"Το μάτι" του Vladimir Nabokov

Βερολίνο 1924-5: Ένας Ρώσος εμιγκρές ενδίδει στις ερωτικές διαθέσεις μιας καλής φίλης της οικογένειας από την οποία προσλαμβάνεται ως παιδαγωγός. Όταν πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από τον σύζυγο της ερωμένης του, ο ανδρισμός του Σμίροφ θίγεται, η προσωπικότητά του κατακερματίζεται, καταφεύγει στο δωμάτιο που νοικιάζει και αυτοκτονεί. Στ’ αλήθεια όμως αυτοκτονεί;
Το μικρό αυτό μυθιστόρημα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ είναι τόσο μια φαρσοειδής αστυνομική ιστορία όσο και μια αφήγηση βυθισμένη στην κόλαση των πολλαπλών αντικατοπτρισμών του βασικού της πρωταγωνιστή.

"Ζούσαμε πάντα σ' ένα κάστρο" της Shirley Jackson

Στην απομονωμένη από το κοντινό χωριό οικία Μπλάκγουντ ζουν μόνες η Κόνστανς και η μικρότερη αδελφή της η Μέρικατ μαζί με τον άρρωστο γέρο θείο τους Τζούλιαν. Η οικογένειά τους ξεκληρίστηκε από δηλητηρίαση με αρσενικό και για το φονικό κατηγορήθηκε η Κόνστανς. Παρόλο που το κορίτσι αθωώθηκε, ο κόσμος του χωριού δεν αφήνει σε ησυχία τις αδελφές Μπλάκγουντ. Η Μέρικατ, που προσπαθεί με φυλαχτά και ξόρκια να διατηρήσει αδιατάρακτο τον έτσι κι αλλιώς εύθραυστο τρόπο ζωής τους, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προστατέψει την εναπομείνασα οικογένειά της όταν καταφθάνει ο ξάδερφος Τσαρλς εξαπολύοντας επίθεση φιλίας στην Κόνστανς, ενώ επιζητά απελπισμένα το περιεχόμενο του θησαυροφυλακίου τους.



"Ο καθηγητής είναι νεκρός" του Joost de Vries

Όταν ο καθηγητής Μπρικ πεθαίνει, ο νεαρός ακαδημαϊκός Φρίζο ντε Βος είναι συντετριμμένος. Υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του θρυλικού αυτού διανοούμενου και δικαιωματικά αναμένει να δοξαστεί ως ο διάδοχός του. Τα πράγματα όμως δεν θα εξελιχθούν όπως περίμενε ο Φρίζο, καθώς ένας μυστηριώδης άντρας, αυθεντία στις ιδέες του καθηγητή Μπρικ, εμφανίζεται ξαφνικά στο προσκήνιο κλέβοντας τα φώτα της δημοσιότητας. Αποφασισμένος να μη χάσει αυτό που του ανήκει, ο Φρίζο δεν θα διστάσει να υιοθετήσει την ταυτότητα του σωσία του…
Με διαολεμένο κέφι, ασταμάτητο ρυθμό και καυστικό χιούμορ, ο Joost de Vries, το νούμερο ένα λογοτεχνικό ταλέντο της Ολλανδίας, δημιουργεί ένα παρανοϊκό ακαδημαϊκό σύμπαν, μέσα στο οποίο ο ανασφαλής ήρωάς του θα παλέψει ενάντια στον τέλειο εχθρό μόνο και μόνο για να ανακαλύψει πως το ισχυρότερό του όπλο είναι η αγάπη.

"NYPD RED: Το καρουζέλ του τρόμου" των Marshall Karp & James Patterson

NYPD RED: Οι σκληρότεροι ντετέκτιβ της Νέας Υόρκης στις δυσκολότερες υποθέσεις. Μια συναρπαστική περιπέτεια στην οποία πρωταγωνιστεί μια ειδική ομάδα αστυνομικών που αναλαμβάνει την προστασία των πλούσιων, διάσημων και ισχυρών της Νέας Υόρκης. Τίποτα δεν έχει προετοιμάσει τους σκληρότερους ντετέκτιβ της Νέας Υόρκης για το θέαμα που αντικρίζουν όταν καλούνται στον τόπο του εγκλήματος, στην καρδιά του Σέντραλ Παρκ. Μια άγρια δολοφονημένη γυναίκα είναι δεμένη σε ένα από τα αλογάκια του καρουζέλ το οποίο γυρίζει τρελά μες στο λυκαυγές. Πρόκειται για μια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της νεοϋορκέζικης κοινωνίας και η δολοφονία της είναι η τέταρτη κατά σειρά...

