"Ο Καπετάνιος Πφφ και ο κόκκινος δράκος" του Didier Sustrac

Ο Καπετάνιος Πφφ δεν ήταν ένας συνηθισμένος καπετάνιος.
Η μαμά του τον φώναζε έτσι γιατί ο Καπετάνιος Πφφ ήταν ένα παιδί που αναστέναζε διαρκώς.
Αναστέναζε από πλήξη, καθώς κατοικούσε στη χώρα με τη θάλασσα δίχως άνεμο.
Μια πραγματικά παράξενη χώρα...
Μια ιστορία για ένα αγόρι που με το θάρρος, την επιμονή, την αποφασιστικότητά του, αλλά και τη βοήθεια ενός κόκκινου δράκου, θα καταφέρει να αλλάξει τη ζωή του και να ξαναφέρει την πνοή του ανέμου στο νησί του.





"Πάνω από το ουράνιο τόξο" της Δέσποινας Πετρή

Ψηλά πάνω από το ουράνιο τόξο βρίσκεται µια χώρα θαυµαστή, τόσο µαγική, που εµφανίζεται µόνο στα όνειρα. Εκεί βασιλεύει το φως και πραγµατοποιούνται οι πιο αισιόδοξες ευχές µας.
Ποτέ όµως να µην ξεχνάµε ότι όνειρα κάνουµε όχι µονάχα όταν κοιµόµαστε, αλλά κάθε στιγµή.








"Περί Ελπίδας - Για ένα εθνικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης" του Χάρη Π. Παμπούκη

Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και έξι χρόνια στη δίνη της ύφεσης του μνημονιακού κύκλου.
Η ερώτηση που κυριαρχεί σε όλους, η αγωνία, είναι εάν, πότε και πώς θα μπορέσουμε να εξέλθουμε από την κρίση εγκαινιάζοντας έναν νέο κύκλο εθνικής ακμής.
Σε αυτό το κεντρικό ερώτημα προσπαθεί να απαντήσει το Περί Ελπίδας δοκίμιο.
Προηγείται η ανάλυση των αιτιών της κρίσης και τα λάθη διαχείρισής της του κύριου μέρους, που συνιστά η πρόταση υπέρβασης του μνημονιακού κύκλου με τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου, με στόχο αφενός τη διόρθωση των μνημονίων και αφετέρου τη διάσωση της χώρας και των πολιτών της.
Η πρόταση είναι οργανωμένη σε 10 εργοτάξια αναδιοργάνωσης της χώρας και νέας πορείας, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει με αξιώσεις τους πολλούς και ποικιλόμορφους κινδύνους της παρούσας ιστορικής συγκυρίας, όπως αυτοί σκιαγραφούνται στο παρόν δοκίμιο. Βασική θέση του είναι το όραμα της εθνικής αυτονομίας και της ποιότητας.
Η ελπίδα είμαστε εμείς.
Η δημοκρατία μετριέται από την ικανότητα ενός λαού να ορίζει τις τύχες του.
Είναι μία πρόταση ελπίδας και επιβίωσης.

"Από τον μεγάλο πόλεμο στη διαρκή κρίση" του Marc Chesney

Η άνοδος της χρηματοπιστωτικής αριστοκρατίας στην εξουσία και η αποτυχία της δημοκρατίας.
Σήμερα, στο όνομα της ικανοποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι οποίες είναι φύσει ανικανοποίητες, οι σύγχρονες γενιές υποφέρουν.
Το 1914, στον βωμό του έθνους, η νεολαία της Ευρώπης θυσιάστηκε στους μαζικούς τάφους ενός μακρόχρονου και αδυσώπητου πολέμου. Τώρα, όπως και τότε, η δημοκρατία καταβαραθρώνεται καθώς οι ασκούμενες πολιτικές δεν ανταποκρίνονται ούτε στα συμφέροντα αλλά ούτε και στις επιδιώξεις της πλειοψηφίας.
Η επίλυση αυτής της κρίσης, η θεραπεία αυτού του καρκίνου που κατατρώει την κοινωνία, απαιτεί σεβασμό προς τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες: αφενός, η δημοκρατία χρειάζεται ανάνηψη για να βγει από το κώμα της και, αφετέρου, το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη θέση του, ώστε να τεθεί στην υπηρεσία της οικονομίας και της κοινωνίας.
Ένα αμείλικτο δοκίμιο, στο οποίο καταδεικνύεται πώς κινητοποιούνται τα λόμπι του χρηματοπιστωτικού τομέα για να παρεμποδίσουν οποιαδήποτε πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση.

