Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η ζωή δεν ήταν ποτέ εύκολη για τις τρεις αδερφές Κάμπελ. Η Τζες, η Κόρτνεϊ και η Ντάνι ζουν σε ένα απομονωμένο ράντσο στον δυτικό Καναδά, όπου δουλεύουν σκληρά και προσπαθούν να αποφύγουν τις γροθιές του πατέρα τους. Μια νύχτα τα πράγματα ξεφεύγουν έπειτα από έναν καβγά έτσι οι αδερφές είναι αναγκασμένες να το σκάσουν, για να καταλήξουν όμως σε έναν ακόμα χειρότερο εφιάλτη, όταν το φορτηγάκι τους ακινητοποιείται λόγω βλάβης σε μια μικρή πόλη. Ύστερα από μια τυχαία συνάντηση με τα λάθος πρόσωπα εμπλέκονται σε μια τρομακτική, απελπιστική κατάσταση.
Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα προσπαθούν ακόμα να ξεχάσουν όσα είχαν συμβεί εκείνο το καλοκαίρι, όταν χάνονται τα ίχνη της μιας αδερφής έτσι, θέλοντας και μη, οι δύο αδερφές επιστρέφουν στα παλιά γνώριμα μέρη και, αναπόφευκτα, αναμοχλεύουν το παρελθόν τους.
Αυτή τη φορά δεν υπάρχει οδός διαφυγής.

Προσωπική άποψη:
Η αγαπημένη συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ, Chevy Stevens, που μας έχει καθηλώσει πολλάκις με το έργο της τα τελευταία χρόνια, επιστρέφει και φέτος από τις εκδόσεις Διόπτρα με ένα ακόμα βιβλίο που δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο. Το "Πουθενά να κρυφτείς", από τις πρώτες του κιόλας σελίδες, καταφέρνει να σε παρασύρει σ' έναν σκοτεινό κι επικίνδυνο κόσμο συνεχών εξελίξεων και ανατροπών, αλλά και σε ένα εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης της προσωπικής ταυτότητας του ανθρώπου, αλλά και των αδελφικών δεσμών, που μπορεί να είναι πολύ πιο ισχυροί απ' όσο -ίσως- φαντάζεται κανείς. Ακροβατεί ανάμεσα στην περιπέτεια, το θρίλερ και τον οδηγό αυτογνωσίας, και τελικά, επιτυγχάνει να σε παρασύρει σε μια δίνη ποικίλων συναισθημάτων από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις εύκολα ακόμα και μετά το πέρας της ανάγνωσης.

Οι αδερφές Κάμπελ, η Τζες, η Κόρτνεϊ και η Ντάνι, δεν έχουν αυτό που κανείς θ' αποκαλούσε ιδανική ζωή. Η μητέρα τους έχει πεθάνει, και οι ίδιες ζουν μαζί με τον απαίσιο πατέρα τους σ' ένα απομονωμένο αγρόκτημα, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να τις κακοποιεί, σωματικά και ψυχολογικά. Ένας γείτονάς τους, ο οποίος και τους νοικιάζει το σπίτι που ζουν, ανησυχεί γι' αυτές, καθώς ο πατέρας τους απουσιάζει για μεγάλα διαστήματα, και είναι υπέρ του να καλέσουν τις Κοινωνικές Υπηρεσίες. Όμως τα κορίτσια, που έχουν χωριστεί ξανά στο παρελθόν, δεν θέλουν να βιώσουν ξανά μια τέτοια κατάσταση και έτσι, λένε συνεχώς ψέματα και κρύβονται. Ένα ατύχημα που θα έχει ο πατέρας τους όταν επιστρέψει στο σπίτι, θα τις τρέψει σε φυγή. Όταν το φορτηγό με το οποίο διαφεύγουν χαλάει, και στο δρόμο τους βρεθούν δύο αγόρια πρόθυμα να τις βοηθήσουν, εκείνες θα διστάσουν. Και καλά κάνουν, γιατί τ' αγόρια αυτά αποδεικνύονται εφιάλτης, αλλά και ο λόγος που θα συνεχίσουν να τρέχουν για να ξεφύγουν, αλλάζοντας μέχρι και τα ονόματά τους προσπαθώντας να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Όμως, δεκαοχτώ χρόνια μετά, η μία αδελφή εξαφανίζεται και οι άλλες δύο θ' αναγκαστούν να γυρίσουν στον τόπο που εγκατέλειψαν, και ν' αντιμετωπίσουν το παρελθόν που μάταια προσπάθησαν να ξεχάσουν.