"Ο ξένος" του Harlan Coben

Ο Ξένος εμφανίζεται από το πουθενά, ίσως σε ένα μπαρ ή στο πάρκινγκ ή στο σούπερ μάρκετ. Δεν ξέρεις την ταυτότητά του ούτε τα κίνητρά του. Οι πληροφορίες του όμως είναι απολύτως βάσιμες. Σου ψιθυρίζει λίγα λόγια στ’ αυτί και εξαφανίζεται, ο κόσμος σου όμως γίνεται κομμάτια…
Ο Άνταμ Πράις έχει πολλά να χάσει: έναν άνετο γάμο με μια όμορφη γυναίκα, δύο υπέροχα παιδιά και όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά του Αμερικάνικου Ονείρου – μεγάλο σπίτι, καλή δουλειά.
Τότε εμφανίζεται ο Ξένος και το συγκλονιστικό μυστικό που του αποκαλύπτει για τη γυναίκα του διαλύει για πάντα την ψευδαίσθηση της τέλειας αυτής ζωής… Όμως ο Άνταμ θα κληθεί να αναμετρηθεί με κάτι πολύ μεγαλύτερο από τη συζυγική προδοσία για να σώσει κάτι πολύ περισσότερο από την οικογενειακή του ευτυχία – την ίδια του τη ζωή.

"Οι επτά ηγέτες του Πολέμου" του Marc Ferro

Στάλιν, Χίτλερ, Τσώρτσιλ, Μουσσολίνι, Ντε Γκωλ, Χιροχίτο, Ρούζβελτ: επτά αρχηγοί κρατών... Επτά τιτάνες που στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου σε μια παγκόσμια σύρραξη...
Ήρωες ή δυνάστες, κατακτητές ή υπερασπιστές, αφελείς ή δόλιοι, διαμόρφωσαν τον σημερινό κόσμο. Τον προσωπικό τους ρόλο καλύπτει ένα πέπλο μυστηρίου. Για να φωτίσει τα γεγονότα που συνέβησαν μεταξύ 1918 και 1945, ο Marc Ferro εξετάζει τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο από την οπτική καθεμιάς από αυτές τις προσωπικότητες και αντιπαραθέτει τις απόψεις τους. Βλέπουμε τους πρωταγωνιστές των γεγονότων να αλληλοσπαράσσονται, να συμμαχούν και να προδίδουν ο ένας τον άλλο σε ένα παιχνίδι μίσους και σαγήνης που θα ορίσει τις τύχες των λαών.



"Πώς αφηγούνται την ιστορία στα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο" του Marc Ferro

Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και εκείνη που σχηματίζουμε για τους άλλους λαούς της γης είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία που μας αφηγήθηκαν όταν ήμασταν παιδιά. Μας σημαδεύει, κατ’ αυτό τον τρόπο, για ολόκληρη την ύπαρξή μας. Στα ίχνη αυτής της ιστορίας μάς οδηγεί ο Marc Ferro, αξιοποιώντας διηγήσεις, παραδόσεις, σχολικά εγχειρίδια και φιλμ. Τα παιδιά –και εμείς οι ίδιοι– έχουμε δικαίωμα στην ιστορία, στην αλήθεια της ιστορίας.
Αυτό το πολυμεταφρασμένο, κλασικό πλέον, έργο διδάσκεται σε πανεπιστήμια και αποτελεί μια πολυδιάστατη μελέτη με συγκριτικό χαρακτήρα, καθώς ο συγγραφέας επιχειρεί να συλλάβει τόσο τα κοινά γνωρίσματα όσο και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το παρόν βιβλίο είναι ακριβώς η επιτομή αυτού του σύνθετου προβληματισμού. Ένα πανόραμα σχολικής ιστορίας με οικουμενικό χαρακτήρα.