Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Κι όμως! Η ζωή ενός ορκισμένου εργένη, χωρίς δεσμεύσεις κι υποχρεώσεις, μπορεί να μεταμορφωθεί ριζικά μέσα σε λίγες στιγμές. Μια τόσο μεγάλη κι απρόσμενη ανατροπή βίωσε αναπάντεχα και ο Μάνθος. Απέκτησε ξαφνικά παιδιά, οικογένεια, σύντροφο, καλούπια και κώδικες στην καθημερινότητά του και υποχρεώθηκε ν’ αλλάξει ρότα και προτεραιότητες στην πολυτάραχη διαδρομή του. Επιπλέον, έρωτες και φαντάσματα από το παρελθόν επέστρεφαν για ν’ αναμετρηθούν μαζί του…
Ο Μάνθος δεν είχε άλλη επιλογή. Έπρεπε να ακολουθήσει τους δικούς του νόμους, που διαφέντευαν την καρδιά του, προκειμένου να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, ως γιος, φίλος, εραστής και σύντροφος, μα πάνω απ’ όλα ως στοργικός και αφοσιωμένος πατέρας. Όποιο κι αν ήταν το τίμημα…

Προσωπική άποψη:
Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο εύκολα μπορεί ν' αλλάξει η ζωή μας; Πόσο εύκολο είναι να ανατραπούν οι ισορροπίες που νομίζαμε πως διατηρούσαμε, μέσα σε μία και μόνο στιγμή; Και πόσες φορές, άραγε, τα "θέλω" μας δεν συγκρούστηκαν με τα "πρέπει" μας; Και σε μια τέτοια δύσκολη κι επίπονη μάχη, ποιο απ' τα δύο μπορεί να βγει νικητής; Τι υπερισχύει; Η λογική ή το συναίσθημα; Και τελικά, πόσο ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι μπορούμε να είμαστε αν ακολουθήσουμε είτε το ένα είτε το άλλο; Θα μάθουμε ποτέ ποιο ήταν το σωστό ή το λάθος; Ή μήπως δεν υπάρχει λάθος εκεί που η καρδιά ορίζει τις αποφάσεις και που το πεπρωμένο μας καλείται να εκπληρωθεί, ακόμα κι αν υπάρχει κόστος; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που γεννά το νέο μυθιστόρημα της κυρίας Τσουκαράκη.

Ο Μάνθος είχε μια ελεύθερη κι ανέμελη ζωή, η οποία πίστευε πως θα διαρκέσει για πάντα. Και όμως, όλα όσα πίστευε ανατράπηκαν και ξαφνικά, βρέθηκε παντρεμένος, χωμένος βαθιά στο καλούπι του καλού οικογενειάρχη, του σωστού συντρόφου, του πατέρα προστάτη και όλα αυτά, χωρίς πραγματικά να τα έχει επιλέξει ο ίδιος, αναγκασμένος ν' ακολουθήσει κανόνες ζωής και κώδικες ηθικής για τους οποίους δεν ήταν προετοιμασμένος. Κι όμως, ο Μάνθος είχε όνειρα, και όταν το πεπρωμένο του τον καλεί ν' αναμετρηθεί με αυτά, η ζωή του θα κλονιστεί και θα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις, τόσο για τον ίδιο όσο και γι' αυτούς που αγαπάει, αποφασίζοντας αν είναι πρόθυμος να βολευτεί σε μια ήρεμη καθημερινότητα ή αν θα ρισκάρει να πιάσει αυτό που επιθυμεί.

"Η αυλή των ονείρων" είναι ένα μυθιστόρημα που πραγματεύεται γεγονότα και καταστάσεις που λίγο πολύ όλοι μας έχουμε βιώσει. Μπορεί να χανόμαστε μέσα σε μια απαιτητική καθημερινότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και οι στιγμές εκείνες που οι καλά κρυμμένες μας ανάγκες βγαίνουν στην επιφάνεια, και που οι επιθυμίες και τα θέλω μας συγκρούονται με τις υποχρεώσεις και τα πρέπει μας. Η ζωή είναι ένας ατέρμονος κύκλος αποφάσεων που καθορίζουν την πορεία της και αναπόφευκτα, από ένα σημείο και μετά, καθορίζουν και τις ζωές των άλλων. Και μπορεί όλα αυτά στο άκουσμά τους ν' ακούγονται απλά, ίσως και πολυσυζητημένα, όμως παραμένουν πάντα επίκαιρα. Πάντα μας απασχολούν, πάντα μας συγκινούν, πάντα μας προβληματίζουν, ειδικά αν αυτό γίνεται με τον όμορφο κι ευαίσθητο τρόπο που το έχει κάνει η συγγραφέας στην προκειμένη περίπτωση.

Μπορεί η συγγραφέας να είναι γυναίκα, ωστόσο, έχει επιλέξει για βασικό πρωταγωνιστή της έναν άντρα, την ψυχοσύνθεση του οποίο χειρίζεται σχεδόν αριστοτεχνικά, θα λέγαμε. Παράλληλα, ο τρόπος που τον αντιμετωπίζει κρύβει μεγάλη ευαισθησία και κατανόηση, πράγμα που μας εμποδίσει από το να βγάλουμε εύκολα συμπεράσματα γι' αυτόν, ή να τον κατακρίνουμε χωρίς να σκεφτούμε τι θα κάναμε αν ήμασταν στη θέση του. Η ιστορία του Μάνθου μας καλεί, λοιπόν, να βρούμε κομμάτια του εαυτού μας μέσα σε αυτήν, και να συγκρουστούμε με τα προσωπικά μας "γιατί", με τους εσωτερικούς μας δαίμονες, με το παρελθόν μας -που καμιά φορά επιστρέφει απόλυτα αδυσώπητο-, με τις επιλογές μας και τις αποφάσεις μας που ίσως να μας αλλοίωσαν μες το πέρασμα του χρόνου και να μας έκαναν κάτι άλλο, όχι μόνο απ' αυτό που θέλαμε, αλλά και απ' αυτό που έμελλε πραγματικά να γίνουμε.

Απλή, στρωτή, όμορφη γραφή που ρέει, μέσα από την αφήγηση μιας ιστορίας που βρίθει "φιλοσοφιών" σε σχέση με τη ζωή, τον άνθρωπο, τα θέλω, την αγάπη. Δεκάδες μηνύματα σε σχέση με τη ζωή δέχεται ο αναγνώστης καθώς διαβάζει την ιστορία τούτη. Μηνύματα γεμάτα σοφία, όχι σοφιστίες, ειπωμένα με μια αλήθεια και μια τρυφερότητα που δεν μπορεί παρά ν' αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας και που μας θυμίζει πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι πραγματικά ευτυχισμένος, παρά μονάχα αν δεν χάσει τον εαυτό του στην μεγάλη αυτή διαδρομή που λέγεται ζωή. Γιατί μονάχα όταν κρατάμε ζωντανό το όνειρο, μπορούμε να θρέψουμε την αγάπη, και μόνο όταν την αγκαλιάσουμε και την κάνουμε κομμάτι του εαυτού μας, θα μπορέσουμε να είμαστε ολοκληρωμένοι.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Τσουκαράκη Έλση
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-01-1701-1