Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Καθώς ολόκληρη η οικογένεια Μάλορι συγκεντρώνεται στο Χέιβερστον για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα, ένα μυστηριώδες δώρο από έναν άγνωστο αποστολέα εμφανίζεται τελείως ξαφνικά. Το δώρο είναι ένα παλιό ημερολόγιο – μια τρυφερή και συναρπαστική διήγηση του μεγάλου έρωτα ανάμεσα στον δεύτερο μαρκήσιο Κρίστοφερ Μάλορι και σε μια μελαχρινή τσιγγάνα καλλονή, την Αναστασία. Αν και ο Κρίστοφερ, ο εκτυφλωτικός Άγγλος αριστοκράτης που βάζει στο μάτι η Αναστασία, φλέγεται από τον πόθο για την υπέροχη εξωτική τσιγγάνα, δεν θα μπορούσε ποτέ να παντρευτεί μια τόσο κατώτερή του κοινωνικά γυναίκα. Αλλά μέσα από συγκρούσεις και πονηρά τεχνάσματα, οι δύο αυτοί εξαιρετικοί άνθρωποι, που τους χωρίζουν μόνο οι τυχαίες συνθήκες της γέννησής τους, έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Και καθώς ο έρωτάς τους ανθίζει εκείνα τα μακρινά Χριστούγεννα, σπουδαία διδάγματα αναδύονται που θα κάνουν πιο πλούσια τη ζωή των απογόνων τους – αλλά και όλων εκείνων που τολμούν ακόμα να ονειρεύονται.

Προσωπική άποψη:
Είναι κάποιες μέρες που πραγματικά δεν έχεις κουράγιο να σηκωθείς από τον καναπέ. Το μοναδικό πράγμα που θέλεις να κάνεις, είναι ν' αράξεις, να χαλαρώσεις και να διαβάσεις κάτι που θα κάνει την ώρα σου να περάσει ξεκούραστα κι ευχάριστα. Σε αυτή την κατηγορία βιβλίων ανήκουν και τα βιβλία της Johanna Lindsey και πιο συγκεκριμένα, αυτά που υπάγονται στη σειρά "Malory-Anderson Family", η οποία μετράει αισίως δώδεκα τίτλους μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα είχαν κυκλοφορήσει μέχρι πρόσφατα τα οχτώ απ' αυτά, ενώ πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε και το ένατο βιβλίο της σειρά που, προσοχή, είναι κατά σειρά πρωτότυπης κυκλοφορίας, το έκτο. Αυτό, η αλήθεια είναι, χαλάει κάπως τον ρυθμό της αφήγησης κάποιων γεγονότων, αλλά αν επιλέξεις να μην σταθείς σ' αυτό, μπορείς να το απολαύσεις.

Η διαφορά που έχει αυτό το βιβλίο από τ' άλλα της σειράς, είναι πως η βασική ιστορία δεν αφορά κάποιους από τους ήρωες της σειράς στο σήμερα, αλλά τους Κρίστοφερ Μάλορι και Αναστασία, τους παππούδες των σύγχρονων Μάλορι, που γνωρίστηκαν σε μία άλλη εποχή, και που παρά τις κοινωνικές και ταξικές διαφορές που τους χώριζαν, εκείνοι ερωτεύτηκαν και πήγαν κόντρα σε όλα τα πρότυπα και σε κάθε κατεστημένο, προκειμένου να κάνουν τον έρωτά τους να δουλέψει έτσι ώστε να είναι μαζί. Όπως ίσως αντιλαμβάνεστε, η ιστορία αυτή διακρίνεται από έναν γλυκό αέρα νοσταλγίας, αλλά και από την ρομαντική τρυφερότητα και το συγκρατημένο, αισθησιακό πάθος μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά που πολλές γυναίκες αναπολούν συχνά μέσω από διηγήσεις τρίτων. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση.

Η  Lindsey επιχειρεί περισσότερο να παίξει με το υποσυνείδητό μας, και να βγάλει παράλληλα κρυφές ευαισθησίες μας στην επιφάνεια, και σ' ένα βαθμό το πετυχαίνει. Και σίγουρα κάποια γεγονότα του παρελθόντος καθόρισαν με καθοριστικό τρόπο το μέλλον, ακόμα και την στιγμή που το ημερολόγιο αποκαλύπτει την ιστορία του στους απογόνους -έστω και σε μικρότερη κλίμακα-, αλλά δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ισχυριστούμε πως άλλαξε και την συναισθηματική κοσμοθεωρία μας. Παρ' όλα ταύτα, λόγω της τρυφερής και γεμάτης συναίσθημα αφήγησης, του μικρού μεγέθους του βιβλίου και της ευελιξίας της αφήγησης, είναι ένα βιβλίο που οι λάτρεις της σειράς θ' απολαύσουν ακόμα κι αν δεν τους ενθουσιάσει.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Johanna Lindsey
Μεταφραστής: Ανδρεοπούλου Σοφία
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 200
ISBN: 978-618-5229-10-8