"Μίσος και αίμα" του Arne Dahl

Ένας σουηδός κριτικός λογοτεχνίας με διασυνδέσεις στις ΗΠΑ σκοτώνεται κατά τον πλέον διαβολικό τρόπο σε ένα αποθηκάκι του αεροδρομίου Νιούαρκ, έξω από τη Νέα Υόρκη. Το αεροπλάνο της SAS από τη Στοκχόλμη είναι γεμάτο, αλλά τώρα υπάρχει μια θέση ελεύθερη και ο δολοφόνος την κλείνει. Το μόνο που γνωρίζει η σουηδική αστυνομία είναι ότι ένας ασυνήθιστα βίαιος δολοφόνος επιβαίνει σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τη Στοκχόλμη. Αλλά δεν ξέρουν ποιος είναι. Μια ειδική μονάδα από την Εθνική Υπηρεσία Έρευνας Εγκλημάτων πηγαίνει στο αεροδρόμιο της Αρλάντα. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενότατα. Η Σουηδία ετοιμάζεται να εισαγάγει έναν αμερικανό κατά συρροή δολοφόνο…




"Ο ελληνικός λαβύρινθος" του Manuel Vázquez Montalbán

[…] Τα μάτια της πήραν το χρώμα του Αιγαίου, ενώ η ανάσα της έκανε το θώρακά της ν’ ανεβοκατεβαίνει κάτω απ’ τη λεπτή της μπλούζα, που τεντωνόταν πάνω από τα δύο ωραιότατα στήθη της. Ο Καρβάλιο υποψιαζόταν ότι θα ήταν σφιχτά, με ρώγες άγουρες, σαν τα στήθη των έφηβων κοριτσιών.
«Ταραμάς, μουσακάς, ντολμάδες… Τώρα το μόνο που λείπει είναι ένα κομμάτι του Θεοδωράκη, το ‘Περιγιάλι’ για παράδειγμα, με τους στίχους του Σεφέρη, που ο Αλέκος το έπαιζε ξανά και ξανά στο πικάπ μέχρι που έκλαιγαν και τ’ αυτιά του, όπως έλεγε». […]
Ο Πέπε Καρβάλιο αναλαμβάνει για λογαριασμό ενός παράξενου ζευγαριού Γάλλων, της Κλερ και του Λεμπρούν, να εντοπίσει πού βρίσκεται ο Αλέκος, ο έλληνας σύζυγος της Κλερ. Καθώς περιδιαβαίνουν τις παλιές βιομηχανικές ζώνες της Βαρκελώνης αναζητώντας τον Έλληνα με τη σκοτεινή προσωπικότητα, η καρδιά του Καρβάλιο υποκύπτει στην άπιαστη ομορφιά της Κλερ. Το προφίλ του ως κυνικού και ψυχρού ντετέκτιβ δεν θ’ αργήσει να καταρρεύσει...

"Η δικαίωση του αίματος" του Ian Rankin

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΜΑΛΚΟΛΜ ΦΟΞ
Ο Μάλκολμ Φοξ και η ομάδα του από τις Εσωτερικές Υποθέσεις της σκοτσέζικης αστυνομίας επιστρέφουν. Η νέα τους αποστολή είναι να μεταβούν στο Φάιφ για να ερευνήσουν αν οι εκεί συνάδελφοί τους κάλυπταν τον διεφθαρμένο αστυνόμο Πολ Κάρτερ, ο οποίος έχει κριθεί ένοχος για ανάρμοστη συμπεριφορά. Βασικός κατήγορος και διώκτης του Κάρτερ είναι ο θείος του, πρώην αστυνόμος. Η φαινομενικά απλή αυτή υπόθεση θα περιπλεχθεί από τις υπόνοιες συνωμοσίας και συγκάλυψης που τη συνοδεύουν καθώς και από έναν βίαιο φόνο. Η έρευνα θα οδηγήσει τον Φοξ πίσω στον χρόνο, στο 1985, όταν η Μ. Βρετανία συγκλονιζόταν από βίαιες πολιτικές αναταράξεις. Τρομοκράτες, φανατικοί εθνικιστές, υπέρμαχοι της ανεξαρτητοποίησης της Σκοτίας από τη Μ. Βρετανία γίνονταν εκείνο τον καιρό όλο και πιο αδίστακτοι: έστελναν δηλητηριασμένες επιστολές σε κυβερνητικά γραφεία, σχεδίαζαν απαγωγές και φόνους και κατάφερναν να προηγούνται των κατασκόπων-διωκτών που η κυβέρνηση είχε εξαπολύσει εναντίον τους.
Καθήκον του Φοξ είναι να εξακριβώσει την αλήθεια, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και ο χρόνος πιέζει…

