Το Vinyl is back παρουσιάζει μια βραδιά Jazz στο Cine Κεραμεικός, την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015.

Τρία κορυφαία ονόματα της ελληνικής jazz σκηνής, οι Next Step Quintet, ο Γιώργος Κοντραφούρης με το Baby Trio του, η Τέρη Βογιατζόγλου με το κουαρτέτο της και στην μπλε νότα της βραδιάς οι Blues Revenge συναντώνται για πρώτη φορά στο Vinyl is back την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου σε μοναδική συναυλία στο «Cine Κεραμεικός»!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΡΑΦΟΥΡΗΣ BABY TRIO

Ο Άσος του Hammond και τα «παιδιά» του! O George Kontrafouris and his Baby Trio αποτελούνται -με εξαίρεση τον Γιώργο Κοντραφούρη- από μουσικούς κάτω των 25 χρόνων, δίνοντας μια εφηβική διάσταση στη μουσική που παίζουν, συμβολίζοντας όλες τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες μας πριν η “κανονική ζωή” ξεκινήσει...

Ο Γιώργος Κοντραφούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Σπούδασε κλασικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο. Στην ηλικία των 16, έστρεψε το ενδιαφέρον του στη τζαζ και παρακολούθησε μαθήματα τζαζ αυτοσχεδιασμού με τον Μάρκο Αλεξίου. Παρακολούθησε μαθήματα επίσης με τους Jim Beard και Jarmo Savolainen. Αποφοίτησε με Bachelor’s και Master’s degree in Jazz Performance από την Ακαδημία Sibelius στη Φινλανδία.

Έχει συνεργαστεί ως πιανίστας ή οργανίστας με πολύ σημαντικούς και σπουδαίους μουσικούς όπως: Mark Johnson, Arild Andersen, Marcus Stockhausen, Louisiana Red, Keith Copeland, Andy Sheppard, Ralph Peterson Jr., Bob Brozman, Carla Cook, Alvester Garnett, Stepko Gut, Olivier Gatto, David Liebman, Houston Pearson, Eric Alexander, David Sills, Lou Donaldson, Sam Newsome, Jamie Hadad, Deborah Davies, Benny Golson, Tim Hagans, Bob Shepard, Carmen Lundy, Sheila Jordan, Jukkis Uotila, Wade Mikkola, Takis Paterelis, Stratos Vougas, Dimos Dimitriadis, Lydia Fylipovic, T. Spasov, A. Pacatius.

Έχει διδάξει τζαζ πιάνο και όργανο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο Ωδείο Athenaeum στην Ελλάδα και στην Ακαδημία Sibelius στη Φινλανδία.
Έχει δώσει σεμινάρια σε διάφορες σχολές στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Ινδονησία και στην Εσθονία μέχρι σήμερα.

Στο Baby Trio του Γιώργου Κοντραφούρη (Hammond) παίζουν επίσης οι : Γιάννης Παπαδούλης (ντραμς) και Μιχάλης Τσιφτσής (κιθάρα)

Περισσότερες πληροφορίες για το Baby Trio του Γιώργου Κοντραφούρη: http://jazzonline.gr/en/musicians/item/202-baby-trio.html

Next Step Quintet

H νέα δύναμη της ελληνικής jazz σκηνής που έχει μέσο όρο ηλικίας τα 25 χρόνια!

Οι Next Step Quintet ένα δραστήριο συναυλικά jazz σχήμα που δημιουργήθηκε το 2011 ως αποτέλεσμα των κοινών μουσικών σπουδών των νεαρών Θοδωρή Κότσυφα, Βασίλη Ποδαρά, Γιάννη Παπαδόπουλου και Ντίνου Μάνου, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Συναντώντας τον Ελληνο-Σουηδό σαξοφωνίστα Ορφέα  Τσουκαλά, το line-up του σχήματος ολοκληρώθηκε και ύστερα από ένα χρόνο συνεργασίας, το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε.

Καθώς ο Ορφέας Τσουκαλάς συμμετείχε μόνο σε αυτόν τον δίσκο, οι Next Step Quintet συνέχισαν την πορεία τους με μια σειρά συνεργασιών (JD Walter, Tivon Pennicott κ.α).

Το δεύτερο άλμπουμ της μπάντας, «II», θα κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 2015 και είναι ο καρπός της συνεργασίας τους με τον Νεοϋορκέζο σαξοφωνίστα Tivon Pennicott! Συμμετέχει επίσης ο Τάκης Πατερέλης.

Το «ΙΙ» των Next Step Quintet θα κυκλοφορήσει επίσης σε βινύλιο (limited edition) τον Μάρτιο του 2016.

Οι Next Step Quintet το Σεπτέμβριο του 2015 συμμετείχαν στο φεστιβάλ «4ο Jazz στο Πάρκο» με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Γιώργο Τρανταλίδη.

