Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει μία ιδιαίτερη παράσταση-ένα οπτικό-ηχητικό τοπίο με τρεις ξεχωριστούς περφόρμερς που μας μεταφέρουν τον τραγικό αποχαιρετισμό των γυναικών της Τροίας στην πατρίδα και τους νεκρούς τους, όταν νικημένες από τον πόλεμο, ακολουθούν τη μοίρα τους, τον δρόμο της σκλαβιάς στη χώρα των Ελλήνων νικητών.

Η παράσταση "Μαρμαρωμένες Τρωάδες", τίτλος συμβολικός που μεταφέρει όλο το διαχρονικό βάρος των δεινών και της φρίκης του πολέμου, βασίζεται στις Τρωάδες του Ευριπίδη σε μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη, και θα ανέβει την Κυριακή 22 Μαΐου 2016, στις 20:30μ.μ. και τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2016, στις 21:00μ.μ.,  στο Θέατρο του ΙΜΚ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Για το έργο σημειώνει η Λουΐζα Κωστούλα: "Όταν η λογική λιποτακτεί θεριεύει ο φόβος, γράφει ο Ευριπίδης στο έργο του Τρωάδες. Η θεωρία περί δίκαιου και άδικου πολέμου είναι τόσο παλιά όσο και η ύπαρξη του ίδιου του πολέμου. Η ιστορία της πολιτικής σκέψης θεωρεί την ειρήνη ως το διάλειμμα ανάμεσα σε δύο πολέμους. Οι Τρωάδες γράφτηκαν το 415 π. Χ. στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Λίγο νωρίτερα, μήνες μόνον, οι Αθηναίοι είχαν επιτεθεί στη Μήλο την οποία κυριολεκτικώς ερήμωσαν, σκοτώνοντας όλους τους άνδρες και πουλώντας ως σκλάβους όλα τα γυναικόπαιδα. Στη συνέχεια δε ετοιμάζονταν να εκστρατεύσουν κατά της Σικελίας. Ο Ευριπίδης κατακρίνοντας την επεκτατική πολιτική των Αθηναίων, τάσσεται ενάντια σε κάθε μορφής επιθετικό πόλεμο."

Η παράσταση αποτελεί μία σύγχρονη μορφή αφήγησης. Η μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη με την αμεσότητα και τη μουσικότητα που διαθέτει, αποτέλεσε μία ισχυρή βάση για αυτό το εγχείρημα. O λόγος, η μουσική, η εικόνα, ο ήχος, οι ηθοποιοί δημιουργούν ένα περιβάλλον βιωματικό για το θεατή.

Σύνθεση και υλοποίηση  στηρίζονται  σε  ειδικό  ηχητικό σχεδιασμό (χρήση τετραφωνίας, μία ζώνη από τέσσερα ηχεία ανάμεσα στα οποία είναι τοποθετημένοι οι θεατές) και τρεις ηθοποιούς. Τα οπτικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι λήψεις, ειδικά επεξεργασμένες, από φυσικά τοπία, εικόνες ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το φαντασιακό που εντείνουν την αίσθηση της απώλειας του φυσικού χώρου, του χρόνου και της μνήμης των γυναικών που οδηγούνται στον δρόμο της σκλαβιάς.

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε, και ενθουσίασε, στην αίθουσα αετωμάτων του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας (20/04/2016), στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και μετά τη στάση της στην Αθήνα θα ταξιδέψει σε πόλεις της περιφέρειας και το εξωτερικό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου: Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise)
Οπτικός Σχεδιασμός: Βασίλης Κουντούρης (Studio 19)
Ηχητικός Σχεδιασμός: Κώστας Μπώκος (Studio19)
Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά: Νίκος Λεβαντής, Λουΐζα Κωστούλα, Βασίλης Κουντούρης
Κοστούμια: Λίλιαν Ξυδιά
Βοηθός σκηνοθέτη: Eλίνα Μαντίδη

Ερμηνεύουν: Αγλαΐα Παππά, Παναγιώτης Γαρμπής, Λουΐζα Κωστούλα

www.violetlouise.com

Διάρκεια: 60΄

Με την Υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Τοποθεσία: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος

Ημερομηνία: Κυριακή 22 Μαΐου 2016, στις 20:30μ.μ.
Δευτέρα 23 Μαΐου 2016, στις 21:00μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: 10€
8€, μειωμένο Μαθητικό/Φοιτητικό/ Νεανικό (έως 26 χρονών)/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας ΟΑΕΔ/ ΑΜΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/ Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ Κάτοχοι Κάρτας Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Ακαδημίας Αθηνών/ Κάτοχοι Κάρτας ΟΛΜΕ/ ΟΙΕΛΕ/ Μέλη ΟΤΟΕ/  Άνω των 65

Προπώληση: Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) - Δευ-Παρ 11:00π.μ. - 14:00μ.μ. και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210-3418579, Δευ-Παρ 11:00π.μ. - 14:00μ.μ. και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται στα Εκδοτήρια Ticket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου)
Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα Forthnet 

Πληροφορίες: Τηλ.: 210-3418550
www.mcf.gr