"Ανεπιθύμητο" της Kristina Ohlsson

Ένα λάθος αλλάζει τα πάντα...
Στα μέσα ενός βροχερού σουηδικού καλοκαιριού, κάποιος αρπάζει ένα κοριτσάκι από ένα τρένο γεμάτο επιβάτες. Αν και υπήρχαν εκατοντάδες δυνητικοί μάρτυρες, κανείς δεν πρόσεξε την απαγωγή. Η σοκαρισμένη μητέρα του είχε μείνει πίσω στον προηγούμενο σταθμό εξαιτίας μιας σειράς γεγονότων που φαίνονται συμπτωματικά. Το προσωπικό του τρένου ειδοποιήθηκε και πρόσεχε το κοιμισμένο παιδί. Όμως όταν το τρένο μπήκε στον Κεντρικό Σταθμό της Στοκχόλμης, το κορίτσι είχε εξαφανιστεί. Ο αστυνόμος Άλεξ Ρεστ και η ειδική ομάδα του, με τη βοήθεια της αναλύτριας Φριεντρίκα Μπέργιμαν, αναλαμβάνουν την υπόθεση, που αρχικά φαίνεται να είναι μια κλασική σύγκρουση μεταξύ χωρισμένων γονιών για την κηδεμονία της κόρης τους. Όμως το παιδί ανακαλύπτεται νεκρό στη βόρεια Σουηδία με τη λέξη «ανεπιθύμητο» χαραγμένη στο μέτωπό του, η υπόθεση γρήγορα μετατρέπεται στον χειρότερο εφιάλτη της ερευνητικής ομάδας — την καταδίωξη ενός ιδιοφυούς και ανελέητου δολοφόνου.

"Χωρίς τη μητέρα μου" του Joyce Carol Oates

Η Νίκι Ίτον είναι μια ανεξάρτητη τριαντάχρονη γυναίκα στη γεμάτη ζωή της οποίας ο ρόλος της κόρης δεν έχει θέση. Παρόλο που επιζητά τη συναισθηματική κάλυψη που της προσφέρει η μητέρα της, δεν την επισκέπτεται συχνά και την ενοχλούν οι νουθεσίες της. Όταν όμως η μητέρα της θα δολοφονηθεί, όλα θα αλλάξουν στη ζωή της. Στην προσπάθειά της να συμφιλιωθεί με το χαμό της, θα εγκατασταθεί στο πατρικό της σπίτι και θα προσπαθήσει να κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση της μητέρας της υιοθετώντας τις καθημερινές της συνήθειες, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της αδελφής της. Η βασανιστική αυτή πορεία συμφιλίωσης με την απώλεια, που θα διαρκέσει ένα χρόνο, εκτός από το μούδιασμα, τη θλίψη και το πένθος, της επιφυλάσσει ένα συγκλονιστικό μάθημα αγάπης και, τελικά, την κατάκτηση της ωριμότητας, αφού στο τέλος θα βρει έναν καινούργιο σεβασμό για τον εαυτό της και τη ζωή.

"ΝΕΜΕΣΙΣ" του Jo Nesbο

Ύστερα από ένα δείπνο και ένα γερό μεθύσι στο σπίτι της παλιάς φιλενάδας του Άννας Μπέτσεν, ο ντετέκτιβ Χάρι Χόλε ξυπνάει στο σπίτι του με πονοκέφαλο, χωρίς κινητό και χωρίς καμιά ανάμνηση από τις τελευταίες δώδεκα ώρες της ζωής του. Την ίδια μέρα η Άννα βρίσκεται νεκρή με μια σφαίρα στο κεφάλι στην κρεβατοκάμαρά της και ο Χόλε είναι ο κύριος ύποπτος. Στο μεταξύ οι ληστείες τραπεζών συνεχίζονται με αμείωτη βιαιότητα και το ρεμάλι της αστυνομίας του Όσλο κλείνει ανίερες συμφωνίες με τον θρυλικό φυλακισμένο τσιγγάνο Ράσκολ Μπάξετ και ξεκινάει έναν ιλιγγιώδη αγώνα δρόμου από τη νορβηγική πρωτεύουσα ως την καυτή Βραζιλία, για να διαλευκάνει ταυτόχρονα δύο υποθέσεις και να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Αλλά η Νέμεση, η θεά της εκδίκησης, δεν έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη της.


