Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μπορεί μια νεαρή κοπέλα να μεταμφιεστεί σε αγόρι για να εισχωρήσει στα άδυτα μιας αντρικής αθλητικής ομάδας προκειμένου να ανακαλύψει τον δολοφόνο του πατέρα της;
Τίποτα δεν είναι ικανό να κρατήσει την Τάμι μακριά από τον οίκο των Κονσίτο Αρά και τη σχολή χάντμπολ Ζέφιρο, στις Συρακούσες. Η μυστηριώδης έλξη που της ασκεί το παλιό αρχοντικό και ο ιδιοκτήτης του, ο κακότροπος και σκληρόκαρδος Μάσιμο, αλλά και η ανάγκη της να αποδοθεί δικαιοσύνη την υποχρεώνουν να πάρει μέρος σε μια ασύλληπτη περιπέτεια, που θα αλλάξει τον ρου της μοίρας.
Η ζώνη της Ντιάνα, ένα πολύτιμο κειμήλιο το οποίο καταράστηκε η πρώτη κοντέσα της οικογένειας Κονσίτο Αρά και στοιχειώνει όλους τους απoγόνους, θα μπλέξει στα γρανάζια της κατάρας τις ζωές πολλών ανθρώπων.
Ποιος έκλεψε τη ζώνη;
Πώς θα λυθεί η κατάρα που βαραίνει τις πλάτες του Μάσιμο; Ποιος είναι ικανός να γεμίσει με φως την άδεια του καρδιά και να τον σώσει από τον βέβαιο χαμό του;
Αντέχεις ή παραδίνεσαι; Μάχεσαι ή ρίχνεις κουρασμένα το σπαθί και την ασπίδα;

Προσωπική άποψη:
Η Γεωργία Κακαλοπούλου, μετά από συγγραφική αποχή δύο ετών, επιστρέφει φέτος στα λογοτεχνικά δρώμενα με ένα βιβλίο διαφορετικό απ' αυτά που μας έχει συνηθίσει, και δίνει υπόσχεση στους αναγνώστες της πως θα τους καθηλώσει, παρασέρνοντάς τους σε ένα ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας, αλλά και σε κόσμους γεμάτους μυστήριο και κρυφές αγωνίες. Μια ιστορία για την προσωπική δικαίωση, για την ηθική ικανοποίηση που μονάχα η απόδοση της δικαιοσύνης μπορεί να φέρει, αλλά και για την λύτρωση που βασίζεται στις επιλογές της συνείδησης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αυτή δεν συμβαδίζει ποτέ με τα θέλω της καρδιάς. Μια ιστορία που υπόσχεται πολλά και που τα προσφέρει απλόχερα.

Η Τάμι, θέλοντας να ανακαλύψει τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στο θάνατο του πατέρα της, μεταμφιέζεται σε αγόρι έτσι ώστε να τρυπώσει στην καρδιά του οίκου Κονσίτο Αρά και στη σχολή χάντμπολ Ζέφιρο, στις Συρακούσες. Εκεί θα γνωρίσει τον Μάσιμο, τον σκληρόκαρδο ιδιοκτήτη του της ομάδας Ζέφιρο, αλλά και τελευταίο απόγονο του οίκου, ένας τίτλος που φέρει μαζί του ένα πολύ βαρύ φορτίο με ακριβό τίμημα. Γιατί ο Μάσιμο, όπως και όλοι οι αρσενικοί πρόγονοί του και απόγονου του άντρα της Ντιάνα, φέρουν μαζί τους την κατάρα που εκείνη τους έριξε αιώνες πριν. Ένα πολύτιμο αντικείμενο που ταξιδεύει μαζί με την οικογένεια Αρά στο πέρασμα των χρόνων, και που ίσως να συνδέεται με τον θάνατο του πατέρα της Τάμι. Η προσπάθεια της Τάμι να κρατήσει το μυστικό της, που όταν θα έρθει στο φως, θα αλλάξει τις ισορροπίες της στη σχέση της με τον Μάσιμο και θα τους οδηγήσει σε μονοπάτια που δεν είχαν καν φανταστεί.