"Τρέξε στον επόμενο σταθμό" της Βασιλικής Λεβεντάκη

Η Πία Στόκλιν, δημοφιλής συγγραφέας, εξαφανίζεται κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες μερικές μέρες πριν από την πολυαναμενόμενη κυκλοφορία του νέου της βιβλίου.
Ο Ρόμπερτ Φίσερ, διακεκριμένος ψυχολόγος, αυτοκτονεί πέφτοντας στις γραμμές του σιδηροδρομικού σταθμού του Κίλχμπεργκ, ενώ λίγο νωρίτερα έχει εντοπιστεί η Πία Στόκλιν, βάναυσα χτυπημένη, στην περιοχή του Μπελβιού.
Η Ρενάτα Κίμαν, ειδική πράκτορας του FBI, λαμβάνει ξαφνικά ένα παράξενο μήνυμα, που την τοποθετεί στον πυρήνα μιας πρωτοφανούς υπόθεσης. Κάποιος φαίνεται να αντιγράφει καρέ καρέ σκηνές από το τελευταίο βιβλίο της δημοφιλούς συγγραφέως, σε ένα παιχνίδι που δοκιμάζει τα όρια της λογικής.
Τι συνδέει την απαγωγή της Πία Στόκλιν με την αυτοκτονία του Ρόμπερτ Φίσερ; Τι συμβολίζουν οι γρίφοι που συνεχίζει να λαμβάνει η Ρενάτα Κίμαν; Ποιος είναι ο επόμενος στόχος ενός μανιακού που χτυπά πάντα με ακρίβεια, σκορπώντας τον θάνατο;
Ένα ξέφρενο κυνηγητό έχει ξεκινήσει στους δρόμους της Ζυρίχης. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ειδική πράκτορα και τον συνεργάτη της, αστυνόμο Στέφαν Βέμπερ.
Κι ενώ κάθε ώρα που περνά καταδιώκει τις κινήσεις τους, εκείνοι τρέχουν να προλάβουν. Θα καταφέρουν να φτάσουν πρώτοι στον επόμενο σταθμό;

"Οι Κατερίνες" του John Green

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα κορίτσια (και στην περίπτωση του Κόλιν αυτό αποδεικνυόταν πολύ συχνά), όλοι έχουν έναν τύπο. Ο τύπος του Κόλιν Σίνγκλετον ήταν... οι Κατερίνες. Είχε κάνει σχέση με δεκαεννιά κοπέλες.
Όλες τους άκουγαν στο όνομα Κατερίνα. Και όλες τους –μα όλες, μέχρι την τελευταία– του είχαν ρίξει άκυρο.
Ο Κόλιν πίστευε ότι ο κόσμος αποτελείται από ακριβώς δύο είδη ανθρώπων: από τα Άτομα που Ρίχνουν Άκυρο κι από τα Άτομα που Τρώνε Άκυρο. Πολλοί θα ισχυριστούν ότι ανήκουν και στις δύο κατηγορίες, όμως αυτοί δεν καταλαβαίνουν καθόλου την ουσία του πράγματος: έχεις προδιάθεση προς τη μία ή την άλλη μοίρα.
Τα Άτομα που Ρίχνουν Άκυρο μπορεί να μην είναι πάντοτε εκείνοι που ραγίζουν καρδιές και τα Άτομα που Τρώνε Άκυρο μπορεί να μην κυκλοφορούν μονίμως με ραγισμένη καρδιά.
Όμως είναι αποφασισμένος να αποδείξει το Θεώρημα της Υποβόσκουσας Προβλεψιμότητας των Κατερινών, το οποίο ελπίζει πως, στην τελική του μορφή, θα μπορεί να προβλέπει το μέλλον κάθε σχέσης, παίρνοντας εκδίκηση για τους απανταχού συλλέκτες άκυρων και ίσως, γιατί ποτέ δεν ξέρεις, να καταφέρει κι ο ίδιος να κερδίσει την καρδιά του κοριτσιού των ονείρων του.

"Τα Βιβλία της Αρχής: Το χρονικό της φωτιάς" του John Stephens

Η Κέιτ, ο Μάικλ και η Έμα συνεχίζουν την αναζήτηση των γονιών τους. Αλλά διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο.
Ο μάγος Στανισλάους Πιμ στέλνει τα παιδιά στον Οίκο για Αδιόρθωτα και Ανεπίδεκτα Βελτίωσης Ορφανά Έντγκαρ Άλαν Πόε. Εκεί, όπως λέει, θα είναι ασφαλή.
Όμως πόσο λάθος κάνει…
Οι εχθροί τα ανακαλύπτουν και μια ξέφρενη καταδίωξη στέλνει την Κέιτ εκατό χρόνια πίσω στο χρόνο, σε μια επικίνδυνη και μαγική Νέα Υόρκη.
Ταυτόχρονα ο Μάικλ και η Έμα ξεκινούν την αναζήτηση του δεύτερου από τα Βιβλία της Αρχής.
Μια σειρά στοιχείων οδηγεί τα δυο παιδιά σε έναν κρυμμένο κόσμο όπου έχουν να αντιμετωπίσουν πολικές καταιγίδες, να εντοπίσουν ένα αρχαίο τάγμα πολεμιστών και να πολεμήσουν με τρομερά τέρατα.
Θα καταφέρουν ο Μάικλ και η Έμα να βρουν το θρυλικό Χρονικό της Φωτιάς –και να δαμάσουν τη δύναμή του– πριν χαθεί για πάντα η Κέιτ;