Αν κάτι αγαπάς στο βιβλίο αυτό, είναι οι τρεις αδελφές και κυρίως, η σχέση που αυτές έχουν μεταξύ τους. Υπάρχει πραγματικό, ουσιαστικό δέσιμο μεταξύ τους, ενώ είναι πρόθυμες να κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προστατέψουν η μία την άλλη, χωρίς όμως αυτό να αναιρεί πως η κάθε μία έχει την δικιά της προσωπικότητα, την οποία και καλείται να προστατέψει μέσα από έναν κυκεώνα κακών συμπτώσεων που τις φέρνουν αντιμέτωπες με το αναπόφευκτο. Την ίδια στιγμή, η Stevens καταφέρνει πολύ επιτυχημένα να αποτραβηχτεί από το κλισέ που θέλει την μεγάλη αδελφή να είναι η ηγέτιδα και προστάτρια των υπολοίπων, με εκείνη να έχει τον έλεγχο των καταστάσεων και να παίρνει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις. Αυτό επιτρέπει στην κάθε μία από τις ηρωίδες μας να διατηρεί τον προσωπικό της τρόπο σκέψης, τον οποίο και ενσωματώνει στα διάφορα βήματα της ιστορίας, οδηγώντας την ιστορία σε διαφορετικά μονοπάτια κάθε φορά.

Ο ρυθμός της αφήγησης είναι έντονος, διακρίνεται από δυναμισμό, με το σασπένς και την αγωνία να διατηρούνται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, χωρίς η ανάγνωση να γίνεται κουραστική, έστω κι αν λίγο πολύ μπορείς να προβλέψεις το πως θα εξελιχτούν ορισμένες καταστάσεις ή που θα οδηγήσουν τελικά κάποια από τα βασικά γεγονότα της πλοκής. Η αφήγηση τοποθετείται σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, και πραγματοποιείται μέσω δύο διαφορετικών οπτικών, μια τεχνική που δεν είναι εύκολο να χειριστείς και που δεν αποδίδει πάντα, αλλά που στην προκειμένη, η συγγραφέας καταφέρνει να αξιοποιήσει στο έπακρο εντείνοντας την ένταση στα σημεία. Επίσης, αυτό που πρέπει οπωσδήποτε ν' αναφέρουμε, είναι πως η ιστορία των τριών αδελφών δεν είναι ευχάριστη, πολλές φορές μάλιστα είναι εξαιρετικά σκληρή, την ίδια στιγμή, όμως, είναι ρεαλιστική, αληθινή και κυρίως ανθρώπινη.

Ουσιαστικά, το "Πουθενά να κρυφτείς", είναι ένα δράμα χαρακτήρων, περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο. Και αυτό είναι που καθιστά την Steven ξεχωριστή και ιδιαίτερη στο είδος της. Δεν αρκείται απλά στο να αφηγηθεί μια τρομακτική ιστορία, αλλά προσπαθεί να βάλει τον αναγνώστη στη διαδικασία να σκεφτεί, να αισθανθεί, να προβληματιστεί, να μπει στη θέση των πρωταγωνιστών και να αναλογιστεί τι θα έκανε εκείνος αν βρισκόταν στη θέση τους. Και τα καταφέρνει περίφημα και στην προκειμένη, επιτυγχάνει να διατηρήσει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στη δράση και το συναίσθημα, κάνοντάς μας να αγωνιούμε αλλά και να συγκινούμαστε σε κάθε βήμα, και όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της ιστορίας, τα στοιχεία αυτά κορυφώνονται. Αν, λοιπόν, δεν έχετε γνωρίσει ακόμα την Stevens και το έργο της, το βιβλίο αυτό σάς προσφέρει την ιδανική ευκαιρία να το κάνετε σήμερα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Chevy Stevens
Μεταφραστής: Ζεύκη Βιολέττα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-960-605-159-3