Αυτό που παρατήρησα από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου, είναι πως η γραφή της Γεωργίας Κακαλοπούλου είναι αρκετά διαφορετική από τα προηγούμενα λογοτεχνικά της έργα. Φυσικά, αυτό δεν είναι αρνητικό, αντίθετα, θα έλεγα πως φαντάζει πιο ολοκληρωμένη και πιο ώριμη, ακολουθώντας μια αφηγηματική προσέγγιση στην οποία δεν μας έχει συνηθίσει. Χτίζοντας τους δικούς του μύθους και θρύλους, και χωρίς να χάνει την λυρική περιγραφικότητα που την χαρακτηρίζει, στήνει μια περίπλοκη ιστορία γεμάτη σκοτεινά μυστικά, κατάρες και πάθη, που καθηλώνουν τον αναγνώστη και τον παρασύρουν σε ένα ταξίδι γεμάτο ανατροπές, εκπλήξεις αλλά και αγωνίες. Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί, έχει ένα αέρα μυστηρίου και σκοταδισμού κάποιες φορές, στοιχεία μέσα από τα οποία αναδεικνύεται περίτεχνα η γοητεία της όλης ιστορίας.

Το μεγάλο ατού, ωστόσο, της ιστορίας αυτής, για μένα, δεν είναι άλλο από τους πρωταγωνιστές του, που είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες και γοητευτικοί, με τον καθέναν από αυτούς, για διαφορετικούς λόγους, να σε κερδίζει με την προσωπικότητά του. Χαρακτήρες αληθινοί, ανθρώπινοι, δυναμικοί, έτοιμοι να διεκδικήσουν τη ζωή και την προσωπική τους δικαίωση. Δύο άνθρωποι διαφορετικοί στον πυρήνα της ύπαρξής τους και που όμως, βρίσκουν κοινά σημεία επαφής έτσι ώστε να αγαπηθούν βαθιά και τίποτα να μην είναι ικανό να τους χωρίσει. Προσωπικά, είμαι από τους αναγνώστες εκείνους που δίνουν μεγάλο βάρος στα ψυχογραφήματα των κεντρικών ηρώων ενός μυθιστορήματος, που στην προκειμένη περίπτωση είναι άκρως καλοδουλεμένα, εκφράζοντας ένα μεγάλο εύρος σκέψεων και συναισθημάτων, επιτρέποντάς μας, στα πλαίσια της λογικής και τους συναισθήματος, να κινηθούμε σε παράλληλους δρόμους με την Τάμι και τον Μάσιμο.

Εν κατακλείδι, έχουμε να κάνουμε με ένα αισθηματικό μυθιστόρημα μυστηρίου, όπου ο ρεαλιστικός κόσμος συναντά τον υπερφυσικό, σε ένα πάντρεμα που έχει ως αποτέλεσμα την γέννηση ενός κράματος που σε ταξιδεύει σε κόσμους μυστήριους, γεμάτους αγωνία. Έντεχνη αφήγηση μιας ιστορίας με μπόλικο προσωπικό δράμα, και περίτεχνα σκιαγραφημένοι χαρακτήρες, που μέσα από τις παράλληλες πορείες τους έρχονται να απογυμνωθούν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, σε μια κοινή συνάντηση, που όχι μόνο σφραγίζει τη μοίρα τους και καθορίζει το πεπρωμένο τους, αλλά τους επιτρέπει ν' απελευθερωθούν από τα προσωπικά τους βάσανα, έτσι όπως μόνο μέσα από μια διαδρομή αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης μπορεί κανείς να επιτύχει κάτι τέτοιο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Κακαλοπούλου Γεωργία
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 544
ISBN: 978-960-14-3070-6