη που αναλαμβάνει την πολύκροτη δίκη, και παρά που προσπαθεί να κάνει την δουλειά της βάσει λογικής, έρχεται αντιμέτωπη με τα συναισθήματά της που την οδηγούν σε παράξενα μονοπάτια που ποτέ της δεν φανταζόταν πως θα βρισκόταν, δίνοντας άλλη διάσταση στην όλη υπόθεση.

Τα βιβλία της Clark, στην πλειοψηφία τους, χαρακτηρίζονται από το πάντρεμα περιπέτειας, αστυνομικού-δικαστικού θρίλερ και του ρομαντικού στοιχείου. Στην προκειμένη περίπτωση, το ρομαντικό στοιχείο απουσιάζει εντελώς από το βιβλίο αυτό, πράγμα που ίσως να ξένισε κάπως τους φανατικούς αναγνώστες της, όχι όμως κι εμένα, που σαφέστατα προτιμώ να απολαμβάνω ένα καθαρόαιμο αστυνομικό-δικαστικό δράμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και μπορεί από την περίληψη και μόνο να υποψιαζόμαστε ορισμένα βασικά στοιχεία της πλοκής, όμως αυτό δεν στέκεται ικανό να χαλάσει το ευρύτερο κλίμα αγωνίας και περιπέτειας που διακατέχει το βιβλίο, αφού οι ανατροπές είναι πάρα πολλές, όπως και οι εκπλήξεις που αναγκάζουν την πλοκή να αλλάξει κατεύθυνση, ώστε να μας οδηγήσει στην κορύφωση του δράματος μέσω ενός φινάλε που οι περισσότεροι δεν περιμέναμε.

Το κείμενο είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, η πλοκή σφιχτή και καλοδουλεμένη έτσι ώστε η αγωνία μας να εντείνεται όλο και περισσότερο, καθιστώντας την ανάγνωση όχι απλά μεθυστική, αλλά μια εμπειρία έντονη και δυνατή, που καθιστά σχεδόν αδύνατον το να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου, όχι τουλάχιστον πριν να φτάσεις στην τελευταία του σελίδα. Η μοναδική μου ένταση έχει να κάνει με το χτίσιμο και την ανάπτυξη ορισμένων χαρακτήρων έναντι άλλων, που φαντάζει κάπως πιο ομαλή και άνευρη απ' όσο ίσως θα μπορούσε να είναι, αφού το βάθος τους είναι στην πραγματικότητα αρκετά επιφανειακό. Βέβαια, επειδή η ουσία της ιστορίας βρίσκεται αλλού και όχι τόσο πολύ στους ίδιους τους χαρακτήρες, είναι κάτι που μπορούμε σε έναν βαθμό να συγχωρήσουμε, ή ακόμα και να παραβλέψουμε.

Η "Δανεική καρδιά" είναι μια ιστορία που παντρεύει το μεταφυσικό στοιχείο με το ρεαλιστικό με τρόπο άρτιο και πολύ σωστά δομημένο. Σαφέστατα και υπάρχουν κάποιες ιατρικές ανακρίβειες, αλλά επειδή μιλάμε για μυθιστορία και όχι για εγκληματική ανάλυση πραγματικής έρευνας, είναι κάτι το οποίο λειτουργεί στα πλαίσια της εφικτής μεταποίησης μίας πραγματικότητας. Μια ιστορία άγρια αλλά και βαθιά συναισθηματική, χωρίς να αναλώνεται σε ρομαντισμούς που δεν έχουν θέση στην όλη εξέλιξη του δράματος της αποκάλυψης των πραγματικών γεγονότων πίσω από την δολοφονία της Νάταλι. Το ταξίδι της Έιμι μέχρι να φτάσει στην συγκλονιστική ανακάλυψη της αλήθειας που θα καθορίσει την έκβαση της δίκης αλλά και της ίδιας της τής ζωής, αποδεικνύεται γοητευτικό και καθηλωτικό, από την πρώτη μέχρι και την τελευταία λέξη, και αδιαμφισβήτητα θα το πρότεινα σε κάθε φανατικό είδους με την βεβαιότητα πως θα το απολαύσει όσο κι εγώ.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Mary Higgins-Clark
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-960-566-697-2