Τους Next Step Quintet αποτελούν οι:

Θοδωρής Κότσυφας (κιθάρα)
Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο)
Κωνσταντίνος Μάνος (κοντραμπάσο)
Βασίλης Ποδαράς (ντραμς)
Μαζί τους ο Τάκης Πατερέλης (σαξόφωνο)

ΤΕΡΗ ΒΑΚΙΡΤΖΟΓΛΟΥ

Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα!

Η Τέρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τα μαθήματα μουσικής σε ηλικία 12 ετών, αλλά οι πρώτες της εμπειρίες με το τραγούδι ήταν σε χορωδίες νωρίτερα.
Το 2004 πέρασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Κέρκυρα. Έντονα επηρεασμένη από την ισχυρή παρουσία του τζαζ τμήματος του Πανεπιστημίου, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον αυτοσχεδιασμό και να δώσει έμφαση στις τζαζ σπουδές. Εκεί σπούδασε και συνεργάστηκε με καταξιωμένους μουσικούς όπως ο Γιώργος Κοντραφούρης, ο Δήμος Δημητριάδης, ο Βασίλης Ρακόπουλος, ο Δημήτρης Καλαντζής και o Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης.

Ταυτόχρονα, διατηρούσε τα προσωπικά της σχήματα και συμμετείχε σε πολλές επαγγελματικές μπάντες που εκπροσωπούσαν διάφορα είδη μουσικής, σε χώρους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επί πέντε χρόνια λάμβανε μέρος στη Θερινή Τζαζ Ακαδημία στην Κέρκυρα, όπου παρακολούθησε μαθήματα διεθνών τραγουδιστών της τζαζ όπως οι Sheila Jordan, Mark Murphy, Katchie Cartwright και JD Walter.

Το 2011 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να κάνει περαιτέρω σπουδές στο τζαζ τραγούδι. Της απονεμήθηκε η υποτροφία του ιδρύματος Fulbright, καθώς και του ιδρύματος Ωνάση προκειμένου να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στο Τζαζ τραγούδι, στο Aaron Copland School of Music.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, έλαβε μέρος στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τζαζ "Voicingers" το 2012, που έλαβε χώρα στο Ζόρι, στην Πολωνία και στον οποίο έφτασε στο ημιτελικό στάδιο.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζούσε στη Νέα Υόρκη όπου παρουσίαζε συχνά τα προσωπικά της πρότζεκτ σε χώρους μεταξύ των οποίων το "Le Poisson Rouge", το "Cornelia St Cafe", το "Swing 46", το "Somethin Jazz Club" και το "Silvana".

Προετοιμάζεται να ηχογραφήσει το πρώτο της άλμπουμ με τις δικές της πρωτότυπες συνθέσεις και διασκευές, πηγή έμπνευσης για τα οποία αποτέλεσε η ζωή στην Νέα Υόρκη.

Το line up:

Τέρη Βακιρτζόγλου (τραγούδι)
Θοδωρής Κότσυφας (κιθάρα)
Κωνσταντίνος Μάνος (κοντραμπάσο)
Βασίλης Ποδαράς (ντραμς)

BLUES REVENGE feat. Δημήτρης Πολύτιμος

Η διαχρονική αξία του Blues!

Την μπλε νότα στο φεστιβάλ θα δώσουν οι Blues Revenge.  Ένα group που κινείται από το ηλεκτρικό blues του Chicago ως το jump blues της Δυτικής Ακτής και από το rock blues της Βρετανίας ως το jazz blues της Νέας Υόρκης. Παίζουν κλασικά κομμάτια των Robert Johnson, Muddy Waters, Freddie King, BB King, Howlin’ Wolf, Buddy Guy, Albert King, Peter Green, Eric Clapton, Cream και πολλών άλλων...

Οι Blues Revenge παίζουν blues με το δικό τους ύφος. Παίρνουν παλιά ξεχασμένα blues από το Μισσισίπι και τα μετατρέπουν σε σύγχρονη εκδοχή, με ηλεκτρικό ήχο. Ο μπασίστας Τάσος Δρίτσος και ο ντράμερ Χρήστος Ανδριανός έχουν προϋπηρεσία για χρόνια στην jazz με μουσικούς όπως οι Γιώργος Κοντραφούρης, Τάκης Πατερέλης, Στράτος Βουγάς κ.α προέρχονται από τη jazz και έτσι κάνουν τη διαφορά, δηλαδή το rhtythn section που προέρχεται από τη τζαζ σε συνδυασμό με τον προσωπικό ήχο της κιθάρας του Ανδρέα Γκομόζια.  Στο ρεπερτόριό τους υπάρχουν και δικά τους κομμάτια, από τη jazz σε blues ύφος, αλλά και το classic rock του ’60 (Hendrix, Cream, J.J Cale, Allman Brothers, Rory Gallagher κ.α.)  σε δική τους εκτέλεση.

