"Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε" του Anthony Doerr

Η Μαρί Λορ Λεµπλάν ζει µε τον πατέρα της στο Παρίσι, σε απόσταση αναπνοής από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου εκείνος εργάζεται ως κλειθροποιός. Στα έξι της χρόνια τυφλώνεται κι ο πατέρας της φτιάχνει την τέλεια µινιατούρα της γειτονιάς τους για να της µάθει τον δρόµο για το σπίτι τους. Όταν εισβάλλουν οι Γερµανοί στη χώρα, τον Ιούνιο του 1940, πατέρας και κόρη φεύγουν για το Σαιν Μαλό, µεταφέροντας ένα επικίνδυνο µυστικό.
Ο Βέρνερ Πφέννιχ είναι ένα ορφανό αγόρι από τη Γερµανία που προορίζεται να δουλέψει στο ίδιο ανθρακωρυχείο που σκοτώθηκε ο πατέρας του. Όµως βρίσκει και επιδιορθώνει ένα χαλασµένο ραδιόφωνο και ξαφνικά η ζωή του γεµίζει καινούριες δυνατότητες. Χάρη στο ταλέντο του κερδίζει µια θέση σε µια από τις καλύτερες στρατιωτικές ακαδηµίες, µπορεί όµως να κυνηγήσει το όνειρό του όποιο κι αν είναι το τίµηµα;
Εκατοντάδες χιλιόµετρα µακριά, σε µια οχυρωµένη πόλη δίπλα στη θάλασσα, ένας γέρος ακούει µια φωνή χαµένη από καιρό και ανακαλύπτει νέους κόσµους χωρίς ποτέ να βγαίνει από το σπίτι του. Αλλά ο επικείµενος κίνδυνος δε θα του επιτρέψει να µείνει κλεισµένος µέσα για πάντα.
Με φόντο µια Ευρώπη που την καταπίνει σιγά σιγά ο Β΄ Παγκόσµιος πόλεµος, στην οποία οι ζωές συγκρούονται απρόβλεπτα, το Όλο το φως που δεν µπορούµε να δούµε φωτίζει το πώς, παρά τις αντιξοότητες, οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν το καλό. Πρόκειται για µια συναρπαστική ιστορία θάρρους και θυσίας και για µια συγκλονιστική ελεγεία της αθωότητας.

"Μερσώ, ο άλλος ξένος" του Kamel Daoud

Ο Χαρούν είναι ο αδελφός του Άραβα που δολοφονήθηκε από τον Μερσώ, τον κεντρικό ήρωα του πιο εμβληματικού μυθιστορήματος του 20ού αιώνα, του Ξένου του Αλμπέρ Καμύ. Εβδομήντα χρόνια μετά τα γεγονότα, ο Χαρούν, που από παιδί έζησε στη σκιά του εκλιπόντος και με την ανάμνησή του, εξακολουθεί να μην αποδέχεται το ότι ο αδελφός του παραμένει στην ανωνυμία: προσπαθεί λοιπόν να ξαναδώσει ένα όνομα και μια ιστορία στον Μούσσα, ο οποίος έτυχε να χάσει τη ζωή του σε μια παραλία που ο ήλιος χτυπούσε ανελέητα.








"Μικρή ερωτική ιστορία" του Gilles Legardinier

Για πείτε μου, ποια είναι η μεγαλύτερη ανοησία που έχετε κάνει στη ζωή σας; Η Ζυλί έχει κάνει ένα σωρό. Για παράδειγμα, εκείνη τη φορά που πάσχιζε να φορέσει το πουλόβερ της κουτρουβαλώντας τη σκάλα ή την άλλη που φτιάχνοντας την πρίζα κρατούσε τα καλώδια με τα δόντια της... Και τελευταία, η εμμονή της με τον νεοφερμένο γείτονα, χωρίς καν να τον έχει δει στ’ αλήθεια – εμμονή που της κόστισε το μάγκωμα του χεριού της στο γραμματοκιβώτιό του...
Μα ακόμη κι αυτό δεν είναι τίποτα, απολύτως τίποτα, μπρος στα παράλογα πράγματα που θα αποτολμήσει για να πλησιάσει αυτό τον άντρα, του οποίου το μυστικό θέλει να εξιχνιάσει. Απίστευτα επινοητική και συνάμα γοητευμένη απ’ αυτό τον άγνωστο πλάι στον οποίο ζει αλλά για τον οποίον αγνοεί τα πάντα, η Ζυλί θα πάρει τα πιο παραληρηματικά ρίσκα, μέχρις ότου βρει επιτέλους την απάντηση στο ερώτημα που την κατατρύχει: για ποιον κάνουμε τη μεγαλύτερη ανοησία της ζωής μας;
Αστείο, εντυπωσιακό, απίστευτα συγκινητικό, το μυθιστόρημα αυτό επιβεβαιώνει αυτό που ξέρουν ήδη οι εκατομμύρια αναγνώστες του στη Γαλλία: ο Λεγκαρντινιέ έχει το χάρισμα να αφηγείται πρωτότυπες ιστορίες που μας μεταφέρουν αλλού, αφυπνίζοντας παράλληλα την πιο ενδόμυχη φύση μας. Ένα βιβλίο που κάνει καλό!