"Το παιδί από τη Γερμανία" της Camilla Lackberg

Ήρθε η ώρα ο επιθεωρητής Πάτρικ να εγκαταλείψει την ενεργό δράση. Παίρνει, λοιπόν, άδεια πατρότητας, ώστε η αγαπημένη του Ερίκα να αφοσιωθεί επιτέλους στη συγγραφή του καινούργιου της βιβλίου. Η κατάσταση δεν είναι ωστόσο ιδανική καθώς η Ερίκα δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη δουλειά της. Τα ημερολόγια της μητέρας της από τα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου που πρόσφατα ανακάλυψε της έχουν εξάψει την περιέργεια. Παράλληλα ο Πάτρικ θα βρεθεί μπλεγμένος όταν στη Φιελμπάκα γίνεται ένας φόνος. Το θύμα είναι ένας συνταξιούχος καθηγητής ιστορίας, ειδικευμένος στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο όταν μια γηραιά κυρία βρίσκεται επίσης νεκρή. Η λύση δεν μπορεί παρά να κρύβεται στο παρελθόν, καθώς και τα δύο θύματα ανήκαν στον φιλικό κύκλο της μητέρας της Ερίκα.
Για να έρθει στο φως η αλήθεια, ο Πάτρικ και η Ερίκα θα δουλέψουν μαζί και θα βυθιστούν σ’ έναν λαβύρινθο οικογενειακών μυστικών και συγκαλυμμένων ενοχών…

"Στην καρδιά της Κούβας" του Pedro Juan Gutierrez

Ο Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες ταξιδεύει στην πατρίδα του και ξεδιπλώνει την παλαιότερη και τη σύγχρονη ιστορία του λαού της Κούβας, τις χαρές, τις λύπες και τις αγωνίες του. Με φωνή γεμάτη ζωντάνια, μέσα από μια προκλητική πρόζα, ο συγγραφέας μιλάει για τα μυστικά του νησιού που γνωρίζει από πρώτο χέρι και συνθέτει ένα συναρπαστικό αφήγημα που περιλαμβάνει ταξιδιωτικές περιγραφές, ιστορικά γεγονότα, σκέψεις, συναντήσεις και συνομιλίες με γνωστούς και αγνώστους, γλέντια και προκλητικές ερωτικές ιστορίες. Το ιδιαίτερα ζωντανό αυτό μωσαϊκό από χωριά, τοπία, εμπειρίες και καταστάσεις, όλα πραγματικά και όλα κουβανέζικα, αποκαλύπτει τα στοιχεία που συνιστούν την κουβανική ταυτότητα και το τι σημαίνει να είναι κανείς Κουβανός σήμερα. Ο Γκουτιέρες γράφει ένα κείμενο γεμάτο ειλικρίνεια, θλίψη αλλά και γενναιότητα που μεταφέρει τον αναγνώστη στην ιδιαίτερη κουβανέζικη πραγματικότητα σε μια χώρα που αλλάζει, εκπλήσσει και αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη.

"Πανδαιμόνιο" του Κώστα Ακριβού

Στις 16 Απριλίου 2004 οι καλόγεροι σε μια μονή στο Άγιον Όρος ανακαλύπτουν έντρομοι μέσα σε κελί ένα πτώμα. Αν σκεφτεί κανείς ότι το μέρος αυτό για πάνω από 1.000 χρόνια απαγορεύεται να το πατήσει πόδι όχι μόνο γυναίκας αλλά ακόμα και ζώου θηλυκού γένους, τότε γίνεται φανερό τι σάλο προκαλεί η είδηση πως το πτώμα αυτό ανήκει σε μια κοπέλα.
Οι ύποπτοι είναι ο κτήτορας του κελιού Νήφωνας, που θεωρείται περίπου άγιος, και ο γέροντας Γεδεών, που άλλο όνειρο δεν έχει παρά να δει να κυματίσει ξανά η ελληνική σημαία στην Κωνσταντινούπολη.
Ερωτικό σκάνδαλο; Εθνικό σχέδιο; Δάκτυλος του σατανά; Ή μήπως κάτι που ξεπερνάει κι αυτή ακόμα τη φαντασία του συγγραφέα;




"Χορεύουν οι ελέφαντες" της Σοφίας Νικολαΐδου

1948-1949: Ένας αμερικανός δημοσιογράφος δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση αναστατώνεται, ξένοι διπλωμάτες επεμβαίνουν. Ένας αθώος μπαίνει φυλακή. Η υπόθεση κλείνει.
Σχολικό έτος 2010-2011: Ένας μαθητής αρνείται να δώσει Πανελλαδικές. Ο αγαπημένος του καθηγητής του αναθέτει να ερευνήσει την παλιά υπόθεση. Ο πρώην άριστος μαθητής αρχίζει να ψάχνει.
Πόσο έτοιμοι είναι οι ενήλικες να ακούσουν τι έχει να πει;
Το Χορεύουν οι ελέφαντες συνδυάζει ιστορία και επινόηση. Αναφέρεται στη δίκη και την καταδίκη του Στακτόπουλου, στον οποίο αποδόθηκε ο φόνος του αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ, έγκλημα που συντάραξε τη χώρα την περίοδο του Εμφυλίου. Παράλληλα, το βιβλίο χαρτογραφεί τη σύγχρονη καθημερινότητα στην Ελλάδα του 2011. Ιδίως στο σχολείο. Αποτυπώνει την ελληνική περιπέτεια, σε μια πόλη με πολλά και αιματηρά ιστορικά στρώματα, όπως η Θεσσαλονίκη.