Ο leader των Blues Revenge, ο Ανδρέας Γκομόζιας παίζει κιθάρα από το 1980 με συμμετοχή στους BLUES FAMILY. Το 1993 ιδρύει τούς DRIFTING AROUND. Αυτό πού τον κάνει να ξεχωρίζει είναι η εκπληκτική αυτοδίδαχτη και επικοινωνιακή τεχνική του καθώς και οι αμέτρητες live εμφανίσεις του. Έχει συνεργαστεί με πολλούς έλληνες μουσικούς και έχει ανοίξει τις συναυλίες των: Peter Green, Snowy White, Mick Taylor, John Mayall, Nine Below Zero, Nazareth, Paul Lamp και Eric Sardina.

Το καλοκαίρι του 2008, μαζί με τον Τάσο Δρίτσο στο μπάσο και το Χρήστο Ανδριανό στα τύμπανα, δημιουργεί τους BLUES REVENGE, ένα σχήμα που στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά των blues, εμπλουτίζοντας όμως αυτή την τόσο σημαντική μουσική φόρμα με στοιχεία και από άλλες μουσικές, όπως rock, soul, jazz, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον ηχητικό αποτέλεσμα.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένα blues συγκρότημα θα εμφανιστεί σε jazz φεστιβάλ !

Μαζί τους ο… ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ

Φυσιογνωμία στο rock’n’ roll. Μισός αιώνας (1965 – 2015)…on the road ! O μακροβιότερος Έλληνας μουσικός εν ενεργεία!

Ιδρυτής του απόλυτα ροκ συγκροτήματος της δεκαετία του ’60, τους M.G.C., αρχικά που σημαίνουν Modern Greek Combo, ονομασία που έδωσε στο γκρουπ ο Ντίνος Ηλιόπουλος! Άφησαν τρία 45άρια  με σπάνιες σήμερα ηχογραφήσεις.

Ο Δημήτρης Πολύτιμος έβγαλε τον Δημήτρη Πουλικάκο στο τραγούδι όταν από μπασίστα των M.G.C. τον ενθάρρυνε να γίνει ο τραγουδιστής τους και από τότε είναι αχώριστοι φίλοι και συνεργάτες, πάντα στο ίδιο γκρουπ. Και στο πέρασμα του από τον Εξαδάκτυλο, έγραψε στο δίσκο «Ζωντανοί στο Κύτταρο», ήταν παρών με την αφρόκρεμα των Ελλήνων μουσικών στο «Crazy Love στου Ζωγράφου» (1979), αλλά και στο «Μεταφοραί Εκδρομαί ο Μήτσος» (1976) και στο διπλό άλμπουμ «Αδέσποτα Σκυλιά» (2004) του  Δ. Πουλικάκου, καθώς  και στις ιστορικές ηχογραφήσεις του Παύλου Σιδηρόπουλου «Φλου» (1979) και «Zorba the Freak» (1985).

Το πέρασμα του από τους Socrates τα τρία χρόνια στο «Κύτταρο», έχει τη δική του ιστορία (1980-82), όπως και η εμφάνισή του με τους M.G.C. τον Απρίλιο του ’67 στην συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα, όπως και η φιλοξενία του Eric Clapton στο σπίτι του, αλλά και η συνεύρεσή τους την εποχή που βρέθηκε στην Ελλάδα ως Angelo Mysteriogo, λόγω προβλημάτων με την εταιρία του και διάθεση ανωνυμίας.

O Δημήτρης Πολύτιμος, που δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να ροκάρει και μετά τα 80 του χρόνια ! Πίσω του περάσματα και από γκρουπ που έχουν σημαντική παρουσία όπως οι Drifting Around στη δεκαετία του ’90. Καλός αποδέκτης, με το ανοιχτό μυαλό του, των μηνυμάτων της δεκαετίας του ’60, άφησε την φυσική προς χάρη της μουσικής. Δεν υπάρχει Έλληνας μουσικός που να μην σέβεται τον Πολύτιμο, όχι μόνο για τις πιανιστικές του ικανότητες, αλλά και για σωστή αντίληψη για τον κόσμο και την μουσική. Μεγάλη του αγάπη η jazz.
Η άποψη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κανείς ότι έζησε όλη την εξέλιξη της μουσικής από τη δεκαετία του ’50 έως σήμερα χωρίς να παροπλιστεί ποτέ και έπαιζε την μουσική που τον εξέφραζε πάντα. Το rock’ n’ roll στην Ελλάδα έχει το πιανίστα του, τον Δημήτρη Πολύτιμο…

TO LINE – UP

Ανδρέας Γκομόζιας (ηλεκτρική κιθάρα και ακουστική, φωνή)
Τάσος Δρίτσος (μπάσο)
Χρήστος Ανδριανός (ντραμς)
Δημήτρης Πολύτιμος (πλήκτρα)

Σειρά εμφάνισης των σχημάτων: Blues Revenge, Τέρη Βογιατζόγλου, Γιώργος Κοντραφούρης Baby Trio, Next Step Quintet

Τοποθεσία: Cine Κεραμεικός, Κεραμεικού 58 και Μαραθώνος 61, Κεραμεικός

Ημερομηνία: Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015
Ώρα έναρξης: 17.00μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες: www.vinylisback.gr