Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ανατολικό Λονδίνο, 1888: ένα μέρος όπου ληστές, μπράβοι, πόρνες και άνθρωποι της καθημερινότητας ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, ενώ τις νύχτες τριγυρίζει ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης. Εκεί, δίπλα στα νερά του Τάμεση, μια έξυπνη και θαρραλέα κοπέλα τολμάει να κάνει όνειρα για μια ζωή μακριά από τις σαθρές αποβάθρες, τα βρομερά σοκάκια και τη θλίψη της φτωχογειτονιάς.
Παρά τις ατελείωτες ώρες που εργάζεται σε ένα συσκευαστήριο τσαγιού, η Φιόνα Φίνεγκαν ξέρει ότι η ζωή της είναι καλύτερη από πολλών άλλων. Επιπλέον, έχει και τον Τζο. Η Φιόνα κι ο Τζο είναι ερωτευμένοι από παιδιά και ονειρεύονται ότι κάποια μέρα θα ανοίξουν το δικό τους μαγαζί.
Όμως το ανατολικό Λονδίνο είναι ένα επικίνδυνο μέρος για μια κοπέλα μόνη – κι ο Αντεροβγάλτης δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος που ρίχνει τη βαριά σκιά του πάνω του. Η Φιόνα πρέπει να δραπετεύσει από εκεί με κάθε τρόπο, να ξεκινήσει μια καινούρια ζωή και να ξεχάσει τον Τζο. Πώς όμως θα τα καταφέρει, αφού ο Τζο είναι ο μοναδικός άντρας που αγάπησε;

Προσωπική άποψη:
Είναι εξαιρετικά σπάνιο στις μέρες μας να πέσει στα χέρια σου κάποιο βιβλίο, τόσο καλογραμμένο που να σου φέρνει στο νου βιβλία και συγγραφείς κάποιας άλλης εποχής. Και όμως, με χαρά και έκπληξη θα διαπιστώσει κανείς πως η κυρία Donnelly και τα βιβλία της, έχουν αυτή τη μαγική ικανότητα. Να σου μεταφέρουν με την καλοδουλεμένη, λεπτομερή, γλαφυρή, μα σε κάποια περίπτωση κουραστική περιγραφή προσώπων και καταστάσεων, όχι μόνο εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα αλλά ταυτόχρονα, χρώματα, μουσικές, γεύσεις και αρώματα.

Η Donnelly τοποθετεί την ιστορία της σε μια άλλη εποχή, σε μια εποχή που απέχει πολύ από το σύγχρονο, βιομηχανοποιημένο και τεχνολογικά εξελιγμένο παρόν. Ξεκινάει να μας παρουσιάσει τους ήρωές της σε μια Αγγλία ενός άλλου αιώνα. Σε μια Αγγλία χωρισμένη στα δύο με την μισή να ανθίζει και να πλουτίζει και με την άλλη μισή να σαπίζει στον βούρκο της διαφθοράς, της εγκληματικότητας και της φτώχειας. Στη συνέχεια μας μεταφέρει στην Αμερική και στη Νέα Υόρκη, που αν και δεν φαντάζει ιδιαίτερα διαφορετική είναι καθώς, εκεί μπορείς πιο εύκολα να ξεκολλήσεις από τον βούρκο. Είναι μια πόλη γεμάτη ευκαιρίες και φως, αρκεί να θες να τις δεις και να τις αρπάξεις.

Μέσα από το πέρασμα μιας δεκαετίας βλέπουμε την εξέλιξη των αγορών, την ανάπτυξη του εμπορίου, την άνθιση και την καταστροφή εταιριών κολοσσών αλλά και την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς. Όμως, πέρα από τις γενικότητες, η συγγραφέας με ιεροτελεστικό τρόπο μας εισάγει στην φιλοσοφία του τσαγιού, στην κουλτούρα, τις ποικιλίες, τα διαφορετικά είδη, την προέλευση, την παραγωγή αλλά και την εξέλιξή του μέσα στον χώρο και τον χρόνο. Νιώθεις καθώς γυρίζεις τις σελίδες ότι μπορείς να το μυρίσεις, ότι μπορείς να το γευτείς, ότι μπορείς να παρασυρθείς κι εσύ στην μαγεία που παρασύρεται η Φιόνα.
Πατώντας όμως σε πραγματικά στοιχεία και δεδομένα, εισάγει στην ιστορία της κι ένα αιματοβαμμένο κεφάλαιο της τότε Αγγλίας. Ένα κεφάλαιο που μέχρι και σήμερα παραμένει άλυτο, κάτι που την βοήθησε στο να το εκμεταλλευτεί και να δώσει την δικιά της άποψη στη λύση του μυστηρίου. Το κεφάλαιο του Τζακ του Αντεροβγάλτη, του τρόμου και της βίας που έσπειρε στις πόρνες, και όχι μόνο, στις φτωχογειτονιές του Τάμεση. Παράλληλα, παρακολουθούμε και την εξέγερση αλλά και τις απεργιακές κινητοποιήσεις και όχι μόνο, των εργαζόμενων τις εποχής σε μια προσπάθεια να ιδρύσουν σωματεία που να προασπίζονται τα δικαιώματά τους, δικαιώματα που θα τους έβγαζαν από τις μέχρι τότε άθλιες και εκμεταλλευτικές συνθήκες.

Στον πυρήνα αυτών των εξελίξεων, η Φιόνα και ο Τζο, ένα κλασσικό δείγμα εκπροσώπησης μιας κατώτερης τάξης που όμως, δε φοβάται, δεν διστάζει να κάνει όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον. Δύο νέοι άνθρωποι με φιλοδοξίες, με μια φλόγα να καίει δυνατή μέσα τους. Μια φλόγα, έτοιμη ν’ αντέξει τις δυσκολίες και τις κακουχίες που βρίσκει στον δρόμο της. Τα πράγματα δεν έρχονται εύκολα όμως, οι δύο ερωτευμένοι νέοι, μέσα από έναν σκληρό, παθιασμένο αγώνα επιβίωσης, στιγματισμένο πάντα από τα λάθη και τον πόνο που προκάλεσε το παρελθόν, καταφέρνουν να επιβιώσουν και τελικά να είναι μαζί αποδεικνύοντας πως η αγάπη και ο πόθος δεν σβήνουν ποτέ.

Η ιστορία της Donnelly είναι ένα υπέροχο, μαγευτικό παραμύθι στηριγμένο πάνω σε γερές, αληθινές ιστορικές βάσεις. Μια ιστορία γεμάτη βία και συναίσθημα, μια ιστορία που σε καθηλώνει. Μια ιστορία που διατηρεί την αγωνία σου σε υψηλά επίπεδα σε όλη την διάσταση, μια ιστορία γεμάτη ένταση, πάθος και νεύρο που δε παρασέρνει στην δύνη της, σε κάνει τμήμα της και δεν σε αφήνει εύκολα να την αποχωριστείς. Μια παρουσίαση γεγονότων και ανθρώπων, μέσα από ένα ιστορικό πρίσμα που σε κάνει να δεθείς, να αγαπήσεις και να κατανοήσεις τον καθέναν από αυτούς, παίρνοντας μαζί σου ένα κομμάτι τους. Διαβάστε το και σίγουρα θα μπει και θα μείνει στην καρδιά σας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Donnelly
Μεταφραστής: Σπανδώνης Γιάννης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 856
ISBN: 978-960-605-170-8