"Ικετηρία" του Παναγιώτη Ρίζου

Στην Αρχαία Ελλάδα, ικετηρία ονόμαζαν ένα κλαδί ελιάς περιτυλιγμένο με άσπρο μαλλί προβάτου, το οποίο κρατούσαν στα χέρια τους ως σύμβολο της δυστυχούς τους κατάστασης όσοι κυνηγημένοι προσέτρεχαν σε μια ξένη χώρα για να βρουν άσυλο και σωτηρία, για να τύχουν προστασίας ή ασφάλειας επειδή κινδύνευαν ή ήταν αδικημένοι.
Δώδεκα φανταστικές ιστορίες για πρόσφυγες, ικέτες, ικετευόμενους, διακινητές, εμπόρους, συνοριοφύλακες, θεατές, με φόντο τα ανέκαθεν τρικυμισμένα και επικίνδυνα νερά του Αιγαίου. Δώδεκα φανταστικές ιστορίες που τα γεγονότα και η πραγματικότητα ίσως τις ξεπέρασαν ή, πάντως, τις συναγωνίζονται επαξίως.




"Καλοκαίρι" της Edith Wharton

Το µυθιστόρηµα αφηγείται την ιστορία της Τσάριτι Ρόγιαλ, µιας νεαρής κοπέλας µε περήφανο και ανεξάρτητο χαρακτήρα, που ζει σε µια φτωχή επαρχιακή πόλη υιοθετηµένη από µια τοπική οικογένεια. Όταν ο νεαρός αρχιτέκτονας Λούσιους Χάρνεϊ θα επισκεφτεί τη µικρή πόλη για µια επιστηµονική µελέτη, η δεκαοκτάχρονη Τσάριτι θα τον ερωτευτεί και θα ξεκινήσει µια παθιασµένη σχέση µαζί του. Το Καλοκαίρι, που θεωρείται από αρκετούς το καλύτερο έργο της Ίντιθ Γουόρτον, συγκρίνοντάς το ακόµα και µε τη Μαντάµ Μποβαρύ του Φλοµπέρ, εκδόθηκε το 1917 και προκάλεσε µεγάλη αίσθηση, καθώς ήταν ένα από τα πρώτα µυθιστορήµατα που έφερε στο προσκήνιο τη σεξουαλική αφύπνιση µιας νεαρής γυναίκας.
Σπάζοντας την παράδοση των γυναικείων ροµαντικών µυθιστορηµάτων, η Τσάριτι, µια ηρωίδα µε χαρακτηριστικά σύγχρονης γυναίκας, αντιστέκεται µε αξιοπρέπεια στην πίεση των κοινωνικών συµβάσεων, απόλυτα συµφιλιωµένη µε τα συναισθήµατα και τη σεξουαλικότητά της.

"Ροβήρος ο κατακτητής" του Αντώνη Παπαθεοδούλου

Μπορείτε να φανταστείτε όλους τους ανθρώπους του κόσμου να κοιτούν τον ουρανό με απορία; Όλους ταυτόχρονα; Κάπως έτσι ξεκινά αυτή η ιστορία! Γιατί παράξενα πράγματα συμβαίνουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Μουσικές ακούγονται από τον ουρανό… παράξενα σημάδια εμφανίζονται πάνω από πόλεις και χωριά και εξαφανίζονται σε μια στιγμή…
Κι είναι όλα αυτά ανεξήγητα. Γιατί βρισκόμαστε στα 1880. Κι οι άνθρωποι δεν έχουν ακόμη κατακτήσει τον ουρανό. Κανείς δεν έχει καταφέρει να φτιάξει μια ιπτάμενη μηχανή που θα δουλεύει. Κανείς εκτός από έναν. Τον Ροβήρο!

"Ο άνθρωπος που αγαπούσε τα νησιά" του D. H. Lawrence

Σε αυτή τη συλλογή διηγηµάτων παρουσιάζεται το µεγαλύτερο εύρος των ιδεών που κυριάρχησαν στο έργο του Ντ. Χ. Λόρενς. Καταπιεσµένα πάθη και επιθυµίες που έρχονται στο φως, οδηγώντας άλλοτε στον όλεθρο και άλλοτε σε µια βαθιά εσωτερική µετατόπιση.
Στην κεντρική ιστορία, ένας άντρας προσπαθεί να ελέγξει τη ζωή του µετακοµίζοντας σε ολοένα και µικρότερα νησιά. Όµως, η ευτυχία που αναζητεί διαρκώς του διαφεύγει, µέχρι που ένα µυστηριώδες νησί τον οχυρώνει από τους ανθρώπους και την πραγµατική ζωή, και τον «κατακτά».
Στα άλλα διηγήµατα, ένας Πρώσος αξιωµατικός αισθάνεται έντονα σεξουαλικά συναισθήµατα για τον υπηρέτη του και τον εκδικείται γι’ αυτό, µια καταπιεσµένη σύζυγος στέκεται για πρώτη φορά στη ζωή της γυµνή στον ήλιο και «µεταµορφώνεται», ο Πάνας διαταράσσει το αστικό τοπίο του Χάµστεντ, ένας αιθεροβάµων αρχισυντάκτης ονειρεύεται ότι θα σώσει µια παντρεµένη γυναίκα από την άχαρη ζωή της, ένα αγόρι καβαλάει το κουνιστό αλογάκι του, αναζητώντας τύχη και χρήµατα.
«Ήθελε ένα νησί ολόδικό του: όχι υποχρεωτικά για να είναι µόνος σ’ αυτό, αλλά για να το κάνει έναν κόσµο εντελώς δικό του».